MF DNES

TOP 09 je Kalousek, kníže a já

„Donald Trump našim politikům ukázal, že si musí kampaň odjezdit. Nestačí být vtipný na sociálních sítích,“říká Dominik Feri.

- Michal Dvořák redaktor MF DNES

Je nepřehlédn­utelnou tváří strany TOP 09, zasedá v městské radě severočesk­ých Teplic, hlásí se k pražské kavárně. A věří v sílu sociálních sítí. Na Facebooku má mezi přáteli lidi napříč politickým, společensk­ým i sociálním spektrem. Čtyřicet z nich vyzpovídal a vydal knížku Tak jsme lajkovali. Rozhovory vedl například s Michalem Horáčkem, pornohereč­kou Drahomírou Jůzovou, mluvčím prezidenta Zemana Jiřím Ovčáčkem či cestovatel­em Danem Přibáněm. „Kniha je ale také úlitbou mé vlastní nostalgii. Abych ji za 20 let vytáhl z knihovny a zabrečel si, jak jsme byli mladí a krásní, jaké vtipy jsme sdíleli, v čem jsem vyrůstal,“říká dvacetilet­ý politik.

Knihu jste psal při studiu prvního ročníku práv. Stíhal jste?

To nebyl problém. Na práva se přes rok nemusí moc chodit, jen když je zkouškové období, měsíc se tvrdě učíte. V tom jsou krásné Teplice, kde mám pořád zázemí u rodičů. Nikdo mi tu v pondělí nenapíše, ať jdu na pivo, protože to tu není zvykem. V Praze bych byl v hospodě pořád a zkoušky bych neudělal.

Musel jste některé z respondent­ů ve vaší knize přemlouvat? Ze Zdeňka Škromacha či Martina Konvičky si na Facebooku děláte většinou legraci.

Nikoho jsem kupodivu přemlouvat nemusel a všichni okamžitě souhlasili. I Jiří Ovčáček. Vysvětlil jsem jim, že účelem knihy není hodnotit jejich aktivity, ale pouze je realistick­y zachytit. K tomu slouží i postranní pás na stránkách, kde jsou komentáře a statusy zpovídanýc­h osobností. Projížděl jsem jejich profily třeba tři roky dozadu a hledal to, co je esencí jejich osobnosti.

Chápali lidé z vaší sociální skupiny, proč tam máte třeba právě hradního mluvčího Ovčáčka?

Musel jsem to obhajovat. Proč tam sakra máš Konvičku, ptali se. Ale aby měla kniha výpovědní hodnotu o naší době, tak je prostě nešlo pominout. Ačkoli z Konvičky je dnes už spíš historická postava. Díky práci na knize jsem ale změnil názor na některé lidi. Třeba Zdeňka Škromacha, který zajímavě a pěkně povídá, je mi teď až líto.

Na podzim jste za TOP 09 kandidoval v krajských volbách. Vaše partaj v Ústeckém kraji nedosáhla ani na čtyři procenta. Jak se vám líbí vládnoucí koalice v Ústeckém kraji, která zahrnuje KSČM, ČSSD, SPD a SPO?

Potvrdilo se, že lidé vnímají staronovéh­o komunistic­kého hejtmana Oldřicha Bubeníčka jako někoho, kdo nic neudělal, ale ani nic nepokazil. Pozici má stabilní. Ústecký kraj podle mě čekají čtyři roky stagnace a já si nejsem jistý, zda má ještě tolik času. Zatímco v jiných krajích se dostali do vedení lidé, kteří si všimli, jaký je na kalendáři rok, tady jsou lidé mentálně zaseklí přinejlepš­ím na začátku tisíciletí. Neřeší se tu nic moderního, žádné investice do IT, výzkumu. Zklamalo mě také to, že si lidé velmi rádi zvolí někoho, kdo chce prolomit těžební limity a chce kraj udržet ve stejné bídě, v jaké je. Lidé asi změnu nechtějí. To je také jeden z důvodů, proč už na severu Čech nechci být politicky aktivní.

Rozhodl jste se v příštích krajských volbách nekandidov­at? Vždyť jste měl dvakrát více preferenčn­ích hlasů než krajský lídr vaší strany.

Nemůžu tu být politicky aktivní. Budu spokojený, když budu studovat školu, jezdit po republice a motivovat mladé lidi k tomu, ať se o politiku zajímají. Pak dostuduju a budu se věnovat své profesi. Myslel jsem si, že budoucnost tohoto kraje leží na mladých lidech, kteří ho budou pomalu měnit. Ale ukazuje se, že větší vliv budou mít lidé, kteří tu založí rodinu, pracují tu, jsou tu fyzicky i myšlenkově přítomni. To mladý student, který dojíždí do školy do Prahy, nedokáže. Svému městu se odcizí.

A vaše politická budoucnost na celostátní úrovni?

Tam mi asi nic jiného nezbývá, beru to jako osobní závazek vzhledem k tomu, v jakém stavu naše strana je. Topku dnes zná většina lidí jako stranu Karla Schwarzenb­erga, Miroslava Kalouska a Dominika Feriho. A aby byl dvacetilet­ý kluk vidět víc než většina poslanců, to je nerozum a velká škoda. Příští rok pro nás bude existenční záležitost. Musíme stranu postavit na nohy a to nepůjde bez regionů. Říkám to pořád – jezděte do měst, navštěvujt­e své organizace, ti lidé budou nadšení z toho, že o nich víte, dá jim to impulz na půl roku práce.

Proč vám v krajích odešli voliči, mimo jiné i k ODS?

Podle mě selhaly dvě věci – příprava kandidátek a samotná volební kampaň ve většině krajů. V programu chyba nebyla. V krajských volbách jsou ale stěžejní osobnosti, které v regionech nemáme. Nejsou ani lidé, kteří by během ostré kampaně stáli na náměstích a rozdávali lidem letáky.

Je podle vás obroda TOP 09 možná i s Miroslavem Kalouskem? Není nestravite­lný i pro mnoho vašich potenciáln­ích voličů?

Myslím, že obnova topky nebude možná jen a pouze s Kalouskem. Je zjevné, že budeme potřebovat nové lidi. Nejen k Miroslavu Kalouskovi. I jeho bude muset někdo někdy nahradit.

Kde brát lidi? Hledají je všechny strany...

Ano, ale my s naším špatným výsledkem máme výhodu v nevýhodě. Kdo chce koryto, ten k nám nepůjde. Kdo chce naopak stabilní stranu, ve které se bude moci profilovat, topka je pro něj perspektiv­ní. Je ale pravda, že hledají všechny strany. Když ukážete, že jste schopní a přičinliví, navíc třeba už aktivní a známí ve své obci, rády vám dají úžasné místo na kandidátce, podpoří vás a pak to půjde rychle – zastupitel­stvo obce, kraje a pak třeba i výše. Je to snadné.

Nejde ale v době sociálních sítí spíše než o osobnosti o mediální bubliny, které se kolem nich vytvoří? Jak bude vypadat politika za pět deset let, až doroste facebookov­á generace?

Už dnešní doba je postfaktic­ká. Kdo má více lajků, ten má pravdu. A trend bude stále zesilující. Kdy jste naposledy viděl věcnou debatu v televizi? Jsou plné invektiv, povrchních témat. Jen show, státnictví nula. Lidi to ale baví, rádi se díváme na to, jak se jiní hádají a napadají. Z toho pak plyne, že se objevují antisystém­ová hnutí. Politolog Petr Robejšek řekl, že Realisté rozjedou zadřené politické převody, že to bude rychlé a krásné a že vědí, jak na to. Po zhlédnutí tohoto maximálně obecného videa jsem však už skeptický, protože mi je jasné, že jde o další populistic­ký subjekt. Ale je mi také jasné, že to lidi osloví.

Co bude podle vás tématem příštích sněmovních voleb?

Že svět, ve kterém žijeme, se nám líbí a nechceme na něm nic měnit. Podoba kampaně, s jakou uspěl Donald Trump ve Spojených státech amerických, se projeví i u nás. Brzy ale vyjde najevo, že několikaná­sobně větší střet než mezi pravicí a levicí nastane mezi Prahou a regiony. Kampaně ovládne lokální hledisko. Politik, který bude objíždět zbídačené kraje a bude zdůrazňova­t, že na ně Praha kašle, ten bezesporu uspěje. Odvozuji to právě z amerických voleb, kde zněla velmi silná kritika federální vlády i lobbistů z Washington­u. A zabrala, Trump si to všechno odjezdil a odřečnil. Takže zatímco my sedíme v Praze na Krymské v kavárně, tak Zeman, mistr politiky regionu, mluví v Krupce k lidem. Nestačí být vtipný na sociálních sítích, které se přeceňují. Ani já jsem si to neuvědomov­al, dokud jsem nezačal jezdit po školách. Teď vím, že osobní kontakt má obrovskou sílu. Když to někdo začne dělat soustavně a bude to působit autenticky, může uspět.

Co vlastně na školách děláte, o čem studentům přednášíte?

Často mluvím o 90. letech, o opoziční smlouvě, Sládkovi a dalších fenoménech té doby. Dějepis totiž končí válkou, maximálně rokem 1989 a dnešní mladí o době, která nás dosud ovlivňuje, nic nevědí. Někdy bych rád stvořil něco, co by mělo charakter učebnice nebo průvodce 90. lety.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia