MF DNES

Rok Zemana je u konce

- David Zábranský

Jak velké je Česko na prahu roku 2017? Vyrostli jsme a zesílili, nebo nic? S čím jdeme dál a v jaké formě? Ještě nikdy jsem o Česku nepřemýšle­l tak intenzivně, jako tomu bylo letos. O velikosti Česka, o jeho mezích a hranicích, o jeho místě v Evropě, o jeho pokrokovos­ti či zpátečnict­ví. Desítky otázek.

Žijeme tady za trest (dá se tady vůbec žít?!), nebo se tady žije dobře? Jsme obyčejnou, průměrnou evropskou zemí, nebo jsme zemí plnou čehosi specifické­ho, zemí plnou Čecháčků? A kdyby nedej bože platilo to druhé, může za ten zmar a všeobecnou malost Česko? Nebo jinak. Brání nám případná malost Česka v tom, abychom my, kdo tady zůstáváme, rostli, vyrostli a přerostli široké okolí? Nebo ještě jinak. Kdo je za nás odpovědný? Kdo je odpovědný za naše životy a za náš individuál­ní růst, a koneckonců i za růst Česka? Česko? Ničí Česko, na co sáhne, ochuzuje Česko svět o geniální spisovatel­e, hudebníky, myslitele? Kdybychom nás všechny, kdo jsme tady, mohli přesunout někam jinam, někam mimo Česko, čili kdybychom se konečně zbavili Česka a rozptýlili se coby jednotliví „Češi“v nějaké větší a vyspělejší zemi, a kdybychom si při tom dali pozor, aby nejbližší „Čech“byl nejméně sto metrů daleko, pomohlo by to? Byl by to raketový vzestup? Začali by „Češi“po jednom konečně vynikat?

Ano, z jistého úhlu pohledu je to u nás zrovna teď bída. Kupříkladu při pohledu ze západu se může zdát, že u nás není vidět víc než pár středověký­ch hradů. Nese za to odpovědnos­t ten věnec příhraničn­ích pohoří, ty proklaté Sudety, kterých jsme se měli dávno zbavit? Stíní ty kopce západní Evropě ve výhledu? Nebo snad nese odpovědnos­t za případný středověký­ch charakter naší země prezident Miloš Zeman? Stíní Evropě ve výhledu právě on, jeho údajně monstrózní způsoby a názory? Je tady u nás k nalezení něco víc než xenofobie? A my, kdo tady zůstáváme a chceme odtud k Česku také něco říct, něco aktuálního, něco, co v současné Evropě může mít význam, říkáme to dost silně a je to skutečně dobré?

Pokud tady někdo má k těm stínícím velikánům nějaké alternativ­ní řešení, nějakou alternativ­ní myšlenku, nějaký alternativ­ní důkaz, jsou to dobré, hluboké a pádné myšlenky a důkazy? Skáčeme s těmi alternativ­ami k Zemanovi dost vysoko, aby nás bylo vidět? Dokážeme to, máme na to? Ztěžuje nám Zeman život, nebo nám ho spíše coby vhodné alibi ulehčuje?

Zeman, Zeman, Zeman! Jedna kotlina, v ní tolik věčných nadějí, kterým však vždy a znovu něco nebo někdo stíní…

Už je to víc než rok, co se zabývám tím jedním člověkem. Je to komické.

Celé to začalo, když mne asi v půlce roku 2015 oslovila divadelní režisérka Kamila Polívková s tím, abych pro ni a pro pražské Studio Hrdinů napsal divadelní hru pro jednoho herce, konkrétně pro Stanislava Majera.

Tehdy jsem na našem prvním setkání s režisérkou Polívkovou udělal tu chybu, že jsem se zeptal na něco, na co už jsem stejně předem znal odpověď. Zeptal jsem se, jak se herec Majer u nás doma v Česku cítí, zda je tady rád, či zda by raději žil jinde. Načež jsem se zeptal přímo, zda herci Majerovi vadí Zeman.

A už to bylo. Od té doby jsem se zabýval Zemanem a Českem a naopak, až do omrzení. Měl jsem Zemana denně na talíři, po určitý čas byl téměř osou mého života. Jak říkám výše, je to komické, tahle obsese jedním člověkem, jedním z nás, ale já jsem za to aspoň dostal zaplaceno.

Co z toho zaobírání se Zemanem ale mají ty stovky a tisíce dalších Čechů? Nebo mám na Facebooku v přátelích nějakou zvláštní sortu lidí, nějakou podivnou partu, která denně dře na Zemanovi úplně stejně, jako jsem na něm dřel já v době, kdy jsem psal divadelní hru pro Studio Hrdinů, akorát že to na rozdíl ode mě dělají úplně zadarmo?

Za sebe prohlašuji, že rok Zemana je u konce. Do práce, mládeži.

Je to komické, tahle obsese Milošem Zemanem, ale já za to aspoň dostal zaplaceno.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia