MF DNES

Rocky, Beatles, Karel Gott. A k tomu třikrát Kati

- Václav Hnátek redaktor MF DNES Tomáš Šťástka redaktor MF DNES — Věra Drápelová

Hudební rok 2017 zahájí Lucie Bílá, která na neděli 8. ledna přesunula dva listopadov­é koncerty zrušené pro indispozic­i. Bílá bude vystupovat od 14 a od 20 hodin a jako poděkování za trpělivost se rozhodla všem návštěvník­ům věnovat CD se svým singlem Hana. Ještě týž měsíc se fanoušci mohou těšit na koncert americké kapely Green Day, která se představí 22. ledna ve sportovní hale na pražském Výstavišti.

Hala, stadion, letiště

4. února potom pro velký úspěch opět dorazí Ennio Morricone. Oscarový skladatel bude v O2 areně řídit Český národní symfonický orchestr a předvede hudbu, kterou napsal do známých filmů. Podobný program nabídne také Hans Zimmer, na jehož koncertu 4. června zazní hudba z Gladiátora, Lvího krále, Pirátů z Karibiku či batmanovsk­é trilogie. V únoru se ještě můžeme těšit na koncerty kapely The 1975 ve Foru Karlín nebo Glenna Hughese v MeetFactor­y. Na 30. března je naplánován­a

Jak je u českých scén zvykem, divák zatím zná program pouze do konce letošní sezony; co nás čeká po letních prázdninác­h, lze na přelomu roku vyhlížet jen mlhavě. Z podzimní nejistoty vystupuje show amerických metalistů Korn.

Plnit se začíná kalendář i na květen. V jeho posledním týdnu do O2 areny dorazí Deep Purple a do Edenu pouze jeden velký projekt – Rosťa Novák ml. odhalil, že spolu s Miroslavem Krobotem chystá kus, ve kterém se pokusí propojit klasickou činohru s novým cirkusem. V pražských Jatkách 78 se tak potká ansámbl Dejvického divadla s Cirkem La Putyka. Datum uvedení zatím neznáme, mělo by to být však hned ze začátku příští sezony.

Kati podruhé a potřetí

Ale zpět do té stávající. Brněnská Reduta chystá na začátek února divadelní adaptaci bestseller­u Kmeny. Jak se dá na pódium převést objemná kniha podrobně mapující jednotlivé české subkultury, je velkou neznámou; Depeche Mode a Rammstein, kteří k vyprodaném­u koncertu v neděli 28. května přidali ještě pondělní show. Návrat po desetiletí­ch chystají na 10. června do Kongresové­ho Ve šlépějích Stallonea centra v Praze legendární Beach Boys, 12. června zahrají v O2 areně System of a Down. Obří koncert na Letišti Letňany v Praze potom chystají na 4. července před režisérem Braněm Holičkem každopádně stojí zajímavý úkol. V poslední únorový den zaujme premiéra pražského Divadla v Řeznické. Zdejší komorní scéna chystá kus Sametová noc, který na pozadí sametové revoluce řeší soukromé drama s režimem jdoucího doktora Morávka. Ten si do svého bytu pozval známé na oslavu narozenin, dorazí však pouze jeho milenka a mladý doktor, který rychle převlékl plášť a usiluje o jeho rezignaci. Divácky blízké téma ozvláštní známá herecká jména Miroslava Etzlera a Veroniky Khek Kubařové.

A ještě naposledy k únoru: v prosinci uvedl Činoherní klub poslední Guns N’Roses, ke kterým se nedávno vrátil i kytarista Slash. Mimochodem, více se prodávají lístky na stání pod pravou částí pódia – kde má svůj post právě legendární navrátilec. Na stejném místě se potom v srpnu předvede i Robbie Williams.

Festivaly se Status Quo i Stingem

Hrát se samozřejmě nebude jen v Praze. Dne 25. března dorazí do brněnského Sono Centra americká zpěvačka Macy Gray, 20. května uvítá tamní výstaviště kapelu Kiss a 19. července se ZZ Top představí v Home Monitoring Areně v Plzni.

První velká jména už představil­y i tuzemské festivaly. Na Metronome dorazí Sting, Colours of Ostrava budou hostit Imagine Dragons či Norah Jones. Na Benátské zahrají Status Quo, na Rock for People Evanescenc­e a na Aerodrome Linkin Park.

Někteří hudebníci už ohlásili vydání nových alb. Už na Nový rok plánuje Brian Eno vypustit do světa desku Reflection. Během ledna pak vyjdou i alba irských pankáčů Dropkick Murphys, amerických rockerů The Flaming Lips, Sepultury, kapely The xx a Mika Oldfielda, Fergie, Iggy Azaley či kapely Major Lazer. V únoru se můžeme těšit na novinky Marilyna Mansona, Amy Macdonaldo­vé, v březnu přijde s novou deskou Nelly Furtado, v červnu Kelly Clarksonov­á.

Později během roku desky na vydání chystají Arcade Fire, Blondie, Depeche Mode, Fleetwood Mac, Gorillaz, John Cale, Katy Perry, Kylie Minogue, Liam Gallagher, The Offspring, Sheryl Crow, Slipknot či Thirty Seconds to Mars. hru Martina McDonagha Kati, český divák může brzy pražskou verzi srovnat hned se dvěma regionální­mi – 10. února kus uvede Jihočeské divadlo, 18. února královéhra­decké Klicperovo divadlo.

Tanec Ivy Janžurové

Muzikálovo­u scénu v březnu v pražském Kongresové­m centru obohatí dovezený a do češtiny upravený Rocky v podání zpěváka Kryštofa Michala, v Karlíně pak chystají Čas růží na motivy písní Karla Gotta a Městské divadlo Brno muzikál Bítls, který pro změnu připomene hity liverpools­ké čtveřice.

V ten samý měsíc se v pražském

Událost roku 2017 v klasické hudbě je jasná: bude jí zahájení Pražského jara 12. května. Smetanova Má vlast sice zní každý rok, ale tentokrát ji poprvé zahrají Vídeňští filharmoni­kové s dirigentem Danielem Barenboime­m. Ten bere přípravu velmi vážně a skladbu provede napřed „cvičně“v jiných evropských městech.

Konkurenčn­í Dvořákova Praha zatím úplný program neoznámila, ale lákadla lze najít v sezoně České filharmoni­e. Hodně se čeká od provedení oratoria Bohuslava Martinů Epos o Gilgamešov­i, které koncem ledna nastuduje Manfred Honeck.

Potkala nejhorší zpěvačku

Pokračovat budou také koncerty špičkových operních pěvců. Tak třeba 17. února se poprvé představí sopranistk­a Aida Garifullin­a, původem z Tatarstánu. Roku 2013 vyhrála soutěž Plácida Dominga Operalia a další rok se stala sólistkou Vídeňské státní opery. Objevila se také ve filmu o „nejhorší zpěvačce světa“Florence Foster Jenkinsové, kde ztvárnila menší roli Lily Ponsové, skutečné operní hvězdy, která na rozdíl od titulní hrdinky zpívat uměla.

Pochybovat se nedá ani o umění americké mezzosopra­nistky Joyce DiDonato, která se 10. června vrátí do Prahy. Své schopnosti dokázala i v kinopřenos­ech z newyorské Metropolit­ní opery. A právě v jejich programu se nachází projekce obzvlášť zajímavá pro české publikum. Proslulá scéna totiž 25. února odvysílá novou inscenaci Dvořákovy Rusalky. Stavovském divadle poprvé představí Lorkova klasika Krvavá svatba v podání dua SKUTR a Divadlo Na Jezerce uvede adaptaci knižního bestseller­u Už je tady zas! Oživlého Hitlera si v pražském divadle zahraje Ondřej Kavan.

V dubnu uvede pražské Divadlo na Vinohradec­h Molierovu klasiku Škola žen, v hlavní roli se předvede Tomáš Pavelka. A na květen pak chystá zajímavý projekt Nová scéna Národního divadla: Daniel Špinar zde spolu se souborem 420PEOPLE připraví novinku Křehkosti, tvé jméno je žena, kde se v pohybovém kusu předvedou Iva Janžurová či Taťjana Medvecká.

Očekávaným divadelním projektem roku bude spolupráce Dejvického divadla a Cirku La Putyka.

 ?? Foto: L. Bíba, MAFRA ?? Do pražských Letňan se chystají přijet Guns N’Roses i s navrátilce­m Slashem.
Foto: L. Bíba, MAFRA Do pražských Letňan se chystají přijet Guns N’Roses i s navrátilce­m Slashem.
 ??  ?? Rockyho v muzikálu ztvární Kryštof Michal.
Rockyho v muzikálu ztvární Kryštof Michal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia