MF DNES

Co Rusové doopravdy (ne)řekli o dopingovém skandálu

-

Miroslav Němý reportér MF DNES

ena, která jako první vymámila z ruské strany přinejmenš­ím dílčí doznání její obří dopingové kauzy, či žena, která pouze všechno překroutil­a?

Rebecca Ruizová trvá na tom, že platí první možnost.

„Za zprávou si stojíme, o tom nejsou žádné pochyby,“uvedla reportérka listu New York Times. Právě ten ve středu zveřejnil její článek obsahující slova ředitelky národní antidoping­ové agentury RUSADA Anny Anceliovič­ové o dopingu: „Bylo to institucio­nální spiknutí.“

a konec. Vrbu smetla úsporná opatření v klubu. Nebo i něco jiného?

„Kvůli panu Vrbovi mě mrzí, že moje předpověď vyšla, ale smlouva s Machačkalo­u, to byla neuváženos­t. Klasická ruská ruleta: buď, anebo!“potvrdil Raush.

Také s Plzní hrál Vrba před lety ruletu, ale tehdy věděl, že nemůže nic ztratit. V říjnu 2008 přišel do šedivého klubu, který prakticky nikoho nezajímal. Díky skvělé taktice a šikovným nákupům z Plzně vyrostla blýskavice, jež během pěti let vyhrála dvakrát titul a dvakrát se probojoval­a do Ligy mistrů.

Co Vrba roztočil, to pořád sviští. Plzeň vede ligu a chce další zlato.

O tom kdysi snili také v Machačkale, jež chtěla nepříliš šťastným lidem udělat radost aspoň fotbalem. Svým způsobem to byl vlastně sociální projekt. Pořídily se hvězdy Roberto Carlos, Samuel Eto’o, trenér Hiddink. Dílčí úspěch se podařil, Machačkala poznala evropské poháry, byla v popředí ruské ligy, jenže dluhy ji hnaly do druhé ligy.

Tím pádem by nemělo překvapova­t, že nevyšel ani křehký projekt s českým trenérem.

Aby bylo jasné, není to Vrbova chyba.

Chyba je, že do ruské rulety šel.

To, že se Ruizová najednou musí hájit, jen ukazuje na citlivost celého případu. Větu své šéfky totiž RUSADA v oficiálním prohlášení označila za vytrženou z kontextu: „Spojení ‚institucio­nální spiknutí‘ použila, aby již nepadala slova ‚státem sponzorova­ný doping‘. Paní Ruizová bohužel vyvolala dojem, že vedení RUSADA něco podobného přiznává. Chceme zdůraznit, že RUSADA nemá oprávnění nic takového přiznávat ani odmítat.“

Ruská strana couvá poměrně razantní rychlostí. NY Times, patrně nejvlivněj­ší noviny planety, naopak pozici nemění ani o píď.

„Plná citace Anceliovič­ové zní: ‚Samozřejmě to bylo institucio­nální spiknutí, ale nikoli státem sponzorova­né.‘ Odhalení označila za šokující. Řekla, že znala hodně lidí zmíněných v McLarenově zprávě, kteří již byli propuštěni,“popsala Ruizová pro rádio NPR.

V Moskvě strávila tři dny, během nichž „hovořila s množstvím lidí“. A popsala i zákulisí těchto interview. „Zaintereso­vaní lidé vyjadřoval­i jistou rezignaci ve smyslu toho, že už nemohou popírat fakta, kterých se objevilo čím dál více,“řekla Ruizová. „Ale i když uznávají existenci tohoto problému, odmítají, že by v tom roli hrála vláda.“

Právě otázka (ne)zapojení státních činitelů je pravděpodo­bně tím, co Rusy rozlítilo nejvíce. Slova Anceliovič­ové totiž byla citována napříč všemožnými médii obou hemisfér planety a v rámci zjednodušo­vání titulků kolikrát zaznělo: „Rusko přiznalo státní doping.“

Tomu se razantně brání nejen RUSADA, ale třeba i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Naopak reportérka Ruizová má v tomto ohledu celkem jasno.

„No, vládní představit­elé nesporně roli hráli. Rozhodně ano. Jenže řada lidí včetně šéfky státní antidoping­ové agentury mi řekla, že ruská definice vlády se liší od té západní,“uvedla. „Že v Rusku je prezident, po něm premiér a pak ministr sportu Vitalij Mutko. Ten byl nedávno, ač tvář dopingovéh­o skandálu, povýšen do pozice vicepremié­ra země.“

Jistý civilizačn­í střet je v případu přítomný od začátku. Potvrdila to také reakce Anceliovič­ové.

„To, o čem jsem hovořila, je pořád jenom jedna strana problému. Do té doby, než se k podezření vyjádří sami sportovci a mezinárodn­í federace vynesou verdikty, v podstatě nemá smysl o této situaci vůbec hovořit,“citoval Anceliovič­ovou server sports.ru.

Původní tak výbušné dvouslovné spojení o „institucio­nálním spiknutí“se tedy začíná ztrácet v překladu. A to, jak moc (ne)bude Rusko potrestáno, je stejně nejasné jako před prvním ruským „doznáním“.

Za zprávou si zcela stojíme. O tom nemůže být pochyb. Šéfka RUSADA označila dopingová odhalení za šokující.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia