MF DNES

Den po dceři zemřela matka

- Mirka spáčilová redaktorka MF DNEs

„Nejdříve jí říkali dcera Kathy ze Zpívání v dešti, teď zase říkají mně matka princezny Leii,“shrnula Reynoldsov­á trefně svou i dceřinu kariéru. Obě těžce překonával­y kletbu jedné rané role – matka hrála v muzikálu s Genem Kellym, když jí bylo šestnáct, dcera se ve Hvězdných válkách proslavila ve svých jednadvace­ti.

Obě byly drobné – matka měřila 157, dcera 155 centimetrů. Obě měly soukromé trable. Matka musela po osobním bankrotu rozprodat svou sbírku pamětních předmětů z filmového muzea, jež zakládala, dcera si prošla érou drog i alkoholu.

složité vztahy

Obě dostávaly nominace – matka dokonce jednu oscarovou, za muzikál Nepotopite­lná Molly Brownová, ale kromě čestných cen nevyhrával­y. A oběma se nedařily partnerské vztahy.

Reynoldsov­á byla vdaná třikrát, vždy to skončilo rozvodem. Její první muž Eddie Fisher, s nímž měla vedle Carrie i syna Todda, odešel, když byly dceři dva roky: za kamarádkou své ženy, rovněž herečkou Elizabeth Taylorovou. Když se pak sokyně po letech potkaly při natáčení televizní komedie Tři staré grácie, řekla prý Taylorová: Hodně ti dlužím. „Dojala mě, až jsem měla knedlík v krku,“líčila Reynoldsov­á.

Fisherová se vdala jen jednou, za zpěváka Paula Simona, ovšem manželství trvalo pár měsíců. Osm let po rozvodu zkusili své soužití oživit, ale zase marně a otce své dcery, filmového agenta Bryana Lourda, si Fisherová nikdy nevzala.

Pouto mezi matkou a dcerou bylo zjevně nebývale úzké – nejen proto, že bydlely hned vedle sebe a že Carrie Fisherová učinila první kroky po jevišti právě po boku Reynoldsov­é v muzikálu Irene. „Vždy jsem chtěla dělat totéž co maminka: oblékat si všechny ty krásné šaty, střílet zlosyny, padat do bláta. Nic jiného pro mě nepřipadal­o v úvahu,“líčila Fisherová. A loni zase Reynoldsov­á litovala dceru kvůli návratu do role princezny Leii ve filmu Star Wars: Síla se probouzí: „Je ohromně nadšená, ale musela držet dietu, chudinka shodila skoro dvacet kilo.“

Hollywood zažívá velké příběhy nejen na plátně. Osud Debbie Reynoldsov­é, která zemřela den po své dceři Carrie Fisherové „na zlomené srdce“, jak tvrdí přátelé, k nim patří.

Štafetu přebírá vnučka

Matku ke stáru živila hlavně televize, dceru psaní – do dlouhého seznamu rolí, jež jí unikly, spadají tituly od Batmana po Pretty Woman. Naposled se sešly v dokumentu Zářivá světla, který po letošní premiéře v Cannes uvede HBO. Dvougenera­ční rodinný portrét je podle kritiků „vzhledem k okolnostem až příliš vtipný, upřímný a otevřený“.

Dcera zemřela v 60 letech, matka den poté v 84 letech. Štafetu přebírá vnučka Billie Lourdová, obsazená i do příští epizody Star Wars.

 ?? Foto: Reuters ?? Debbie Reynoldsov­á a Carrie Fisherová v roce 2015.
Foto: Reuters Debbie Reynoldsov­á a Carrie Fisherová v roce 2015.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia