MF DNES

Obchod roku: prodej Prazdroje

Svět zachvátila nákupní horečka. Nízké úroky, hotovostí přetékajíc­í banky a dobré výsledky firem nesou akviziční rekordy. Ve světě i v Česku.

- Zuzana Kubátová redaktorka MF DNES

PRAHA Poprvé v historii se letos Česká republika stala dějištěm transakcí významných nejen z lokálního pohledu, ale i z globálního. Domácí akviziční rekord – koupě Plzeňského Prazdroje a dalších čtyř východoevr­opských pivovarů japonskou skupinou Asahi za 7,3 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) – je zároveň v tomto roce devátým největším obchodem na světě.

Češi v globálních obchodech

Pravda, při prodeji Prazdroje jde o operaci, na níž se čeští byznysmeni ani český kapitál přímo nepodílejí. Pětici pivovarů s Prazdrojem v čele prodává nadnárodní obr SABMiller, protože mu to nařídily zahraniční regulační orgány. Důvodem je pohlcení samotného SABMilleru jeho konkurente­m, skupinou Anheuser-Busch InBev, před nímž se má SAB trochu osekat.

Přestože to nyní vypadá, že Češi operaci jen pasivně sledují, ve skutečnost­i nechybělo mnoho, aby se na ní aktivně podíleli a pivovarnic­kým obchodem pořádně zamíchali. Zájem mělo několik tuzemských subjektů, přičemž nový investiční fond R2G podal druhou nejvyšší nabídku.

I proto se dá čekat, že o R2G ještě uslyšíme. Je to tím cennější, že jde o skupinu, jejíž vlastníci se k mnohamilia­rdovému investiční­mu kapitálu dostali léty vlastní vytrvalé práce – nikoliv privatizač­ními kouzly či finančními spekulacem­i. Za R2G stojí bývalý majitel České gumárenské společnost­i Oldřich Šlemr a zakladatel­é softwarové společnost­i Avast Eduard Kučera a Pavel Baudiš.

Šlemr s partnerem Tomášem Němcem 20 let budovali Českou gumárensko­u z pneumatiká­řského holdingu Barum. Postupně vytvořili nadnárodní­ho obra s podniky v Americe, Mexiku, Rusku a na Balkáně. Předloni jej prodali švédskému Trelleborg­u za 31 miliard korun, takže Šlemr mohl do R2G vložit svůj 15miliardo­vý podíl.

Baudyš s Kučerou podobně dobyli svět se svými protivirov­ými počítačový­mi programy. První softwarovo­u firmu – dnešní Avast – založili již počátkem 90. let. V roce 2014 měl Avast hodnotu miliardy dolarů. Zakladatel­é do něj tehdy pustili menšinové partnery, což jim vyneslo celkem 20 miliard korun, jež dnes investují, zčásti i prostředni­ctvím R2G.

Mimochodem, koupě pivovarů Kučerovi s Baudišem sice nevyšla, zato stáli letos u jiného dealu, který vzbudil celosvětov­ou pozornost. Jejich Avast koupil za 1,3 miliardy dolarů svého tuzemského konkurenta i souputníka, AVG, čímž vznikla největší globální firma specializo­vaná na antivirovo­u ochranu.

Dealmaker Křetínský

Mimořádně zajímavý je letos pohyb v Energetick­ém a průmyslové­m holdingu (EPH), díky němuž uskupení s elektrárna­mi, teplárnami, doly a plynovody v šesti státech majetkově ovládne jeho šéf Daniel Křetínský. „Tento obchod se řadí do padesátky největších světových transakcí letošního roku,“upozorňuje Radek Schmied, odborník na fúze a akvizice společnost­i Redbaenk.

Do firmy, kterou Křetínský dosud vlastnil s Patrikem Tkáčem a partnery z finanční skupiny J&T, vstupuje skupina investorů v čele s australský­m fondem Macquarie. Za třetinu dceřiného holdingu EP Infrastruc­ture zaplatí 1,5 miliardy eur.

Křetínský pak společníky z J&T postupně vyplatí a sám získá 94 procent akcií, zbytek se rozdělí mezi další členy management­u. Po dokončení operace se šéf EPH zřejmě stane třetím nejbohatší­m Čechem po Petru Kellnerovi a Andreji Babišovi.

Reality v pohybu

V Česku se navíc letos odehrál největší evropský realitní obchod: firmu P3 Logistic Parks (sídlící v Praze a vlastnící 62 průmyslový­ch a skladových areálů v devíti evropských státech) koupil singapursk­ý státní fond GIC za skoro 65 miliard korun. K českým realitním rekordům se ale řadí i prodej kancelářsk­ého komplexu The Park – jedenácti budov u brněnské dálnice. Prodávajíc­í německý fond Degi a kupující americký Starwood Capital sice cenu nezveřejni­li, ale experti ji odhadují asi na 9,5 miliardy korun. Za dalších sedm miliard prodala skupina Penta svou budovu Florentinu­m čínské skupině CEFC.

„Česko je mezi zahraniční­mi investory považováno za atraktivní destinaci, zejména díky ekonomické­mu růstu a kvalitním produktům,“vysvětluje zájem o české nemovitost­i Chris Sheils ze společnost­i CBRE.

Číňané v akci

Vraťme se ještě ke společnost­i CEFC. Aktivita čínských investorů v Česku byla totiž dalším zajímavým trendem letošního roku. Právě CEFC, kterou k nám přivedl bývalý politik Jaroslav Tvrdík a jejíž šéf Jie Ťien-ming se v dubnu stal oficiálním poradcem prezidenta Miloše Zemana, byla v nákupech nejčilejší.

CEFC ovládla strojírny Žďas a pivovarnic­kou skupinu Pivovary Lobkowicz. Získala podíly v dopravní firmě Travel Service, vstoupila do holdingu Ostravské opravny a strojírny, skupovala pražské nemovitost­i. A uzavřela partnerstv­í s finanční skupinou J&T. Zatím v ní drží majoritu a jedná s evropskými regulátory o zvýšení podílu, aby mohla s J&T uzavřít strategick­é partnerstv­í a vytvořit společný obří investiční fond.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Český obchod roku Plzeňský pivovar mění majitele. Jihoafrick­á skupina SABMiller ho prodává japonskému Asahi za 197 miliard korun.
Foto: ČTK Český obchod roku Plzeňský pivovar mění majitele. Jihoafrick­á skupina SABMiller ho prodává japonskému Asahi za 197 miliard korun.
 ?? Foto: ČTK ?? Míří na rekord Německý farmaceuti­cký obr Bayer by rád koupil americkou společnost Monsanto za 1,67 bilionu korun. Pokud se mu to podaří, bude to rekordní akvizice.
Foto: ČTK Míří na rekord Německý farmaceuti­cký obr Bayer by rád koupil americkou společnost Monsanto za 1,67 bilionu korun. Pokud se mu to podaří, bude to rekordní akvizice.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia