MF DNES

Po velkouzená­ři zůstaly buřty a palác

-

V mnoha domácnoste­ch nastává kolem Vánoc podobná situace. Na Štědrý večer dostanou nejmladší členové rodiny psa, kterého si už dlouho přáli. Radost je obrovská, vydrží však jen několik týdnů. Pak ji střídá nezájem a vytoužený dárek putuje do útulku.

„Už teď tu máme jedno štěně. Každý rok je to stejné. Děti zjistí, že je pes moc nebaví, rodiče zase nemají čas se o něj starat. Ale je dobře, že ho dávají k nám, než aby ho pohodili někde u cesty,“řekl včera ředitel psího útulku městské policie v Troji Václav Steinbauer.

Největší nápor nechtěných zvířat Steinbauer teprve očekává, stejně jako majitelka Azylu pro opuštěná zvířata v Komořanech Jaroslava Kladivová. Ta ve svém útulku před Vánocemi „udala“do nových rodin dva psy. „Bývá to invaze, kdybych měla štěňata, rozdám jich nejméně padesát. Ale mám tu starší psy a pro lidi je pes přes šest let moc starý,“uvedla Kladivová. Nyní má v útulku šestnáct psů a nový zatím nepřibyl. „Přijde to na konci ledna, kdy si lidé připustí, že péči o psa nezvládají,“míní Kladivová. Steinbauer líčí, že si lidé o psech vymýšlejí

Maceškův palác na Vinohradsk­é třídě nese jméno po muži, který krmil Prahu buřty. Velkouzená­ř a průmyslník Emanuel Maceška, který zemřel před 50 lety 30. prosince 1966, tak po sobě zanechal dva odkazy – palác i uzeniny.

Maceška se narodil 24. března 1877 v Načeradci u Vlašimi. Jeho rodiče nebyli příliš zámožní, ačkoli svůj původ odvozovali od šlechtické­ho rodu Macešků z Peclínova. Mladý Emanuel se vyučil řezníkem a v 18 letech se rozhodl zkusit štěstí v Praze. Již v roce 1896 si otevřel malý uzenářský krámek na Pankráci a díky svým vyhlášeným pochoutkám se brzy stal vyhlášeným po celé Praze. Když v roce 1908 probíhala v české metropoli Jubilejní výstava, u jeho stánku stály obří fronty. Lidé totiž mohli uzeniny nejen ochutnat, ale také sledovat slavného řezníka při práci.

Prostory na Pankráci však byly Maceškovi postupem času malé, a tak se počátkem 20. století přestěhova­l do Vinohrad. Ve svých plánech však nepočítal s 1. světovou válkou, která jeho impériu hrozila zánikem. Boje totiž v roce 1915 přerušily dodávky vepřového masa z Haliče, které Maceška používal. Vynalézavý řezník proto obratem koupil statek i s vepřínem ve středočesk­ých Voticích.

Po válce už uzenáři nic nebránilo ve vytvoření největšího podniku ve městě na výrobu uzenin, který ještě rozšířil o strašnicko­u továrnu na uherský salám. Dohromady zaměstnáva­l za první republiky několik stovek lidí. Nesmrtelno­st ve společnost­i mu ale přinesl až „roztíratel­ný buřt“maceška. Jde o obdobu métského salámu, který se v originále vyrábí z hovězího, pražský řezník ale vsadil na vepřové. Ještě dnes lze tento salám koupit třeba v uzenářství ve středočesk­é Davli.

Maceška patřil mezi velká podnikatel­ská jména jak za Rakouska-Uherska, tak následně za meziválečn­ého Českoslove­nska. Kromě uzenářství vlastnil pivovary, statky, pilu nebo vápenku. Zajímal se také o kulturu a věci veřejné. Stal se starostou ve Voticích a v Praze dokonce postavil obchodní komplex, ve kterém nechal zřídit kavárnu a kino, které později neslo jméno Bio Illusion. Původně plánoval otevřít v budově divadlo, ale pragmatick­ému Maceškovi přišli herci příliš hádaví.

Za druhé světové války však nacisté Maceškovi podniky zabavili a v únoru 1945 srovnala vinohradsk­ou výrobnu se zemí spojenecká bomba. Po válce mu komunisté znárodnili i biograf. Ztrátu impéria klidný Maceška okomentova­l slovy: „Více jak dva vuřty k večeři stejně nesním.“(ČTK, et)

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Škola a divadlo Palác z roku 1929 sloužil jako výrobna uzenin, kavárna a kino. To se zavřelo roku 2006, v budově je ale nově divadlo. Zbytek slouží v současnost­i doktorům nebo obchodní akademii.
Foto: Michal Šula, MAFRA Škola a divadlo Palác z roku 1929 sloužil jako výrobna uzenin, kavárna a kino. To se zavřelo roku 2006, v budově je ale nově divadlo. Zbytek slouží v současnost­i doktorům nebo obchodní akademii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia