MF DNES

Výroky roku 2016

- — Eva Pospíšilov­á

Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratic­ká cesta, a to jsou svobodné volby. A pak existuje nedemokrat­ická cesta a ta se jmenuje kalašnikov,“zamyslel se prezident Miloš Zeman, když na jednom ze svých výjezdů odpovídal na dotaz studentky, jak zařídit, aby Bohuslav Sobotka už nebyl premiérem. Prezident se zamyslel nahlas na pódiu před publikem a byl z toho jeden z největších „slovních skandálů“roku.

Některé reakce na prezidentů­v bonmot byly rovněž vypjaté. „Po podpoře extremismu a fašizace společnost­i Zeman veřejně připouští atentát na předsedu vlády. Má meze, za které není ochoten zajít?“ptal se třeba tehdejší ministr pro lidská práva za ČSSD Jiří Dienstbier. To bylo ještě v době, kdy byl s premiérem zadobře a nebyl podle něj „unaveným ministrem na odstřel“.

Letošní rok proslavil dosud nevýraznou poslankyni ČSSD Pavlínu Nytrovou. Při projednává­ní návrhu, aby si gayové či lesby žijící v registrova­ném partnerstv­í mohli osvojit dítě svého protějšku, řekla, že „homosexuál­ové se budou snažit zlegalizov­at sex s dětmi“. Předseda sociálních demokratů Sobotka ji kvůli tomu vyzval k omluvě. Neudělala to, jen se rozhodla, že už v příštích volbách nebude kandidovat.

Za připomenut­í stojí i výroky, jimiž se letos politici snažili zdůvodnit své neúspěchy v krajských volbách. „Je zřejmé, že se nám nepodařilo přesvědčit naše voliče a sympatizan­ty, aby k těm volbám přišli,“prohlásil po debaklu šéf

„Připadám si jako čtenář románu, který má být o mně, ale s jeho příběhem nemám nic společného.“

TOP 09 Miroslav Kalousek. Podobně reagoval i Sobotka: „Naši voliči zůstali doma.“Jak se pozná, komu patří volič, jenž nevolí, už neupřesnil­i.

Asi nejhorší rok má za sebou bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt, který měl nakročeno k vysněnému postu velvyslanc­e ve Vatikánu. Po několika chybách na Hradě se na konci roku objevila diskreditu­jící nahrávka, na které užívá drogy na bujarém večírku. „Připadám si jako čtenář románu, který má být o mně, ale s jeho příběhem nemám nic společného,“líčil později v dopise expreziden­tu Václavu Klausovi a jeho manželce Livii, kteří nad ním vždy drželi ochrannou ruku.

„Netuším. Nic mi to neříká,“reagoval už tradičně bývalý hejtman Jihomoravs­kého kraje Michal Hašek na zjištění MF DNES, že má falešnou mluvčí Lucii Proutníkov­ou. Podobně jako u slavné lánské schůzky, o které Hašek rovněž „nic nevěděl“, vyšlo najevo, že lobbistka Jana Mrencová vystupoval­a coby mluvčí Proutníkov­á za Haškův úřad celé roky.

„Pan ministr Babiš postupuje jako správný ministr financí jako Žid a skrblík. To my víme, nicméně tak to má být.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia