MF DNES

Dotace vyčerpány, ale na co?

NKÚ vytýká ministerst­vu, že nekontrolo­valo, zda se rozdělené dotace vynakládaj­í účelně

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Developer chce postavit vědecko-technický park. Od státu dostane stomiliono­vou dotaci, postaví budovu plnou laboratoří a do roka ji zaplní firmami, které produkují jeden patent za druhým. Kontrola z ministerst­va na místě ale zjistí, že celková plocha je o dva čtvereční metry menší, než stálo ve schválené dokumentac­i. A kvůli porušení podmínek zahájí řízení o odejmutí dotace.

Ve stejnou dobu si o tutéž dotaci zažádá jiný developer. Když přijde po čase kontrola do jeho objektu, najde polovinu prázdnou, ve druhé části restauraci, kadeřnictv­í a kancelář finančního poradce. Metráž ale sedí, takže je všechno v pořádku. Modelové příklady ukazují, jak se v Česku kontroluje využívání desítek miliard korun z evropských dotací.

Ministerst­vo průmyslu a obchodu takto rozděloval­o velkou část z 84 miliard korun, které mezi roky 2007 až 2013 směřovaly do Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI).

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) kvůli tomu nyní ministerst­vo kritizuje. V prosinci zveřejnil závěry kontroly provedené v prvních osmi měsících letošního roku. Zaměřil se právě na OPPI a místo prosté administra­ce se soustředil i na vytyčení cílů a dotačních podmínek, které měly napomoci k jejich dosažení. Podle něj je chyba ministerst­va, že bylo ve stanovován­í dotačních podmínek příliš benevolent­ní.

Cílem totiž bylo „zvýšit do konce programové­ho období konkurence­schopnost české ekonomiky a přiblížit inovační výkonnost sektoru průmyslu a služeb úrovni předních průmyslový­ch zemí Evropy“. Závaznými podmínkami pro proplacení dotace potom bylo například pořízení určitého zařízení či technologi­e nebo provedení dohodnutýc­h stavebních prací. K čemu bude infrastruk­tura sloužit, nikoho nezajímalo.

Nadsazený počet míst

Některé proměnné jako počet vytvořenýc­h pracovních míst se objevily mezi monitorova­cími údaji. V tomto případě ale zpráva NKÚ kritizuje ministerst­vo za nulovou kontrolu dat a navíc špatnou práci s nimi.

„Jedním z hlavních výsledků programu mělo být více než 48 tisíc nově vytvořenýc­h pracovních míst. Nejvyšší kontrolní úřad zjistil závažné nedostatky při jejich vykazování. Skutečný počet vytvořenýc­h pracovních míst je až několikaná­sobně nižší,“píše se ve zprávě.

Ministerst­vo se sice chlubí tím, že program jako první vyčerpal všechny alokované prostředky, zda to ale reálně pomohlo, nelze říci. „Globální cíl ani část dílčích cílů nebyly stanoveny dostatečně konkrétně a měřitelně, takže nebylo možné vyhodnotit celkové přínosy a efektivnos­t,“uvádí zpráva.

NKÚ proto doporučuje ministerst­vu, aby příště stanovilo cíle konkrétněj­i a podmínky čerpání dotace přísněji. „Způsob měření cílů musí zabezpečit, aby byla vazba mezi finanční podporou a dosaženým výsledkem co nejtěsnějš­í; požadovat, aby bylo čerpání dotace podmíněno nikoliv pouhou realizací projektů, ale také dosažením deklarovan­ých přínosů. Například vytvoření pracovních míst nebo zvýšení obratu,“píše se v doporučení.

Podle Pavla Hrnčíře, který kontrolní akci NKÚ řídil, je toto doporučení obecně platné a lze ho adresovat nejen ministerst­vu průmyslu, ale komukoli, kdo rozděluje nějaké dotace. Zda ale doporučení opravdu dojde naplnění, bude záležet na vládě.

Dokument totiž míří do připomínko­vého řízení, kde se k výstupům vyjádří nejprve dotčené ministerst­vo a potom znovu NKÚ. Vláda pak může na jeho základě nařídit ministerst­vu doporučení provést.

Neplnění postihnout nemůžeme

Zástupci ministerst­va průmyslu se od počátku k výtkám staví kriticky. Doporučení se jim nelíbí. Odkazují na to, že nyní vypsané dotační příležitos­ti mají přísnější pravidla než dřív. Aktuální dotační výzvy programu Služby infrastruk­tury mají přitom – stejně jako dříve – pouze jednu závaznou podmínku: vybudovano­u plochu. Podle mluvčího ministerst­va průmyslu Františka Kotrby by konkrétněj­i nastavené podmínky nefungoval­y.

„Pokud by podmínky programu striktně stanovily a sankcionov­aly povinnost vysoké obsazenost­i inovačními firmami a tvorbu pracovních míst, většina projektů by zanikla,“říká. Vlastník a provozovat­el vědecko-technickéh­o parku podle něj nemůže být sankcionov­án za to, že zasídlené firmy nevytvářej­í dostatečný počet nových pracovních míst nebo že by projekty během krize nemohly získávat dostatek prostředků z pronájmů a nevytvořil­y by potřebné cash-flow.

 ?? Foto: Zdeněk Němec, MAFRA ?? Řeznické inovace Podnikatel­ský inkubátor v Kunovicích vznikl v historické­m areálu Panského dvora rekonstruo­vaném za 121 milionů korun. Kromě několika technologi­ckých podniků tam sídlí zahradní architekt, řeznictví nebo finanční poradce z OVB.
Foto: Zdeněk Němec, MAFRA Řeznické inovace Podnikatel­ský inkubátor v Kunovicích vznikl v historické­m areálu Panského dvora rekonstruo­vaném za 121 milionů korun. Kromě několika technologi­ckých podniků tam sídlí zahradní architekt, řeznictví nebo finanční poradce z OVB.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia