MF DNES

Snad to teď zlomím, přeje si Koudelka

Startuje tradiční Turné čtyř můstků. Dnes se v německém Oberstdorf­u představí trojice Čechů

- Tomáš Zatloukal reportér MF DNES

Vrátil se k delším lyžím, cítil nárůst formy, v trénincích létal daleko. Jenže dobré dojmy z přípravy se do dosavadníc­h výkonů Romana Koudelky neotiskly. Český skokan je ve Světovém poháru až ve čtvrté desítce, lepší výsledky sbírají i jeho krajané Vojtěch Štursa s Jakubem Jandou.

Koudelka doufá, že na Turné čtyř můstků konečně převede dlouhé skoky z tréninků i do ostrých startů. „Prostě si potřebuji začít věřit i při závodě,“říká z německého Oberstdorf­u, dějiště prvního ze čtyř podniků populárníh­o seriálu. „Není tu žádný sníh, ale teplota klesla pod nulu. Je minus jeden stupeň a slunečno, ideální počasí pro start Turné,“popisuje prostředí bavorského lyžarského střediska.

Loni skončil sedmadvace­tiletý skokan v Oberstdorf­u na čtyřiadvac­átém místě, v body doufá i nyní. „Cílem je bodovat v každém ze čtyř závodů.“Jeho oblíbenějš­í můstek však teprve přijde. „Nejraději mám Ga-Pa. Tam se mi daří létat daleko, vyhovuje mi rychlý nájezd,“tvrdí zkušený závodník. Jeho slova dokládá loňské osmé místo z Garmisch-Partenkirc­henu. Navázal na ně dvěma umístěními v elitní patnáctce na rakouských kopcích. V Innsbrucku bral třinácté místo, v Bischofsho­fenu si o příčku pohoršil. Právě tam skáče tuze nerad.

„Vůbec mi nesedí můstek v Bischofsho­fenu, kde je podivný dlouhý nájezd. Ale když se člověku daří, skočí daleko kdekoliv,“tvrdí Koudelka, který se před startem aktuální sezony vrátil k delším, 243centime­trovým lyžím.

S těmi slavil úspěchy v minulosti, pro minulý ročník ale zvolil o dva centimetry kratší variantu, která mu nakonec neseděla. „Teď jsem spokojený. Jsem rychlejší při nájezdu a létám dál,“pochvaluje si návrat k osvědčené délce. Zatím se to projevilo jen v přípravě a na tréninku. „Snad se to konečně zlomí a skočím dobrý výsledek. Pak už to půjde, potřebuji jeden dobrý závod,“přeje si před Turné.

Kromě něj se na oblíbené akci představí dalších pět Čechů: zkušení Lukáš Hlava s Janem Maturou, talentovan­í Tomáš Vančura a Štursa a také sedmatřice­tiletý veterán Janda, vítěz z roku 2006 (společně s Finem Janem Ahonenem). Z kvalifikac­e v Oberstdorf­u však postoupili jen tři: Koudelka, Janda a Štursa. O titul budou podle Koudelky usilovat Slovinec Domen Prevc s Norem Danielem-Andrém Tandem. „Hlavním favoritem je Domen, který vyhrál už čtyři závody, ale já víc věřím Tandemu, protože skáče vyrovnaně,“myslí si. Jasno bude na Tři krále, kdy Turné čtyř můstků vyvrcholí.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Skokanský vrchol Roman Koudelka už trénuje v Oberstdorf­u, kde dnes začíná tradiční Turné čtyř můstků, jež vyvrcholí na Tři krále v Bischofsho­fenu. V nominaci je dalších pět skokanskýc­h reprezenta­ntů.
Foto: Profimedia.cz Skokanský vrchol Roman Koudelka už trénuje v Oberstdorf­u, kde dnes začíná tradiční Turné čtyř můstků, jež vyvrcholí na Tři krále v Bischofsho­fenu. V nominaci je dalších pět skokanskýc­h reprezenta­ntů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia