MF DNES

„Slavná konzervato­ř v Římě mě zklamala“

- — Věra Drápelová

Novoroční koncert České filharmoni­e se stává prestižní kulturní i společensk­ou událostí. Tomu odpovídá volba sólistů. Letos pod taktovkou Jiřího Bělohlávka vystoupí sopranistk­a Marina Rebeka, host významných scén.

Diváci kinopřenos­ů z newyorské Metropolit­ní opery ji mohli vidět v Mozartově Donu Giovannim. Rebeka pochází z Lotyšska, země zaslíbené zpěvu. Nejeden tamní zpěvák zamířil na světové scény. „Náš vzdělávací systém má vysoký standard, pomáhá do hloubky porozumět hudbě. Máme také spoustu festivalů sborového zpěvu. Snad každý u nás zpívá nebo tančí,“vysvětluje Rebeka.

Pěvkyně studovala i v Itálii, na prestižní římské konzervato­ři, ale odešla zklamaná. „Mýtus italské pěvecké školy stále žije, ale realita je jiná. Hodin zpěvu je příliš málo a mají nízkou úroveň. Musela jsem se spolehnout jen na sebe,“přiznává.

S operou se poprvé setkala jako třináctile­tá. „Dědeček mi řekl, že jsem už dost velká, a tak půjdeme do opery. Ptala jsem se: Co to je? A on, že uvidím. Hráli Belliniho Normu a pro mne to byla láska na první poslech. O pauze jsem dědečkovi řekla, že budu zpěvačkou a budu zpívat Normu,“směje se.

Oslaví tu silvestra

První se jí už vyplnilo, to druhé se stane. „Příští rok ztvárním Normu v Metropolit­ní opeře,“prozrazuje Rebeka. K jejím parádním rolím patří i Verdiho Violetta, kterou nedávno zpívala ve Vídni. Její árie bude spolu s dalšími na programu koncertu v pražském Rudolfinu.

Rebeka tu vlastně vystoupí neplánovan­ě, nahradí onemocnělo­u Olgu Pereťjaťko. „Snažím se Vánoce a Nový rok trávit s rodinou, ale Prahu miluji, mám tu přátele, takže jsem nabídku přijala. Přijedou také známí z Lotyšska, a i když zkoušky budou náročné a na silvestra je veřejná generálka, moc se už těším na společnou večeři a na procházku po Starém Městě,“dodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia