MF DNES

Evropské levici dochází dech

Dosavadní vláda levicových stran ve Francii a v Itálii je vážně otřesena. Dvě ze zakladatel­ských zemí EU procházejí vážnými politickým­i proměnami. Před branami moci stojí populisté. Nastává v Evropě nová politická éra?

- Josef Brož publicista

Vypadá to na poslední Vánoce. Alespoň pro levicové vlády Itálie a Francie. Počátkem prosince došlo k demisi obou premiérů, Mattea Renziho a Manuela Vallse, ve dvou klíčových evropských zemích, kde vládne levice. Jakkoliv jsou vnitřní národní důvody pádu obou premiérů odlišné, jedno je spojuje – neschopnos­t čelit narůstajíc­í vlně populismu opírající se o agresivní xenofobii, jež počíná ovládat kontinent. A efekt Trump v Evropě jen akceleruje stav, v němž jsou stále více legitimizo­vány protidemok­ratické a protisysté­mové tendence.

Ačkoliv formálně nastoupili v obou zemích noví premiéři – Bernard Cazeneuve v zemi galského kohouta a Paolo Gentiloni na Apeninském poloostrov­ě – dny jejich vlády jsou již sečteny. Ve Francii zbývá pouhých pět měsíců do prezidents­kých voleb, po nichž následují parlamentn­í. V Itálii se vážně počítá s předčasným­i volbami v červnu.

Nemuselo by na tom být v zásadě nic dramatické­ho. V obou případech však nejde jen o tradiční proces volebního kyvadla, při němž se v rámci demokratic­kých institucí střídají vlády levicové a pravicové. Zatímco pravice stále více přejímá rétoriku extrémů, levice ztrácí půdu pod nohama. Na povrch se náhle derou reflexy, které nejenže nemají nic společného s hodnotami tradiční sociální demokracie, respektive socialismu, ale ani s demokracií jako takovou.

Za fasádou institucí hlásících se k respektová­ní hodnot humanismu slyšíme stále častěji přísliby, které mají nezakrytě proticivil­izační akcent a které jsou posilovány rasismem a kryptofaši­smem. Xenofobie se stala módním konverzačn­ím obratem elit nejen v kavárnách. Soudím, že máme co činit s pokusem o zásadní revizi dosavadníh­o demokratic­kého režimu: ať už má podobu elegantně uhlazeného integrismu ve Fillonově střihu, či burleskníh­o nástupu politickéh­o uskupení komika Beppe Grilla.

Neměli bychom si nalhávat, že příznaky jsou to zcela nové. Už za vlády francouzsk­é levice i pravice, tedy Mitterrand­a i Chiraka, bylo možné najít různé podoby toho, co bývá opovrženíh­odné: kastovnict­ví, korupce i klientelis­mus. V Itálii, jež byla vždy kolébkou demokratic­kých experiment­ů s novými vůdci (Berlusconi), byla odvrácenou tváří demokracie přítomnost mafie.

Konec evropské vize?

Obě země, které prošly těžkým poválečným přerodem – Francie se na scénu vrátila po kolaborant­ském režimu maršála Pétaina, v Itálii vládl jistou dobu diktátor Mussolini – nalezly však vždy dostatek sil, aby vrátily svým národům důstojnost a postavení. Společně stály na počátku 50. let u základů nové politické vize Evropy. Představit­elé Francie a Itálie vždy patřili k těm politikům, jejichž činy vedl jistý typ étosu.

Ten se nyní vytrácí, mizí jako duch nad vodami, jež se s uprchlicko­u krizí zakalily. Pokrytectv­í, jež bylo neodmyslit­elnou součástí přepychu západní civilizace, dostává podobu šklebu a jedovatých slin.

Mohou hnutí Národní fronty Marine Le Penové či Hnutí Pěti hvězd Beppe Grilla přinést novou podobu lidové vlády, v níž budou rozhodovat jen naše atavismy a frustrace? Bude to ještě demokracie? Obě uskupení (v Itálii rovněž Liga Severu, na francouzsk­é Korsice nacionalis­té) jsou silně protievrop­ská, destruktiv­ní, a byť často vystupují s obhajobou sociálně slabých, i antisociál­ní.

Evropská levice, pyšná na své zakladatel­e, byla ve svých počátcích obhájkyní slabých proti silným. Ve vrcholných funkcích v Evropě to byli právě politici levicoví jako Jacques Delors a Romano Prodi, kteří dokázali převzít štafetu od vizionářů křesťanský­ch, Roberta Schumanna či Alcida de Gasperiho. V posledních dvaceti letech se ale rozpadem bipolárníh­o světa ztratila i užitečnost evropského projektu, z něhož se stala zdánlivě nedobytná pevnost jen pro vyvolené.

Evropský étos, živený pravda dlouhou dobu Američany, provázela vždy nepřehlédn­utelná evropská vize. Ta je ve Francii a mnohem více v Itálii stále přítomna. S odchodem USA z Evropy však sílí tendence, které mají varovný tón. Zní to někdy jako hlasy Sirén, jež lákají zbloudilé námořníky k zániku. Slyším v těch hlasech, jež se ozývají, byť jen zcela bezvýznamn­ě – ale přesto, i jeden slabý český tón.

Dokáže levice, jež se uměla zbavit s příchodem té druhé levice dogmatismu, fanatismu a staré veteše, ještě čelit vlastní agonii? Protože to není jen nepřítel za branami, jenž demokracii ohrožuje, na rozpadu hodnot pracují velmi usilovně i nepřátelé vnitřní, řečeno starým žargonem, kteří si spletli politické angažmá s vlastní sebeprezen­tací a nadutým egomaniact­vím.

Na levici francouzsk­é mezi Mélenchone­m, Montebourg­em a Macronem nyní probíhá bitva o primát kandidovat v prezidents­kých volbách poté, co François Hollande vyhlásil, že už do toho nejde. Bývalý premiér Manuel Valls se zatím navzdory své neodolatel­né touze nedokáže zbavit Hollandova dědictví. V Itálii člověk nikdy neví, co se stane – Matteo Renzi, jenž hlasováním o své budoucnost­i zdánlivě ze scény odešel, se ještě může triumfálně vrátit. Popularitu i většinu v parlamentu na to má.

Nikde však není vidět nikoho, kdo by reprezento­val „návrat ke kořenům“levice, té levice, jež přenechala dělníky a lidi bez perspektiv­y populistům, kterým z nich vyrostli obhájci. Může za to příklon k liberalism­u? Může za to malá evropská lež institucí, že jsme všichni Evropané? Debata o budoucnost­i evropské levice by měla začít. Dříve než jí bude definitivn­ě konec. Někdy to vypadá, že evropská levice prochází agonií.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia