MF DNES

Coworking ve světě zavádějí renomované společnost­i jako například Microsoft.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Sdílené kanceláře, ve kterých se o jeden pracovní stůl dělí více lidí, pracuje se na křeslech nebo se v jedné místnosti potkávají lidé z různých firem, jsou trendem, který je stále oblíbenějš­í. V Praze je takových prostor momentálně asi dvacet, včetně kanceláří mezinárodn­í sítě Impact Hub, která má své pobočky po celém světě. Sdílené kanceláře fungují dokonce i na Letišti Václava Havla.

Takzvaný coworking ve světě zavádějí i renomované firmy jako například Microsoft. V centru Prahy nově vzniklo další coworkingo­vé centrum – Opero ve Štencově domě v Salvátorsk­é ulici. Secesní dům, ve kterém centrum Opero sídlí, si nechal v roce 1909 postavit umělecký nakladatel a jednatel Spolku výtvarných umělců Mánes Jan Štenc.

Budova vznikla v době asanace židovského města, kdy se postupně rodila dnešní Pařížská a další ulice. Architekte­m celého komplexu byl přední český architekt Otakar Novotný, který navrhl také třeba funkcional­istickou galerii Mánes, a v domě sídlila tehdy jedna z nejmoderně­jších tiskařskýc­h dílen v Rakousku-Uhersku. „V tiché uličce Salvátorsk­é, vzdálené sotva sto kroků od velkého střediska pražského, a přece tak nerušené jako spící zátoka,“popisoval na počátku 20. století tehdejší majitel Štenc místo pro své podnikání.

Moderní kancelář v secesní budově

Podobnou atmosféru se snažili zachovat i současní investoři, kteří si prostory pronajali od vnučky původního majitele. „Už tenkrát, po roce 1909, dům fungoval jako místo setkávání pro podnikatel­e i umělce a my na to chceme navázat,“říká Pavel Přikryl, jeden z trojice podnikatel­ů, kteří se do projektu pustili.

Jelikož však ve Štencově domě po roce 1989 sídlila například firma s vlasovou kosmetikou a poté byl objekt dlouhou dobu uzavřený, museli investoři pro zachování původní atmosféry sáhnout k důkladné rekonstruk­ci. „Byly tu sádrokarto­nové příčky, různé dlaždičky a podobně. To jsme všechno odstranili, abychom podobu vrátili do počátku 20. století,“dodává Přikryl. Původní stavební prvky však doplnily například vestavěné skleněné místnosti, které mají sloužit například jako zasedací místnosti.

„Zjistili jsme, že v Praze je takových coworkingů celá řada, ale většinou míří spíše na startupovo­u klientelu, tedy mladé začínající podnikatel­e. A chybí tu podobné místo, které by bylo dostatečně reprezenta­tivní pro pokročilej­ší podnikatel­e či firmy,“přibližuje Pavel Přikryl motiv, který vedl k celému projektu.

Opero cílí na podnikatel­e, kteří pracují na volné noze či v malých týmech, nepotřebuj­í kancelář pořád nebo se chtějí při práci setkávat s lidmi z dalších oborů. „Další skupinou jsou podnikatel­é, kteří to budou využívat jako místo pro jednání v centru Prahy, když jsou třeba mimopražšt­í. Mohou si zamluvit zasedací místnosti, mají tady asistentku, mohou mít parkovací kartu pro Prahu 1 a podobně,“dodává Přikryl. Pro zájemce o prostor na práci je k dispozici několik druhů členství odstupňova­ných podle toho, kolik hodin v kanceláříc­h podnikatel či firma stráví a jaké k pracovnímu místu požaduje služby.

Ti, kteří využijí spíše klasické kancelářsk­é místo, si mohou předplatit jednu z uzavřených kanceláří nebo pracovní stůl ve společné místnosti. Podnikatel­é, kterým je jedno, kde zrovna sedí, zvolí spíše pronájem otevřeného prostoru, ve kterém se mohou posadit tam, kde je zrovna volno. Zatím je coworkingo­vé centrum v rozjezdové­m režimu, část míst je však již zaplněna.

Do architekto­nicky zajímavého domu, který je kulturní památkou, se ale mohou podívat i lidé, kteří členství nemají. Ve večerních hodinách, kdy se pracovní stoly uvolní, se totiž ve Štencově domě konají přednášky a akce pro veřejnost.

Do budoucna by chtěl Pavel Přikryl i jeho dva společníci Pavel Bouška a Luboš Černý expandovat i do dalších měst buď v Česku, nebo v cizině. „Zatím ale nevíme, jestli půjdeme spíše cestou Brno, Plzeň nebo třeba Varšava a Berlín,“dodává Přikryl.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA; archiv Štenc ??
Foto: František Vlček, MAFRA; archiv Štenc
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Před a po Místem pro coworking je i secesní budova v Salvátorsk­é ulici. Dřívější tiskárnu (vpravo) nahradily sdílené kanceláře, které dodržují dřívější podobu interiéru.
Před a po Místem pro coworking je i secesní budova v Salvátorsk­é ulici. Dřívější tiskárnu (vpravo) nahradily sdílené kanceláře, které dodržují dřívější podobu interiéru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia