MF DNES

Proč hokejoví junioři nestíhají?

- — Jaroslav Tomas

MONTREAL Jistě, stačí jeden povedený zápas ve čtvrtfinál­e a všechno může být růžovější. Ale popravdě: mnohem pravděpodo­bnější je, že reprezenta­ční dvacítka skončí na hokejovém mistrovstv­í světa v jednom z tmavších odstínů šedi.

Junioři po slibném začátku na turnaji odpadli se soupeři, které by měli porážet. Nestačili na Švýcarsko (3:4 v prodl.) ani na Dány (2:3 v prodl.) a před dnešním závěrečným duelem základní skupiny proti suverénním­u Švédsku téměř ztratili naději, že se ve čtvrtfinál­e vyhnou někomu ze silné trojice Kanada, USA, Rusko.

Ukazuje se, že hokejová mládež v Česku stále žádný výrazný posun nezaznamen­ala. Přes čtvrtfinál­e se dvacítka dostala naposledy v roce 2005.

„Chybí kvalita. Sice jsme malá země a nemáme takovou hráčskou základnu, ale faktem je, že bychom měli umět vyprodukov­at pár rozdílovýc­h hráčů, s nimiž by to ostatní ubojovali,“říká hokejový analytik Martin Hosták.

Žádný takový však v českém výběru není. A není to chyba trenéra Jakuba Petra, od něhož si mnozí idealistic­ky slibovali zázračné zlepšení. „Nevidím v extralize jiné hráče, které by tam mohl vzít. Lepší zkrátka nemáme,“míní Hosták.

Hlavním lídrem je útočník Filip Chlapík, ale i od něj by byly potřeba víc než dva góly proti Švýcarům. V zakončení by se měli přidat i další. Právě slabá produktivi­ta je největším problémem dvacítky, a to dlouhodobě, nejenom na tomto turnaji.

Mužstvo si sice dokáže vytvořit převahu, jenže když nedá gól, začne podléhat tlaku. Hráči ztratí trpělivost a především sebevědomí, jímž se mohou pyšnit třeba Kanaďané, kteří jsou schopní nastřílet pět gólů ve třetí třetině.

Česku chybí více hráčů, jako byli David Pastrňák s Jakubem Vránou. Pravda, je tu ještě Pavel Zacha, jehož na šampionát nepustilo New Jersey, ale Hosták říká: „On také není žádný střelec, který by dal na turnaji dvanáct gólů. Rozdílové hráče, osobnosti, které budou vyčnívat, ty prostě nemáme.“

Nezbývá tak než čekat, že se ve čtvrtfinál­e favoritovi rozklepou ruce, že junioři zároveň předvedou heroický a obětavý výkon, že skvěle zachytá gólman, že... Jenže čekat na souhru okolností je málo.

Třeba přijde zlepšení s nadějným ročníkem 1999, do něhož patří například brněnský Martin Nečas, letos prvně startující na probíhajíc­ích dvacítkách.

„V tom ročníku osobnosti máme a já po dlouhé době vidím slušnou šanci na to, že by Češi mohli na nejbližším mistrovstv­í osmnáctek něco uhrát. A třeba pak uspějí i ve dvacítkách,“doufá Hosták, že bude líp. tabulky a výsledky uvnitř sešitu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia