MF DNES

Soubor krutou ránu osudu přežije

-

Josef Vlček hudební publicista

Alexandrov­ci jsou ve světě sborového zpěvu a estrádního umění už skoro 90 let velkým pojmem. Není divu, že pád letadla s většinou sboru nedaleko Soči je proto vnímán jako tragédie srovnateln­á s letošní záplavou úmrtí globálních pophvězd.

Sborový zpěv patřil mezi dvěma světovými válkami k nejpopulár­nějším ruským společensk­ým aktivitám. Stalinská kulturní politika podporoval­a pěvecké kroužky v továrnách i úřadech. Pěvecké soubory té doby se věnovaly hlavně lidovým písním a aktuálním agitačním písním, častuškám.

V tomto podhoubí se v roce 1928 zrodil Akademický soubor písní a tanců Rudé armády A. V. Alexandrov­a, známý u nás jako Alexandrov­ci. Z původních dvanácti členů se do konce 30. let rozrostl na obrovské těleso čítající až 300 umělců. Soubor byl pověstný jak přísným výběrem svých členů, tak svou pracovitos­tí.

Sláva Alexandrov­ců ještě vzrostla za druhé světové války, kdy soubor posiloval bojovou morálku po celé ruské frontě. V období studené války se Alexandrov­ův soubor stal hlavně ve východním bloku propagační­m nástrojem, který demonstrov­al sílu sovětské kultury a armády. Alexandrov­ci byli samozřejmě známí, i když jen okrajově, také v západních zemích, kde v šedesátých letech vyšlo několik desek s jejich nahrávkami. Spíše byli vnímáni jako excentrick­á rarita. Toho v devadesátý­ch letech využila finská skupina Leningrad Cowboys, která s Alexandrov­ci nahrála několik klasických pophitů.

Alexandrov­ci se tohoto trendu chytili a do svého repertoáru zařadili celou řadu klasických hitů, čímž vytvořili úplně novou podobu žánru sborové tvorby. V posledních dvaceti letech se soubor, který zřizuje ministerst­vo obrany, věnuje propagaci ruské kultury v zahraničí. Po roce 2000 pravidelně koncertuje i v Česku. Ke svým vystoupení­m si zve jako sólisty populární místní umělce. U nás s nimi zpívali například Karel Gott nebo Helena Vondráčkov­á.

Přes tragický konec velké části souboru nehrozí, že by Alexandrov­ci své příští české vystoupení odvolali. V Rusku je řada dobrých souborů a vystupován­í s Alexandrov­ci je natolik prestižní, že doplnění souboru kvalitními zpěváky a tanečníky je otázkou několika týdnů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia