MF DNES

Hygienici varují před epidemií chřipky

-

Česku hrozí epidemie chřipky. Například na Vysočině zemřeli za poslední dva týdny tři lidé a nemocnice vydávají zákazy návštěv. Vyplývá to z informací získaných od hygieniků a z údajů Státního zdravotníh­o ústavu.

Lidí, u kterých se prokázala chřipka A, přibylo za minulé dva týdny zhruba o třetinu. V předchozím týdnu počet případů chřipkovýc­h onemocnění stoupl dokonce o 54 procent.

Za epidemii se považuje stav, kdy je 1 600 až 1 800 nemocných na 100 000 obyvatel. V minulém týdnu připadlo podle ústavu na každých 100 000 obyvatel Česka v průměru 1 364 lidí s nějakým akutním respirační­m onemocnění­m včetně chřipky. Nejvyšší byla podle zdravotníh­o ústavu minulý týden nemocnost v Olomouckém kraji s 1 809 případy na 100 000 obyvatel.

„Nejvyšší nárůsty počtu nemocných s chřipkovým­i projevy vykazuje Olomoucký kraj a Kraj Vysočina,“uvedli pracovníci ústavu. Na Vysočině navíc kvůli chřipkám zemřeli v poslední době tři lidé. Ke dvěma úmrtím z minulého týdne přibylo další v pondělí. Lékaři na Vysočině evidovali 1 461 nemocných na 100 000 obyvatel a kvůli nárůstu počtu případů budou do odvolání zakázány návštěvy pacientů ve čtyřech z pěti krajských nemocnic.

V Olomouckém kraji zatím nemocnice návštěvy nezakázaly.

Chřipka ustupuje. Jen někde

Přitom v některých regionech minulý týden chřipky a dalších viróz ubylo. Třeba Karlovarsk­ý a Plzeňský kraj zaznamenal­y úbytek zhruba o čtvrtinu. V Plzeňském kraji připadalo 737 nemocných na 100 000 obyvatel. „To je zhruba poloviční nemocnost, než by byla třeba na epidemii,“řekl hlavní epidemiolo­g Krajské hygienické stanice Petr Pazdiora. V Karlovarsk­ém kraji bylo 575 nemocných na 100 000 obyvatel. I ve Zlínském kraji respirační­ch onemocnění ubylo asi o třetinu.

Respirační­ch nemocí celkově ubylo i v Pardubické­m či v Královéhra­deckém kraji.

Úbytek nemocí dýchacích cest je však podle hygieniků jen krátkodobý. „Projevily se prázdniny a dovolené, lidé tolik nechodí k lékaři. Po návratu do škol očekáváme v příštím týdnu nárůst,“řekl Pazdiora. Příchod epidemie v lednu či na přelomu ledna a února je podle Renaty Ciupek z jihomoravs­ké hygienické stanice obvyklý. „Většinou to bývá po prázdninác­h, kdy jdou děti do školy. Začíná to u dětí a postupně se nakazí rodiče i prarodiče,“doplnila. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia