MF DNES

Esemesek a hovorů na Štědrý den ubylo, zato přibyly MMS

-

O Štědrém dnu Češi volali a odeslali textových SMS méně než loni, posílali ale více multimediá­lních zpráv (MMS). Mnohem častěji také k přání využívali sociální sítě a e-mail. Vyplývá to z informací mobilních operátorů.

„Statistiky ze sítě O2 ukazují, že zatímco počet odeslaných SMS a spojených hovorů na Štědrý den klesá, roste počet lidí, kteří přání posílají přes internet. Mobilní datová síť O2 přenesla o 68 procent více dat než loni,“řekla mluvčí O2 Lucie Pecháčková. Na Štědrý den spojila mobilní síť O2 14,6 milionu hovorů a přenesla více než 23 milionů SMS. To představov­alo meziroční pokles o téměř čtyři, respektive skoro osm procent.

Štědrodenn­í provoz v síti T-Mobile v porovnání s předchozím rokem rovněž klesl, jak uvedla mluvčí firmy Martina Kemrová. Počet uskutečněn­ých hovorů se meziročně snížil o pět procent na 17 milionů, množství poslaných textových zpráv pokleslo vůbec poprvé. SMS centrum jich zpracovalo 27,7 milionu, meziročně o šest procent méně. Naopak multimediá­lních zpráv T-Mobile přijal 562 tisíc, o 13,4 procenta více než loni.

V síti Vodafone se dařilo střídavě. Počet hovorů vzrostl o 0,3 procenta na 9,7 milionu, počet textových zpráv klesl o pět procent na 18,7 milionu a počet MMS stoupl o procento na 197 tisíc. „Počet hovorů sice stagnoval, ale o sedm procent se zvýšil objem hovorového provozu. To znamená, že hovory byly delší,“upozornila mluvčí společnost­i Markéta Kuklová. Pokud jde o zahraničí, nejvíce se o Štědrém dni volalo na Slovensko, Ukrajinu a do Maďarska. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia