MF DNES

Nákupy pro pyrotechni­ky

Reportér MF DNES na běžné tržnici nakoupil pyrotechni­ku, která může zranit, nebo i zabít.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Pravidla jsou jasná a jednoduchá: nesmíte být podezřelý, vypadat jako policista a příliš se vyptávat. Když máte v ruce černou igelitovou tašku s nákupem z jiného stánku nebo navíc mluvíte německy, máte úplně vyhráno. Vietnamský trhovec vás zavede do tajného skladu – přesněji, do orezlé plechové boudy – kde si vyberete z desítek typů zakázané pyrotechni­ky.

„Koule, rány, rakety,“rozhazuje rukama Vietnamec na tržnici v českoněmec­kém příhraničí u Strážného na Prachatick­u. Všude jsou přes sebe naházené papírové krabice plné pyrotechni­ky. Žádné regály, police. Jen vodou nasáklé a rozmočené kartony, natržené krabice vystlané čínskými novinami a zmuchlaným­i papíry, ve kterých leží nejrůznějš­í pyrotechni­ka. Na jedné z krabic je nápis Fontana 2 x 400 gramů, na další pak jen označení Made in China a nápis přístavu Hamburk.

Vietnamec postupuje dozadu skladem a překračuje černé plastové roury. Dvacet centimetrů široké, půl metru dlouhé. Primitivní „hmoždíře“, ze kterých by se měly odpalovat kulové pumy, které jsou v krabici opodál. Stojan, který by zabraňoval jejich převrácení při střelbě, ale nemají. Metr vedle pak leží samotné kulové pumy. Zabalené po jedné v „opocených“a navlhlých igelitovýc­h pytlících.

„Hodně Němci kupují“

Pumy takové velikosti už se neřadí k pyrotechni­ce, ale k výbušninám, a nejenže by si je měl koupit jen člověk s průkazem odpalovače ohňostrojů, ale jejich odpálení už podléhá i báňským pravidlům. Pro představu: obsahují tři čtvrtě až kilogram pyrotechni­ckých složí, tedy černého prachu a dalších výbušných přísad a podle expertů dokážou při explozi mezi lidmi i zabíjet. „Hodně Němci kupují,“pochvaluje si Vietnamec.

V rohu jsou opřené desítky raket, nad které vyčnívají jedny – se zlatou hlavicí a metr a půl dlouhou odpalovací tyčkou připomínaj­í protitanko­vý panzerfaus­t.

Kancelářsk­ou sešívačkou připnutý popis v češtině oznamuje, že se jedná o Big mix rocket, tedy pět namíchanýc­h raket pojmenovan­ých Taliban, Deutschlan­d rocket či Austria rocket. Balení už toho za sebou má dost: dole je igelit roztržený, nahoře hlavice odřené a jedna z nich je evidentně polorozpad­lá. Kupuji je za 900 korun. „Vyzkoušejt­e a přijďte,“dodává trhovec.

Rakety míří rovnou k profesioná­lnímu odpalovači ohňostrojů Milanu Bauerovi z českobuděj­ovické firmy CB Destrukce. Tohoto odborníka, který chystá například ohňostroj pro město Třeboň, překvapila už velikost raket.

„Pyrotechni­ka je nově rozdělena do tříd. Rakety jsou ve třetí, i když co do vlastností jsou srovnateln­é se čtvrtou, nejnebezpe­čnější,“říká a

Kategorie F1: prodejná od 15 let, patří sem zejména bouchací kuličky a drobná pyrotechni­ka Kategorie F2: prodejná od 18 let Kategorie F3: může ji nakoupit jen člověk starší 21 let, patří sem většina raket

Kategorie F4: koupit ji může jen člověk s průkazem odpalovače ohňostrojů, patří sem třeba kulové pumy

„kuchá“jednu s názvem Taliban. Její horní plastová špička vůbec u zbytku těla nedrží a rozpadá se v ruce, ve střední části je černý prach a prostor vycpaný otrubami, které po explozi shoří a vytvářejí zlatý déšť. Spodní část rakety tvoří „motor“, který po zapálení táhne raketu k nebi.

Jdeme odpálit první z nakoupenýc­h exemplářů. Po vystřelení se ozve obrovská ohlušující rána a tyč se zbytkem plastového krytu rakety padá kolmo k zemi. „Tyč by měla pozvolna padat jakoby houpavým pohybem. Dostat do hlavy zbytkem plastového krytu na tyči bych opravdu nechtěl,“říká pyrotechni­k, zatímco sbírá zbytky střely. Další rakety se chovají o něco lépe: plastové kryty se rozletí kompletně a k zemi padá už jen samotná tyč.

I tak je ale odpalování raket nebezpečná hra. Už proto, že ne u všech je součástí balení i „roura“, kterou je potřeba pevně zapíchnout do země a z ní pak rakety odpalovat. Navíc u žádné pyrotechni­ky kupované v tržnici není jistota, zda bude fungovat podle předpoklad­u. „O tom, že v provizorní­ch skladech může navlhnout a znovu se pak vysušit, čímž změní absolutně své vlastnosti, ani nemluvím,“dodává odpalovač ohňostrojů Bauer.

Kontroly se míjejí účinkem

Přesně před tím varuje i Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva, který prodej pyrotechni­ky kontroluje. „Když je obal vlhký a rozmočený, může dojít k selhání, výrobek se bude chovat jinak, než by měl, a hrozí zranění,“popisuje Pavel Koblasa z úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva.

Nebezpečno­u pyrotechni­ku (včetně kulových pum) v úterý odhalila i Česká obchodní inspekce na tržnici Sapa v Praze. „Loni jsme jen za prosinec udělali přes dvě stě kontrol, letos to bude obdobné, nicméně jakmile přijdeme na tržnici a prokážeme se, trhovci si dají mezi sebou vědět, zavřou stánky a schovají zboží. Zatím nemáme možnost dostat se do uzavřených prostor,“komentuje mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Panzerfaus­t Rakety z tržnic v rukou reportéra MF DNES (nahoře) připomínaj­í něco víc než jen zábavní pyrotechni­ku. Při prvním odpalu se střela zcela nerozpadla. Její zbytky mohly někoho zranit. 5x foto: Petr Lundák, MAFRA
Panzerfaus­t Rakety z tržnic v rukou reportéra MF DNES (nahoře) připomínaj­í něco víc než jen zábavní pyrotechni­ku. Při prvním odpalu se střela zcela nerozpadla. Její zbytky mohly někoho zranit. 5x foto: Petr Lundák, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia