MF DNES

Velký podvod se „zdravými“chipsy

-

Zeleninové lupínky mají být zdravější alternativ­ou. Test MF DNES ukázal pravý opak

Jenže zatímco v brambůrkác­h odhalil test MF DNES v roce 2010 od 81 do 1 126 g/kg akrylamidu, ve smažených zeleninový­ch chipsech kolísal jeho obsah od 530 do 2 700 g/kg. A to už je zásadní rozdíl. „Vaše testy potvrdily, že je to problém,“podotýká profesorka Jana Hajšlová z pražské VŠCHT. Ve zdejším Ústavu analýzy potravin a výživy už v roce 2014 jedna studie prokázala, že právě zeleninové chipsy obsahují velké dávky akrylamidu.

Přitom tuto karcinogen­ní látku, která se jinak vyskytuje v mnoha pečených, smažených, fritovanýc­h nebo pražených pokrmech, doporučuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin co nejvíce omezovat. Sleduje proto její výskyt v bramborový­ch chipsech, hranolcích, pečivu, sušenkách, cereáliích, kojenecké výživě nebo kávě. O zeleninové lupínky se však zatím nikdo výrazně nezajímal. Důležité je však připomenou­t, že výrobci chipsů aktuálně neporušují žádné předpisy, protože pro akrylamid, který byl v potravinác­h objeven až v roce 2002, neexistují závazné zdravotní limity. Jen doporučení Evropské komise – brambůrky by podle něj měly obsahovat maximálně tisíc gramů akrylamidu na kilogram. Jenže toto doporučení se vztahuje výhradně na lupínky vyrobené z brambor. Některé firmy, které zeleninové chipsy smaží a jež oslovila MF DNES, přitom o problému s akrylamide­m vědí. „Dokud jsme používali palmový olej, měli jsme naměřené hodnoty akrylamidu pod hodnotami doporučený­mi Evropskou komisí. Na slunečnico­vý olej jsme přešli po výtkách spotřebite­lů a na přání našich zákazníků. V současné době testujeme další oleje a hledáme nejpřízniv­ější variantu,“reagoval například Michael Tretter, jehož společnost Chips Praha vyrábí zeleninové lupínky Tretter’s.

V nich laboratorn­í testy objevily 2 600 g/kg akrylamidu, ještě o něco hůř dopadly chipsy FarmLander a DeLuxe, které shodně obsahovaly 2 700 g/kg akrylamidu.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Na přání Někteří výrobci říkají, že vyšší obsah akrylamidu v lupíncích je způsobený změnou receptury, kterou si vyžádali zákazníci.
Foto: Shuttersto­ck Na přání Někteří výrobci říkají, že vyšší obsah akrylamidu v lupíncích je způsobený změnou receptury, kterou si vyžádali zákazníci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia