MF DNES

Na silvestra psa odvezte do ticha nebo ho zavřete i za cenu loužičky

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

různé příběhy. „Nahlásí, že psa našli, přitom je vidět, že se o něj pečovalo a že nálezci jsou ve skutečnost­i majitelé. Vymydlenéh­o psa na ulici běžně nenajdete,“podotýká.

Jiná situace panuje v Libni, kde s „vánočními psy“problémy nemají. „Podle mě je to mýtus, že lidé odkládají psy po Vánocích. K nám je vozí v průběhu celého roku a přes svátky se jejich počet zásadně nemění. My se však staráme o to, ke komu pes půjde, takže když se o Vánocích objeví někdo, kdo najednou touží po štěněti, nedáme mu ho. Spousta malých útulků nyní z toho důvodu psy nevydává a na svých stránkách na to i upozorňova­la,“popisuje praxi soukromých zařízení Hana Tesařová z libeňského Azylu opuštěných zvířat.

Starého psa vymění za nového

Nastupujíc­ím trendem je údajně odkládání zvířat ještě před Vánocemi. „Zbavují se jich při vánočním úklidu. Jejich pes už je starý nebo jde naopak o štěně, které dělá loužičky, a tak ho majitelé dají do útulku,“popisuje Steinbauer. Pro nalezence navíc zaměstnanc­i z útulku městské policie jezdí a pro „nálezce“je tak odložení psa pohodlnějš­í.

„Nic s tím nezmůžeme. Jedna žena nedávno ohlásila nalezená štěňata, přitom jsme o ní věděli, že měla podobně vypadající březí fenku, která už teď březí není,“vzpomíná Steinbauer. Kladivová pak upozorňuje na další častý jev. Pražané si podle ní psy mění jako auto nebo ledničku. „Jejich fenka jim třeba předtím porodila štěňata, a tak si lidé omladí domácnost a starého psa se zbaví,“říká majitelka útulku a dodává, že se setkává i se zvířaty z nelegálníc­h množíren, která kvůli prožitému utrpení bývají bázlivá a agresivní. „U těch mám podmínku, že noví majitelé musí mít velkou zahradu, kde bude pes stranou od lidí,“podotkla Kladivová.

Nevhodné vánoční dárky v podobě štěňat už v Praze nejsou takovým problémem jako v minulosti, přesto útulky koncem ledna očekávají nápor lidí, kteří se zvířat budou chtít zbavit. Ti často předstíraj­í, že psa našli.

Silvestrov­ské oslavy jsou náročné nejen pro majitele psů vyděšených z hluku rachejtlí, ale noční můrou jsou i pro útulky. Václav Steinbauer, ředitel městského útulku v Troji, proto lidem vzkazuje, aby se psem odjeli někam do ticha nebo jej odvezli ke známým mimo město. V Praze by zvíře v žádném případě nemělo být kolem půlnoci venku. „Vyvenčit by se pes měl ještě předtím, než vše vypukne. Pak ať je doma i za cenu loužičky. Nejhorší je, když se lidé rozhodnou, že mu ukážou ohňostroj. Zvíře se lekne a uteče jim dvacet kilometrů daleko,“varuje Steinbauer a přidává další obvyklou příhodu. „Chlapi často psa zapomenou v hospodě a vzpomenou si až ráno.“Silvestr je také obdobím, kdy psa hlídá někdo, kdo ho dobře nezná. Důležité proto podle ředitele je, aby byl pes viditelně označený. „Pokud není tetovaný, měl by mít alespoň telefonní číslo majitele na obojku,“nabádá Steinbauer. Majitelka Azylu pro opuštěná zvířata v Komořanech Jaroslava Kladivová přidává ještě radu. „Doma je nejlepší pustit rádio nebo televizi, která rachejtle přehluší, a pes je v pohodě.“Po poradě s veterináře­m mohou psi dostat uklidňujíc­í přípravek, díky kterému silvestra prospí. Zaběhnuté psy odchytává městská policie, která je vozí rovnou do Troji. Nejvíce jich odchytila v roce 2008, kdy za jedinou noc útulek přijal padesát psů. „Různí se to, jindy jich bylo jen sedm. Všichni nalezenci se objeví na našem webu a pozitivní je, že během jednoho dne se většina zaběhnutýc­h psů vrací k majitelům,“dodal Steinbauer. (kh)

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Větší útulky V Praze čekají největší nápor „nevhodných dárků“, tedy psů, na konci ledna. Tehdy rodičům dochází trpělivost s dětmi, které se o štěně nestarají. Dospělí zase zjistí, že na psa nemají čas.
Foto: Michal Šula, MAFRA Větší útulky V Praze čekají největší nápor „nevhodných dárků“, tedy psů, na konci ledna. Tehdy rodičům dochází trpělivost s dětmi, které se o štěně nestarají. Dospělí zase zjistí, že na psa nemají čas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia