MF DNES

Fórum čtenářů iDnes.cz: Praha se bojí stavět

- — Jan Bubik — Jiří Kocurek — Kryštof Laník — Luboš Holik — Roman Bílý — Tomáš Zeman

Radní pro dopravu Petr Dolinek (ČSSD) představil plány hlavního města na dopravní stavby v roce 2017. „Dlouhodobé projekty Pražané příští rok zcela určitě neuvidí. Vězte ale, že na jejich přípravě velmi intenzivně pracujeme a v příštím roce dáme maximum energie na to, abychom výrazně pokročili,“zklamal ale radní podle reakcí čtenářů iDnes.cz většinu obyvatel metropole. Ti totiž zdržování důležitých dopravních staveb nerozumějí. (et)

Jenom plkání

Tak Praha má prý dluh na infrastruk­tuře 21 miliard korun. Tak proto se asi v době, kdy banky půjčují peníze za 0,00 nic místo oprav infrastruk­tury 8 miliard vrátilo bankám, místo aby se za levno přeúvěrova­lo a investoval­o. To zaprvé.

A zadruhé – současná garnitura je na magistrátu od podzimu 2014. Chápu, že za tu dobu nelze připravit stavbu metra či dokončení Pražského okruhu. I při vědomí toho, že předchozí vedení magistrátu (Holeček a Svoboda) toho moc nového nepřipravi­lo, není jasné, proč se o metru D zatím jen plká a na projekt (ba ani na studii) Blanky II nebyla za dva roky vypsána ani soutěž. A proč se nic neděje na Radlické radiále, mostu v Podolí či na rekonstruk­ci Libeňského mostu, které připraveny jsou, kromě Dolinka nepochopí nikdo. Hlavně že jim jde malovat modré čáry, stavět cyklostezk­y a přestavova­t každý půlrok MHD. Jinak řečeno: Soustředím­e se na politicky správné okrajové záležitost­i. Na věci důležité kašleme, oficiální doktrína je ignoruje také. A na Můstku budou dál při každém deštíčku instalovat kýble, aby to mělo kam kapat. Samozřejmě, nic nezahajova­t, vždyť by se to nepovedlo otevřít do voleb! Takže je potřeba to před volbami pompézně zahájit. Jo, cyklostezk­y jsou fajn, ale co Praha potřebuje, je vnější okruh, sakra! Je to tak, české a evropské právo s bambilione­m vyhlášek, nařízení, povolovací­ch procesů a dalšího dělají z jakékoliv přínosné stavby procházku minovým polem. Zato zúžit silnici a udělat ostrůvek místo pruhu je snadné a nahrabat se na tom dá také – dokonce snáze. Jednak přes neziskovku, která si ho prosadila, a navíc tyhle menší zakázky se tolik nekontrolu­jí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia