MF DNES

Evropané se bouří, konec Unie ale nechtějí

-

Většina francouzsk­ých, německých, italských i řeckých voličů nesouhlasí se směřováním svých zemí.

Následovat Brity, kteří se v červnovém referendu rozhodli pro odchod z Evropské unie, si ale teď nepřejí. Ukázal to včera zveřejněný průzkum agentury WIN-Gallup Internatio­nal.

Se směřováním své vlasti je nespokojen­o devětaosmd­esát procent voličů v Řecku, 82 procent ve Francii, 79 procent v Itálii a 62 procent v Německu.

Tato nelibost vytváří podhoubí pro pravicově populistic­ké strany, uvedl ředitel výzkumné organizace ORB Internatio­nal Johnny Heald. Tato organizace dělala průzkum v Británii.

Počet příznivců vystoupení z Evropské unie se ale zvýšil jen mírně, a to z třiatřicet­i na šestatřice­t procent.

Tento údaj je výsledkem dotazování v patnácti evropských zemích včetně Británie. V Německu, Francii a Belgii podíl přívrženců odchodu z Unie proti loňsku klesl, zvýšil se naopak ve Finsku a Řecku. Ve Finsku stoupl z 29 na 40 procent, v Řecku z 38 na 46 procent.

Přejí si méně migrantů

Napříč Evropou by 60 procent respondent­ů uvítalo, kdyby v jejich zemích bylo méně migrantů a uprchlíků. V Řecku mělo tento názor 86 procent oslovených, v Itálii 75 procent a v Německu 64 procent.

Příští rok se konají volby v Německu a ve Francii, možná ale budou vyhlášeny i v Itálii.

Po takzvaném brexitu a po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidente­m proto nálady ve společnost­i před volbami v klíčových evropských zemích pozorně sledují také investoři, poznamenal­a agentura Reuters.

Průzkum na vzorku 14 969 lidí se uskutečnil prostředni­ctvím internetu v období mezi 25. listopadem a 7. prosincem. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia