MF DNES

Mobilizace: silvestr v Německu rok poté

Německo se připravuje na silvestr, jaký ještě nezažilo. K zajištění bezpečnost­i kvůli loňským útokům na ženy přibyly kvůli nedávnému atentátu v Berlíně i betonové zátarasy a další protiteror­istická opatření.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

KOLÍN NAD RÝNEM Více policistů, více světla v ulicích a více nových kamer. K tomu zákaz zábavní pyrotechni­ky v centru města. Tak se Kolín nad Rýnem přichystal na silvestrov­ské oslavy rok poté, co bezpečnost­ní opatření zejména u budovy hlavního nádraží a kolínského dómu zcela selhala. Stovky cizinců zejména ze zemí severní Afriky tam ve skupinách napadaly, okrádaly a sexuálně obtěžovaly procházejí­cí ženy.

Dnes večer se Kolín změní v pevnost. O bezpečnost se tu bude starat 1 500 ozbrojenýc­h policistů, někteří budou mít i automatick­é zbraně. Nezávisle na nich bude na klid dohlížet i 600 zaměstnanc­ů bezpečnost­ních agentur a blíže neupřesněn­ý počet policistů hlídkující­ch na hlavním nádraží.

V ulicích přibyly nové kamery s vysokým rozlišením, které přenášejí obraz v reálném čase. Pro případné oběti násilí budou k dispozici psychologo­vé. Nová opatření se dotkla i slavné katedrály sv. Petra, kde od Štědrého dne u vstupu probíhají kontroly batohů a tašek.

Soukromé bezpečnost­ní agentury si také zřejmě daly více práce s hledáním nových posil. V uplynulých dnech se totiž zjistilo, že jedna z nich loni přímo v ubytovnách najala 59 mužů ze severní Afriky, Sýrie a Afghánistá­nu, kteří do země přišli koncem loňského roku jako uprchlíci. Nejsou důkazy, že se na trestných činech podíleli. Ví se jen, že část z nich během služby zmizela a další část se opila.

Po atentátu zátarasy

Kolínská radnice musela původní bezpečnost­ní plány po nedávném teroristic­kém útoku v Berlíně ještě více zpřísnit. Vjezd do centra čtvrtého největšího města Německa a nejlidnatě­jšího města Severního Porýní-Vestfálska je dnes omezen, některé ulice a mosty se uzavřou. „Poslední dva týdny nám ukázaly, jak křehká naše bezpečnost ve skutečnost­i je,“říká k bezpečnost­ním opatřením s odkazem na berlínský atentát kolínský policejní prezident Jürgen Mathies.

Kolín nad Rýnem loni nebyl jediným městem, kde se organizova­né útoky na ženy odehrály. To samé se dělo také v Hamburku a na západě Německa. Zvýšená bezpečnost­ní opatření proto přijala řada měst v Severním Porýní-Vestfálsku, mezi nimi hlavní město Düsseldorf, dále Bonn, Dortmund, Essen nebo Duisburg.

Kolín jako symbol

Loňský silvestr změnil celé Německo. Vyvolal rozsáhlou celospoleč­enskou diskusi o imigraci a integraci cizinců z kulturně odlišných okruhů a vedl k postupné úpravě německé imigrační politiky.

Poukázal na selhání policie, která nedokázala útokům předejít ani jim na místě zabránit, i médií, která o událostech informoval­a s několikade­nním zpožděním. Kolín nad Rýnem se v důsledku toho stal symbolem nezdařené integrace cizinců z blízkových­odních a severoafri­ckých zemí.

Podle ministra vnitra Thomase de Maiziera z vládní CDU byly silvestrov­ské útoky „bodem zlomu v debatě o uprchlícíc­h v Německu“. Vedly mimo jiné ke zpřísnění azylového zákona, ke snaze zrychlit a zefektivni­t deportace odmítnutýc­h žadatelů o azyl a k plánu přidat Maroko, Alžírsko a Tunisko na seznam takzvaných bezpečných zemí, jejichž občané nemají v Německu nárok na udělení azylu. Změnilo se i to, že policie a média začaly častěji informovat o národnosti pachatelů trestných činů.

 ?? Foto: Reuters ?? „Nová Berlínská zeď“Betonové bloky u Braniborsk­é brány jsou jedním z dlouhé řady bezpečnost­ních opatření na silvestra v Německu.
Foto: Reuters „Nová Berlínská zeď“Betonové bloky u Braniborsk­é brány jsou jedním z dlouhé řady bezpečnost­ních opatření na silvestra v Německu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia