MF DNES

Odtud se vládne

-

a přeměněn na pevnost. Okrasnou zahradu proťaly zákopy. I poté často sloužil vojákům buď jako lazaret, nebo kasárna. Ministerst­vem zahraniční­ch věcí se palác stal po vzniku Českoslove­nska. S jednou přestávkou. Za 2. světové války ho obsadili říšští protektoři včetně Reinharda Heydricha. Rozlehlá kancelář ministra, dnes Lubomíra Zaorálka, s výhledem na Loretánské náměstí prošla před osmi lety zásadní rekonstruk­cí. Autorkou je světoznámá architektk­a Eva Jiřičná.

Památka na české vojáky

V místech, kde původně stával pevnostní bastion č. XV na Hradčanech, je dnes novorenesa­nční budova ministerst­va obrany, postavena však jako škola pro vojenské kadety. Za války sloužila pro jednotky SS. V té době byly v parku vybudovány kryty. V srpnu 1968 budovu obsadila sovětská armáda. „Jedna ze zajímavost­í, visící na stěně úřadovny ministra Martina Stropnické­ho, je zasklená česká vlajka, kterou měli vojáci na autě v afghánském Bagramu, když na ně v roce 2014 zaútočil sebevražed­ný atentátník,“upozorňuje mluvčí Jan Pejšek.

Pod Vyšehradem stál v 19. století městský chudobinec. Za první světové války tu byl vojenský lazaret a po ní starobinec. Dnes v budově Pár desítek let palác sloužil Ústřednímu výboru KSČ a byt zde měl i jeho generální tajemník. Nynější ministr Dan Ťok usedá k práci v bývalé slavnostní jídelně v prvním patře. Kdyby chtěl, může si z okna povídat s ministrem zemědělstv­í Marianem Jurečkou. Budovy odděluje jen úzká ulice.

Krby z mramoru

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia