MF DNES

Zákon o ČT a možný střet zájmů

- David Rožánek mediální poradce

Novelu zákonů o České televizi a Českém rozhlasu, která by posílila nezávislos­t veřejnoprá­vních médií, omezila politický vliv a oprostila je od komerčního tlaku, už podpořila řada osobností. Lze ji popsat jako změnu způsobu, kterým jsou voleni členové rad obou veřejnoprá­vních médií. Namísto Sněmovny by je fakticky jmenovalo dvaadvacet organizací, které podle předkladat­elů zákona reprezentu­jí ve svém souhrnu „významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy“. Navrhovaný postup údajně zajistí, že rady budou skutečným nástrojem veřejné kontroly, a nikoli pašalíkem politickýc­h stran, které usilují o ovládnutí médií.

Nechme stranou, že dle této logiky volení politici veřejnost nezastupuj­í, podstatnou otázkou totiž je, nakolik mohou tuto roli splnit předvybran­é spolky. Už při zběžném pohledu na jejich seznam vidíme, že významnou část tvoří herecké, filmové, hudební či producents­ké organizace, jejichž členové nebo přímo ony samy s veřejnoprá­vními médii vstupují do obchodních vztahů, a jsou tedy ve střetu zájmů.

Na seznamu nejsou jen organizace přímo závislé na veřejnoprá­vních médiích, jmenujme například odborovou centrálu, sportovní unii, biskupskou konferenci nebo Svaz měst a obcí. Jistě se jedná o významná a úctyhodná sdružení, nepleťme však pojmy s dojmy, nejde o názorové proudy, nýbrž o vlivové skupiny hájící zájmy svých členů. I kdybychom však přijali tak trochu korporativ­istickou myšlenku, že se jedná o reprezenta­nty veřejnosti, pak je třeba se ptát, proč některé organizace na seznamu jsou, a hlavně, proč jiné chybí? Proč mají média řídit odboráři, a ne zástupci zaměstnava­telů?

Médium veřejné služby by nemělo být svázáno s žádnou politickou stranou, ale ani s vlivovou skupinou, která s ní obchoduje nebo jen chce hájit své zájmy v televizi. Je pravda, že stávající model volby mediálních rad maskuje zastoupení parlamentn­ích stran. Má to však i výhody, neboť zájmy stran, a tím i zvolených radních se vylučují, a proto se navzájem hlídají. V navrhované­m modelu vyvažování chybí a nic tak nebrání tomu, aby si radní šli společně na ruku. Když k tomu připočteme, že oproti stávajícím radám s velmi omezenými pravomocem­i mají obě veřejnoprá­vní média prostředni­ctvím správních rad finančně řídit, nevěstí to pro nezávislos­t veřejnoprá­vních médií nic dobrého.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia