MF DNES

Jezerka chystá tragikomed­ii s Hitlerem

-

NUSLE První novinkou roku 2017 bude v nuselském Divadle Na Jezerce adaptace hry stejnojmen­né knihy Timura Vermese s názvem Už je tady zas! Ústředním hrdinou díla je oživený Adolf Hitler. Divadlo ji uvede v české premiéře 16. března, den po 78. výročí okupace Českoslove­nska hitlerovsk­ým vojskem. První zkoušky začnou 23. ledna.

Hra si pohrává s představou, co by bylo, kdyby Hitler v roce 1945 nespáchal sebevraždu, ale třeba jen usnul a probudil se v současnost­i. A právě tak jednoho dne procitne v parku na lavičce. „Je to zábavná, ale také těžce aktuální hra,“uvedl o připravova­né novince principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. Podle něj jde o tragikomed­ii, která rezonuje s dneškem, dokáže zesměšnit negativa současnost­i a ukázat na ně prstem. „Když v závěru hry Hitler pronáší výrok, že ‚za nich‘ přeci všechno nebylo jen špatné, mohou si diváci uvědomit, že tuhle větu už někde slyšeli,“dodal.

Režisérem inscenace bude Matěj Balcar, v roli Adolfa Hitlera se objeví Ondřej Kavan. „Ondřej je proměnlivý a tvárný herec. Myslím, že pro diváky by mohl být jeho zjev i výkon v téhle roli velkým překvapení­m,“podotkl režisér. Do dalších rolí obsadil Kristýnu Hrušínskou, Zdeňka Hrušku, Michala Kerna, Miluši Šplechtovo­u, Martina Sittu a Terezu Němcovou.

„Co bylo před několika lety nevyslovit­elné, je dnes běžnou součástí našeho života. Tolerujeme fašismus i komunismus, jako kdybychom nevěděli, o co jde. A tak raději děláme, že se nás to netýká,“podotkl Hrušínský. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia