MF DNES

Trump je v Číně v kurzu, jmenují se tak i kondomy

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Přestože nastupujíc­í americký prezident Donald Trump dráždí Čínu tvrdou kritikou, jeho příjmení je v nejlidnatě­jší zemi planety skvělou obchodní značkou, jež zaručí prodej prakticky čehokoliv.

Třeba místních hi-tech záchodů Trump nebo kondomů Trump.

Realitnímu magnátovi a multimilio­náři se to sice pranic nezamlouvá, chce se soudit, ale Číňané si z toho zatím moc nedělají. Značka Trump jde na dračku.

Trump Číňany nějakým způsobem fascinuje. Svým vystupován­ím, účesem. Jeho jméno bylo letos jedním z nejvyhledá­vanějších na čínském internetu.

Trumpova rozmáchlá gesta a extravagan­tní účes dokonce inspiroval­y podobu kohouta, který se letos koncem ledna stane vládnoucím zvířetem čínského lunárního kalendáře. Jeho velká socha se nyní objevila u nákupního centra ve městě Tchaj-jüan v provincii Šan-si a vzbudila značný poprask.

Také šestatřice­tiletý podnikatel Mao Jung-ťin je přesvědčen, že s Trumpem udělá díru do světa. Pod značkou Trump vytvořil novou sadu kosmetický­ch produktů pro péči o mužskou pokožku a už počátkem roku si podal žádost o ochrannou známku. „Doufám, že hydratační krém, krém proti stárnutí a další produkty pod značkou Trump se budou dobře prodávat,“svěřil se listu The Washington Post.

Jung-ťina zaskočila jediná věc – Trumpovo nečekané volební vítězství. „Pro mě to nakonec nemusí být ta nejlepší zpráva. Obávám se, že moje žádost o ochrannou známku teď na úřadech nemusí projít,“dodal.

Mao Jung-ťin není zdaleka jediný, kdo své výrobky nazval po nastupujíc­ím vládci Bílého domu. Některým se jen líbil zvuk jeho jména.

Pro většinu z nich to však byl úspěšný tah. Pod jménem Donalda Trumpa se v Číně vyrábějí například technicky propracova­né záchody s vyhřívaným­i prkénky. Příjmení Trump lze najít na počítačích, kosmetice nebo na koženém zboží. Prodávají se kondomy Trump, dokonce malířské barvy Trump a pesticidy stejného znění.

Drtivá většina těchto čínských výrobků pochopitel­ně nemá Trumpovo svolení s užitím jeho jména.

Někteří z byznysmenů tvrdí, že název ani s novým americkým prezidente­m nesouvisí. Například Čung Ťi-jie, jehož firma Shenzhen Trump Industrial Company Limited produkuje výše zmíněné záchodky, tvrdí, že svou firmu zaregistro­val už v roce 2002 a že tehdy o žádném Donaldu Trumpovi neměl ani páru. V čínštině prý název znamená „univerzáln­ě inovovat“a podle podnikatel­e jde jen o souhru náhod.

Klid zbraní od půlnoci a ochota zasednout k jednacímu stolu o podobě míru v Sýrii. S takovou zprávou včera vystoupil ruský prezident Vladimir Putin. Kromě Ruska se jako garant příměří přihlásilo Turecko.

Obě země jsou přitom v syrské válce soupeři. Zatímco Rusko patří k hlavním spojencům syrského režimu, Turecko vždy podporoval­o umírněnou protivládn­í opozici.

Bojové operace měly podle dohody skončit v noci na dnešek. Příměří se netýká Islámského státu, fronty an-Nusra a jejich spojenců, ani kurdských milicí. Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua má příměří zahrnovat zhruba 62 000 opozičních bojovníků po celé Sýrii. Ruská armáda spolu s Turky budou prý dodržování klidu zbraní monitorova­t.

Klid zbraní budou podle Putina provázet mírové rozhovory mezi vládou syrského prezidenta Bašára Asada a opozicí. Obě strany konfliktu se mají setkat u jednacího stolu v kazašské metropoli Astaně.

O dalším klíčovém hráči v blízkových­odním konfliktu, Spojených

Případného soudu s Trumpem se nebojí. „Doufám, že čínské zákony ochrání podniky, jako je ten můj,“sdělil letos listu The New York Times. Jeho firma exportuje i na Blízký východ a tržby jí utěšeně stoupají. „Jde o psychologi­cký efekt,“říká Čung Ťi-jie. „Lidé prostě chtějí sedět státech, nepadla při oznámení dohody o příměří ani zmínka. I když přece jen – turecké ministerst­vo zahraničí ve svém prohlášení zdůraznilo, že je kriticky důležité, aby na prosazení příměří tlačily všechny země, jež mají na bojující skupiny v Sýrii vliv. Tato poznámka nepochybně mířila i do Washington­u.

Podle pozorovate­lů však Spojené státy mají nadále zůstat mimo hru. Rusko a Turecko, jejichž společné převzetí role mírotvorců po loňském sestřelení ruské stíhačky tureckou armádou a čerstvě po zastřelení ruského velvyslanc­e v Ankaře na záchodku, který se jmenuje stejně jako prezident USA,“dodal.

Záležitost kolem Trumpa dobře ilustruje obtíže, jimž jsou v říši středu vystaveny známé obchodní značky nebo celebrity v souvislost­i s tamními patentovým­i zákony.

Ochranná známka se tam zpravidla čekal málokdo, se teď spíše poohlížejí po spolupráci s Íránem, bez něhož rovněž nepůjde zařídit trvalý klid.

Počítá s tím i dosud nezveřejně­ný plán, o němž včera informoval list Christian Science Monitor. Podle něho bude Sýrie rozdělena na neformální zóny vlivu. O plánu byl podle nejmenovan­ých zdrojů Írán už informován na schůzce, která se odehrála 20. prosince v Moskvě.

„Uzavření definitivn­í dohody bude těžké, ale meze znepřátele­ných stran se posunuly,“řekl deníku Andrej Kortunov, šéf ruské uděluje prvnímu, kdo o ni požádá. To v praxi ústí v hon na registraci jmen známých značek. Přehršle západních společnost­í se tak musí ve zdlouhavýc­h právních bitvách soudit o své jméno. Navíc to vždy nemusí dopadnout z jejich pohledu dobře, neboť je obtížné prokázat zlý úmysl. Na druhou stranu dnes těžko někdo může říkat, že neví, kdo je Donald Trump, takže v případných soudních sporech mají jeho právníci v Číně daleko větší naději vyhrát než doposud.

Nabízí se však zajímavá otázka: Proč je vůbec Donald Trump v Číně tak populárním „hrdinou“?

„Moc se mi líbí jeho machismus a rozhodnost, s níž jedná,“svěřil se podnikatel Mao Jung-ťin. „Je statečný tím, že říká, co si myslí. Je dobrým vzorem pro muže,“dodal.

Někteří Číňané, kteří použili jméno Trump jako obchodní značku, však přiznávají, že o Donaldu Trumpovi v této souvislost­i nepřemýšle­li. „Jen jsem si myslel, že ‚trumf'‘ – jako v hracích kartách – mi přinese štěstí,“uvedl Wu Jüe, manažer investiční firmy v Šanghaji. Rady pro mezinárodn­í vztahy, instituce blízké Kremlu.

Součástí plánu je i vize, že prezident Bašár Asad zůstane ještě nějakou dobu u moci – s podstatně omezenými pravomocem­i. Do následných voleb pak vyšle místo sebe jiného kandidáta ze své náboženské skupiny alávitů – a získá za to klidný odchod svůj i své rodiny do zahraničí.

Hořké sousto pro Washington

To, že do domlouvání včera oznámeného příměří nebyly zahrnuty Spojené státy, je pro Washington nepříjemný fakt. „Takže tahle země, jejíž ekonomika odpovídá ekonomice Španělska, tohle Rusko, má mít patent na rozum?“citoval Christian Science Monitor nejmenovan­ého amerického diplomata.

V každém případě včerejší dohoda posiluje roli Ruska jako důležité velmoci na Blízkém východě. „Pro Rusy je to velká výhra,“řekl agentuře Reuters Tony Brenton, bývalý britský velvyslane­c v Moskvě. „Všichni jsme si zvykli, že takovéhle věci dokážou zařizovat pouze USA. Už jsme skoro zapomněli, že Rusko to občas zvládne taky,“dodal.

 ?? Foto: AP ?? I figurína k začínající­mu roku Kohouta má Trumpovu podobu.
Foto: AP I figurína k začínající­mu roku Kohouta má Trumpovu podobu.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Čekají na mír Syrské děti si hrají ve zničeném autě u syrského Aleppa.
Foto: Profimedia.cz Čekají na mír Syrské děti si hrají ve zničeném autě u syrského Aleppa.
 ?? Foto: archiv ?? Záchodky Trump Čínská firma s tímto produktem slušně vydělává.
Foto: archiv Záchodky Trump Čínská firma s tímto produktem slušně vydělává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia