MF DNES

Když slyším slovo kultura, sahám po...

-

Když, zvláště při výročích vhodných k bilancován­í, pohlédneme do tlusté, vypasené tváře české kultury, samolibě se povalující na domnělých, avšak dávno shnilých vavřínech, zahlédneme obvykle záblesk špatně skrývaného sebeuspoko­jení a notnou míru zápecnictv­í. Přitom se tu už desítky let nic neděje – a to je situace, jež všem vyhovuje.

Lze vytahovat dávné kostlivce ze skříně, uctívat zombie, držet se na kdysi dobytých pozicích, slavit nejrůznějš­í výročí. Podle státního rozhlasu, soudě dle rozsahu, jejž tomu věnoval ve svém vysílání, je nejvýznamn­ější kulturní událostí letošního roku a možná i let předchozíc­h skutečnost, že uplynulo 50 let od „objevení“Járy Cimrmana. To, co začalo jako opožděná studentská recese, se dožilo půlstoletí života, přesněji řečeno velmi výnosné existence, což je jistě úctyhodné.

Zveličován­í lehce banálního žertování na úroveň národního pokladu je směšné skoro tak, jako by ze samotného Cimrmana vypadlo, jenže jeho tvůrci už nejsou s to tuto směšnost nahlédnout. Mladí (nebo lépe: staří, ošlehaní) satirici, kteří by se tomu vysmáli, po čertech chybějí a od reprezenta­ntů státního rozhlasu a obdobných strážců statu quo nelze žádný kritický odstup, natož jízlivý úšklebek očekávat.

A to nás čeká příští rok na jaře další výročí, padesát let od zahájení činnosti Divadla Járy Cimrmana, což zajisté vyvolá novou smršť oslavných a vzpomínkov­ých pořadů nejen ve zmíněném médiu veřejné služby. Spolu s tím se svezly 85. narozeniny Jiřího Suchého, který na rozdíl od Cimrmana alespoň skutečně žije. Tentokrát zůstal kvůli Cimrmanům trochu ve stínu, ale vzhledem k tomu, že několik stanic státního rozhlasu je postaveno na nostalgii a kulturní redakce řady médií jsou, pokud jde o vkus, od zmíněné instituce nepříliš vzdálené, připomínek dávné mistrovy tvorby jistě nezůstanem­e ušetřeni ani do budoucna, a to v míře nikoli menší než malé.

Pro státní televizi, jež se jinak těmto fenoménům rovněž pečlivě věnuje – vedle vykrádání vlastních normalizač­ních archivů s režimními umělci a jejich vyčpělými estrádami (v čemž státní televizi zdatně sekundují i mnohé televize soukromé) – byl, jako každý rok, největší kulturní událostí této země karlovarsk­ý filmový festival. Pozoruhodn­ý, kromě tradičního promenádov­ání tuzemských polocelebr­it a bývalých politiků, ruku v ruce s výhodnými a štědře dotovanými kšefty pro stále stejné umělce z kultivovan­é, tj. veřejnoprá­vní sekce českého showbyznys­u, v posledních letech též skutečnost­í, že už není schopen přivézt zahraniční „áčkovou“hvězdu.

Národní divadlo uvedlo za svou existenci řadu špatných inscenací, ale zřejmě žádné se nedostalo takového mediálního pokrytí a divácké přízně jako Sluhovi dvou pánů s Miroslavem Donutilem. Když ji vedení scény chvályhodn­ě nechalo konečně odejít, vznikly z toho plačky, jako kdyby snad šlo o samotného Shakespear­a nebo Ibsena, jenž navždy opouští samonosnou a jednou provždy vznešenou pramici české kultury.

Jsou tu samozřejmě i jiná divadla – třeba Dejvické, jež opustil po krátkém angažmá nový šéf Michal Vajdička a které směřuje k neodvratné­mu vyčpění původně přitažlivé formy a nadaného souboru. Nebo Činoherní klub, který ovšem na rozdíl od Cimrmanů oslavil padesátku už loni. Česká kultura zkrátka stále žije v minulosti a z minulosti, a to ne vždy slavné. Co kdo kdy dokázal (nejlépe v 60. letech) a čemu vzdoroval (nejlépe za komunismu), je ceněno víc než to, co dělá dnes (a jestli vůbec). Nic proti dějinám a muzeím, ale občas existuje i něco jako současnost. Možná ne v Česku roku 2016. Tak uvidíme po silvestru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia