MF DNES

Letová hodina 6 690 se stala „tučku“osudnou

-

Tupolev Tu-154 (na snímku dole), který se zřítil do moře nedaleko Soči, patří k nejznámějš­ím ruským dopravním letadlům.

Pravidelně létá už od počátku 70. let minulého století (prototyp vzlétl v roce 1968). Donedávna ho používala i česká armáda.

Robustní „tučko“hodně vydrží, je schopno vzlétat a přistávat z nezpevněný­ch drah a dokáže fungovat i v extrémních arktických podmínkách. Ruská armáda, která stroje na rozdíl od ruských civilních společnost­í nadále používá, s nimi v poslední době často mířila právě do Sýrie.

Konkrétně havarovaný letoun byl podle ruského ministerst­va obrany vyroben v roce 1983 a měl za sebou 6 689 letových hodin.

„Jeho poslední oprava proběhla v prosinci 2014 a o dva roky později (letos v září) prošel stroj plánovanou údržbou,“uvedla agentura TASS.

Romana Volkova, který nešťastný let pilotoval, popisují ruská média jako „prvotřídní­ho pilota“, který měl nalétáno přes tři tisíce hodin.

Tragédie u Smolensku

Letoun Tu-154 se za mnoho let provozu nevyhnul nehodám se smrtelnými následky.

Tou asi nejznámějš­í a dodnes zcela nevyřešeno­u byla havárie u ruského Smolensku v dubnu 2010,

při níž zahynulo 96 lidí včetně polského prezidenta Lecha Kaczynskéh­o, jeho manželky a členů jeho doprovodu.

Nejhorší tragédie potkala Tu-154 v červenci roku 1985 nedaleko uzbeckého Učkuduku. Zahynulo

při ní 200 lidí.

19. února 1973 havarovalo Tu-154 také na ruzyňském letišti v Praze. Letoun společnost­i Aeroflot na lince Moskva–Praha se zřítil při přistávací­m manévru, zemřelo v něm 66 cestujícíc­h a členů posádky. Mezi těmi, kdo katastrofu nepřežili, byli i muzikanti z kapely zpěvačky Evy Pilarové. (kro)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia