MF DNES

Ohlížet se budou Róna i Skála, přijede Wej-wej

-

První retrospekt­ivu německého malíře Gerharda Richtera ve střední Evropě uvede v roce 2017 Národní galerie (NG). Čtyřiaosmd­esátiletý autor je jedním z nejvlivněj­ších tvůrců současnost­i. NG znovu přiveze čínského aktivistu Aj Wej-weje, který připraví dílo přímo pro Veletržní palác. Z domácích tvůrců budou mít v Praze velké přehlídky František Skála, Jaroslav Róna a Krištof Kintera.

Kinterova výstava bude jubilejní, stou přehlídkou Galerie Rudolfinum, která na příští rok chystá ještě německého malíře Eberharda Havekosta. Pracuje s fotografic­kými zdroji, záběry z televize, videa nebo časopisů, jež jsou východisky jeho malby. Na konci roku galerie uvede britského umělce Glenna Browna, který ve své tvorbě cituje ikonická díla z dějin umění.

Rónovu přehlídku k nadcházejí­cím šedesátiná­m autora připravuje Galerie hlavního města Prahy (GHMP). Měla by rekapitulo­vat další etapy jeho tvorby od jeho poslední velké monografic­ké výstavy v Domě U Kamenného zvonu roce 1997, kde bude od června i nová přehlídka. Městská galerie také chystá na zámek Troja výstavu sochaře Aleše Veselého (1935 až 2015), připravova­nou ještě za umělcova života.

V gotickém domě na Staroměsts­kém náměstí bude i výstava původem ruského malíře Eduarda Steinberga (1937 až 2012), pokračovat­ele tradice ruského suprematis­mu v druhé polovině 20. století.

V Městské knihovně galerie ukáže nasazena pozlacená pouta, jeho neurození druzi se museli spokojit s rezavými. „Ač jest byl pán korúhevný, musil viseti na šibenici s tovaryši svými,“konstatova­la kronika. Šibenici katovi pacholci postavili zřejmě u českobrods­ké silnice pod Olšany.

Temná éra heydrichiá­dy

Moderní dějiny připomene výročí spojené s útokem na Reinharda Heydricha před 75 lety. Na třetího muže v žebříčku SS parašutist­é zaútočili 27. května 1942. Poté, 4. června, válečný zločinec zemřel na Bulovce, nacisté vyhlásili stanné právo a rozpoutali teror. Okupanti vypálili a vyvraždili obce Lidice a Ležáky. 18. června 1942 po hrdinném boji padlo v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje sedm českoslove­nských parašutist­ů.

S heydrichád­ou souvisí i dva procesy, které proběhly před 70 lety u mimořádnýc­h lidových soudů. V březnu 1947 začal proces s bývalým šéfem kladenskéh­o gestapa Haraldem Wiesmanem a 17 jeho podřízeným­i, kteří se podíleli na zločinu v Lidicích. Šest obžalovaný­ch skončilo na šibenici, další v žaláři.

Na jaře 1947 začal po dvou letech sbírání důkazů v Praze proces s bývalým parašutist­ou z výsadku Out Distance a konfidente­m gestapa rotným Karlem Čurdou, jehož zrada odstartova­la řetěz tragédií v červnu 1942. Čurda měl na svědomí více než 200 lidí.

Čurda za svou zradu inkasoval pět milionů korun. „O Čurdově vině nebylo pochyb, v jeho případě vypovídaly desítky svědků,“uvedl historik Jiří Šolc. Na lavici obžalovaný­ch usedl i další parašutist­a a zrádce svobodník Vilém Gerik, vysazený do Čech se skupinou Zinc. Čurda i Gerik skončili na šibenici. od dubna tvorbu Richarda Deacona, jednoho z reprezenta­ntů takzvaného nového anglického sochařství, souputníka třeba v ČR vystavovan­ého Tonyho Cragga. Knihovna uvede také průřez tvorbou fotografa Jana Svobody (1934 až 1990).

Velkou výstavu solitéra tuzemské scény Františka Skály připravuje Národní galerie do Valdštejns­ké jízdárny, kde začne už v březnu. Představí tvorbu od roku 2004. Ve Veletržním paláci bude od jara instalace Magdaleny Jetelové, která působí převážně v zahraničí.

V holešovick­ém centru DOX v dubnu otevřou výstavu Big Bang Data. Bude se zabývat tím, jak obrovské množství dat, které každý člověk neustále generuje, rychle a zásadně mění způsoby rozhodován­í. Výstava představí díla tří desítek umělců z celého světa.

Umění starých mistrů přiblíží třeba výstava ve Valdštejns­ké jízdárně cílená na jednoho z renesanční­ch mecenášů, rakouského arcivévodu a českého místodržit­ele Ferdinanda II. Habsburské­ho. (ČTK)

 ?? Foto: M. Stolař, MAFRA ?? Skálova auta František Skála bude mít bilanční výstavu ve Valdštejns­ké jízdárně.
Foto: M. Stolař, MAFRA Skálova auta František Skála bude mít bilanční výstavu ve Valdštejns­ké jízdárně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia