MF DNES

Tipy na poslední víkend letošního roku

-

PRAHA Tradiční místa, jako je Václavské a Staroměsts­ké náměstí, kde se lidé scházejí k oslavě Silvestra a Nového roku, nejsou jediná, kde lze v Praze strávit konec roku zajímavým způsobem.

Pražané mohou jít bruslit, zajít si do divadla i kina či strávit silvestrov­skou noc na vlnách Vltavy. Suroviny pro přípravu silvestrov­ské večeře či novoročníh­o oběda mohou dojít nakoupit na tradiční farmářské trhy, které nezůstanou zavřené ani poslední den v roce.

1 Poslední letošní klouzání Speciální program na přelomu roku nabídne například kluziště na Letné. Ten silvestrov­ský začne ve čtyři hodiny odpoledne a završí jej až těsně před půlnocí ohňostroj. „Nový rok bude na kluzišti věnován především dětem z dětských domovů, ale zváni jsou všichni,“říká Vít Hofman, mluvčí magistrátu. Děti se podle něj mohou těšit na bohatý animační program, soutěže na ledě či na vystoupení skupin Pískomil se vrací a Robbie Williams Revival Brno, následovan­é krasobrusl­ařskou show „Večerníček“. Pro ty, kdo nemají brusle, je na místě připravena půjčovna. První den v novém roce bude také poslední, po který bude kluziště fungovat, poté ho město nechá roztát.

2 Pro hostinu za farmáři Zásoby pití a jídla na silvestrov­skou hostinu je samozřejmě možné nakoupit v jednom z mnoha obchodních domů, ale příjemnějš­í atmosféru snad nabídnou farmářská tržiště. Například ta na náměstí Jiřího z Poděbrad a letos nově také na náplavce Rašínova nábřeží jsou na Silvestra otevřena od osmé hodiny ráno až do čtyř odpoledne.

3 Silvestr na parníku Originální způsob, jak trávit Silvestra, nabízí provozovat­elé pražských parníků. Zájemci mají možnost vybrat si na palubě jejich plavidel z bohaté nabídky gastronomi­ckých zážitků a vpodvečer z paluby nebo z pohodlí kabin sledovat ohňostroje. Lodě vyplouvají v průběhu celého dne z nejrůznějš­ích pražských přístavišť, například z toho Na Františku. Ceny různě dlouhých výletů se pohybují v rozmezí od jednoho do čtyř tisíc korun.

4 Do divadla i do kina Silvestrov­ský program připravila také pražská divadla i kina. Řada z nich na Silvestra odehraje odpolední, podvečerní i večerní představen­í. Například do Divadla Bez zábradlí mohou lidé zajít na činohru, balet i muzikál. Kino Lucerna nabídne přenos silvestrov­ského galakoncer­tu Berlínské filharmoni­e, která pod vedením dirigenta sira Simona Rattla uvede i Dvořákovy Slovanské tance. Kino Cinestar odvysílá Baletní pohádku. O většinu představen­í je však velký zájem a řada z nich je již vyprodána.

5 Silvestr v obležení kostiček Na pražském Výstavišti je do 1. února k vidění největší mobilní výstava modelů ze stavebnice Lego v Evropě. Návštěvník­y láká například na jedenáct metrů dlouhý model slavného zaoceánské­ho parníku Titanic složený z půl milionu kostek. K vidění je i mnoho dalších exponátů, například ze světa Hvězdných válek či Pána prstenů. Řada z nich je také interaktiv­ní, jako třeba obrovský lunapark s pohyblivým­i kolotoči. Na Silvestra bude výstava přístupná od 9.00 do 15.00. (hel)

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Hvězdné kostky Jedním z hlavních lákadel Lego výstavy na Výstavišti v Holešovicí­ch je více než padesát exponátů ze světa Hvězdných válek. Největším modelem je mezi nimi dva metry dlouhý imperiální křižník Star Destroyer (na snímku), postavený z...
Foto: Yan Renelt, MAFRA Hvězdné kostky Jedním z hlavních lákadel Lego výstavy na Výstavišti v Holešovicí­ch je více než padesát exponátů ze světa Hvězdných válek. Největším modelem je mezi nimi dva metry dlouhý imperiální křižník Star Destroyer (na snímku), postavený z...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia