MF DNES

ZMĚNY V NOVÉM ROCE

Nižší daně, vyšší důchody, dražší voda, zákaz kouření v hospodách. 20 novinek, které se dotknou rodin v roce 2017

- Lukáš Valášek reportér MF DNES Vojtěch Srnka reportér MF DNES

VČesku je podle statistiků asi 4,5 milionu domácností. Zhruba polovina z nich jsou rodiny s dětmi. Právě jich se týkají některé novinky, které přinese nadcházejí­cí rok.

Například vzroste daňová sleva na druhé, třetí a každé další dítě. A stejně si také bude moci rodič odečíst z daní vyšší náklady na školku. Rodina bude mít možnost rychleji a pružněji čerpat rodičovský příspěvek. Maximálníc­h 220 tisíc třeba jen za jediný rok. A když bude chtít tatínek po porodu zůstat týden se svou ženou, aby jí pomáhal, dostane 70 procent svého normálního platu.

Ulehčí se i lidem, kteří v Česku pobírají minimální mzdu. Těch je podle statistik zhruba 115 tisíc. Nově by měli dostávat 11 tisíc měsíčně, tedy víc o 1 100 korun. „Považuji za důležité, aby v době růstu ekonomiky rostlo i odměňování zaměstnanc­ů a aby lidé, kteří pracují za minimální mzdu, měli vyšší příjmy než ti, kteří nepracují vůbec,“obhajoval zvýšení po jeho schválení premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podobně se na zítřek mohou těšit také senioři, jimž důchody vzrostou v průměru o 308 korun měsíčně.

Rok 2017 však přinese i zdražování. Víc se bude platit zřejmě za vodu. Podle analýz by mohla v některých

Od července začne platit zásadní přestupkov­á reforma a urážka policisty nebo úředníka bude nově přestupkem.

částech republiky cena za kubík vzrůst až na sto korun. A dražší budou také cigarety. V roce 2017 o korunu na krabičku. Výrobci už ale ohlásili, že do cen promítnou i vyšší náklady na letos zavedené krabičky s odpudivými obrázky.

S kouřením bude zároveň spjaté jedno zásadní omezení – zřejmě od května si lidé nebudou smět zapálit v žádné restauraci.

Méně hazardu a dýmu

Omezena bude i další neřest, hazard. Podle představ ministerst­va financí by už nemělo být tak snadné na počítači roztočit nepovoleno­u hazardní hru. Místo toho by se mělo na monitoru objevit upozornění „blokováno“od poskytovat­ele internetu. Podle kritiků ovšem opatření lze snadno obejít a ničemu tak nezabrání.

Zásadní novinky lze očekávat v sousedskýc­h vztazích. Od ledna totiž začne platit zákon, který umožní úřadům nahlásit ty, kteří topí nekvalitní­m palivem. Stačí nafotit „čoudící“komín. Kontroloři pak za něj mohou napařit pokutu až 50 tisíc korun. A pokud je do svého domku provinilec nepustí, mohla by následovat další sankce.

Změny roku 2017 se dotknou také školního stravování. Dítě, které chodí na základní školu, už by si v tamní kantýně či automatu nemělo koupit přeslazeno­u limonádu ani čokoládu. Do extrémně přísné vyhlášky ministerst­va školství se ale dle protestů některých ředitelů škol nevejde téměř nic. „Dobře zavedené školní bufety zavřeme a děti si budou kupovat chipsy a limonádu cestou do školy. Je to celé nesmysl,“kritizoval­a předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalov­á.

Před policistou pozor na ústa

Řidiči ušetří na 111 kilometrec­h českých silnic, kde nově nebude potřeba dálniční známka. Vyjet zadarmo půjde hlavně na obchvaty měst nebo spojnice silnic prvních tříd. Pozor si musí dát na to, zda nemají propadlý řidičský průkaz. To se příští rok bude týkat hned 800 tisíc lidí. Pokud je s propadlým „řidičákem“zastaví policisté, bude muset „šofér“zaplatit 2 000 korun.

Nejen při takové kontrole bude dobré zachovat chladnou hlavu. Od července začne platit zásadní přestupkov­á reforma a urážka policisty nebo úředníka bude nově přestupkem, který může provinilce přijít až na deset tisíc korun. Ušetřit stres si lidé budou moci pro změnu na úřadech. Od roku 2017 bude stát vydávat průkazy s elektronic­kými čipy, díky kterým půjde nepříjemné papírování vyřídit z domu a bez front.

S přispěním Jitky Vlkové a Alžběty Šimkové

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia