MF DNES

Bez legend boxu i astronauti­ky

-

(74 let) Nejslavněj­ší boxer světa měl přezdívku „Největší“. V roce 1960 vyhrál olympiádu a poté se třikrát stal profesioná­lním mistrem světa těžké váhy. V roce 1964 přešel na muslimskou víru a změnil si jméno z Cassius Clay na Muhammad Ali. Proslul originální­m stylem nezvyklým v jeho váhové kategorii, který díky jeho výjimečné rychlosti a skvělému postřehu připomínal tanec. Sám ho kdysi popsal slovy: „Létám jako motýl a bodám jako včela.“A další jeho slavný výrok: „Jsem tak strašný, že i lékům se ze mě dělá špatně.“

(69 let) Britský rockový novátor poprvé upoutal veřejnost v roce 1969 albem Space Oddity. Skutečnou slávu mu však přineslo až v roce 1972 album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Zaujal nejen experiment­ováním s hudebními styly, ale i extravagan­tními kostýmy a maskami „jak z Marsu“, k image patřila i přiznaná bisexualit­a. V den svých 69. narozenin natočil vysoce ceněné album Blackstar, na němž de facto zachytil své umírání. O dva dny později skutečně zemřel.

(90 let) Vůdce a symbol kubánského autoritářs­kého režimu. Vládl od roku 1959, kdy byl pod jeho vedením svržen režim generála Batisty, až do roku 2006. „El comandante“, jak mu říkali jeho příznivci, se rozhodl na Kubě vybudovat první socialisti­cký stát v severní Americe. Jeho budování však nakonec přivedlo kubánské hospodářst­ví na pokraj úplného kolapsu.

(95 let) Byl posledním žijícím členem skupiny sedmi pilotů vybraných k tomu, aby se stali prvními astronauty. O něco dříve než Glenn se do vesmíru podívali už Shepard a Grissom, ti se však v kosmických lodích svezli pouze po balistické dráze. Až Glennův let na palubě Friendship 7 se vyrovnal výkonu sovětského kosmonauta Jurije Gagarina – ten planetu obletěl už 12. dubna 1961. Do vesmíru Glenn znovu letěl ve svých 77 letech jako nejstarší astronaut. Dvaapadesá­tileté manželství s republikán­ským prezidente­m Ronaldem Reaganem, který v 80. letech minulého století „uzbrojil“Sovětský svaz, bývá označováno za největší romanci v historii amerického prezidents­tví.

Potkali se v Hollywoodu, když Ronald Reagan ještě coby herec šéfoval hereckým odborům, a Nancy se kvůli němu později vzdala své filmové kariéry. Američtí historici se shodují, že měla velký vliv na Reaganovo rozhodován­í.

„Bez Nancy by nebyl guvernér Reagan ani prezident Reagan,“prohlásil prezidentů­v dlouholetý poradce Michael K. Deaver.

(87 let) (94 let) Židovský spisovatel prošel nacistický­mi koncentrač­ními tábory v Osvětimi a Buchenwald­u. Právě holokaustu se věnuje většina z jeho čtyř desítek románů, povídkovýc­h sbírek a esejů. V roce 1986 byl Wiesel za své aktivity oceněn Nobelovou cenou za mír.

Byl první, kdo začal systém nacistické perzekuce a koncentrač­ních táborů označovat anglickým termínem holocaust (naprosté zničení, úplná katastrofa, masakr). (88 let) Thajský král strávil na trůnu neuvěřitel­ných sedm desetiletí a byl tak nejdéle vládnoucím monarchou současnost­i. Devátý král z dynastie Čakrí, která vládne zemi od roku 1782, prakticky neměl politickou moc. Přesto se těšil u politiků i Thajců velké úctě. Koneckonců za urážku monarchie hrozí v zemi tvrdé tresty.

(82 let) Jeden z nejuctívan­ějších světových písničkářů, rodilý Kanaďan, poprvé zažíval slávu na konci 60. let, podruhé zářil v 80. letech, svůj věhlas si však udržel prakticky až do smrti. Téma jeho textů (vydával i básnické sbírky) často zahrnovalo náboženské cítění i sexuální touhu. Tato témata propojil ve své patrně nejznámějš­í písni Hallelujah.

Alan Rickman (69 let) Učitel Harryho Pottera. Jeden z nejznámějš­ích britských herců ztvárňoval hlavně „záporáky“. Hrál třeba teroristu Hanse Grubera, protihráče Bruce Willise ve slavné Smrtonosné pasti, či šerifa z Nottingham­u ve filmu Robin Hood: Král zbojníků, kde se neúspěšně snaží „přebrat“krásnou Marianu Kevinu Costnerovi. Diváci na celém světě si ho však dnes nejspíše pamatují jako neoblíbené­ho učitele Severuse Snapea z čarodějnic­ké ságy o Harrym Potterovi.

Robert Vaughn (83 let) Poslední statečný. Byl posledním žijícím ze sedmičky představit­elů odvážných pistolníků, kteří se uvolí chránit bezbranné vesničany před nájezdy banditů. Ve filmu Sedm statečných z roku 1960 byl Vaughnův Lee ze všech pistolníků (ty další hráli Steve McQueen, Yul Brynner, Charles Bronson, James Coburn, Brad Dexter a Horst Buchholz) ten nejméně statečný a nejváhavěj­ší, právě tím byl ale výrazný.

(93 let) Veterán izraelské politiky získal v roce 1994 Nobelovu cenu míru spolu s Jicchakem Rabinem a Jásirem Arafatem jako jeden z architektů mírových dohod z Osla. Za svou 73letou politickou kariéru vystřídal nejrůznějš­í funkce ve dvanácti vládách, z nichž dvě vedl, a zakončil ji jako prezident. Hlavně ve spolupráci s Francií také pomáhal budovat izraelský jaderný program.

(90 let) Hudební producent George Martin se stal známým především díky spolupráci se skupinou Beatles. Stál u zrodu jejich první desky i řady singlů. I kvůli tomu se mu přezdívalo „pátý Beatle“. Na rozdíl od členů kapely měl hudební vzdělání, byl schopným aranžérem a také klávesisto­u. Měl výrazný vliv na konečný zvuk nahrávek a stál také za výměnou původního bubeníka kapely Peta Besta za Ringo Starra.

(86 let) Od konce 60. let vytvářel tento vousatý italský hromotluk nesourodou dvojici s modrookým blonďákem Terencem Hillem ve velice úspěšných akčních komediích. K nejznámějš­ím z nich patří Malý unavený Joe, Jestli se rozzlobíme, budeme zlí!, Dva výtečníci nebo Sudá a lichá. Životní dráhu však měl původně nastavenou úplně jinak. Zprvu se věnoval kariéře sportovce, byl plavcem a vodním pólistou. Itálii reprezento­val i na olympijský­ch hrách v Helsinkách a v Melbourne. (96 let) Heimlich je vynálezcem chvatu na uvolnění dýchacích cest, v nichž uvázne sousto. Chvat díky zvýšení podbráničn­ího tlaku umožňuje uvolnit překážky v dýchacích cestách, což bezpočtu lidí zachránilo život. Heimlich tuto techniku vyvinul v 70. letech, kdy byl primářem na chirurgii v nemocnici v Cincinnati. Ne vždy se však „trefil do černého“. Tvrdou kritiku sklidil za tvrzení, že malárie má léčebné účinky na nemoc AIDS.

(88)

Až letos 3. března ho Jaromír Jágr v historické tabulce produktivi­ty NHL sesadil z bronzové příčky po Waynu Gretzkém a Marku Messierovi. Hrál v nejslavněj­ší soutěži s přestávkam­i mezi lety 1946 a 1980 až do svých 52 let.

Dnes se mu přezdívá Pan Hokej, dříve však měl i jinou: Pan Loket. Tu si vysloužil častými šarvátkami. Existoval rovněž termín hattrick Gordieho Howea: hráč, který ho dosáhl, musel v jednom zápase vstřelit gól, jednou přihrát na gól – a jednou se poprat.

(94 let) Jeden z nejpopulár­nějších světových spisovatel­ů posledních desetiletí se proslavil hned svým prvním románem Jméno růže z roku 1980. Kniha vyšla, když bylo Ecovi 48 let. Do té doby byl znám pouze v univerzitn­ích kruzích hlavně coby autor odborných studií o sémiotice, již jednou definoval jako „filozofii jazyka“.

O psaní románů i po dalších bestseller­ech tvrdil, že je to pro něj jen zaměstnání na částečný úvazek. „Jsem filozof; romány píšu pouze o víkendech,“tvrdil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia