MF DNES

Diplomatic­ké džudo: Putin převezl Obamu

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON, MOSKVA Vypadalo to na diplomatic­kou čelní srážku v nejhorším duchu studené války, ale nakonec z toho byla komedie.

Poté, co Spojené státy oznámily vyhoštění 35 ruských diplomatů po obviněních, že ruští hackeři s vědomím Kremlu dezinforma­cemi ovlivňoval­i veřejné mínění v USA před volbami, přicházely informace, že Rusko chystá ještě horší mstu.

Prosakoval­o, že kromě vyhoštění stejného množství amerických diplomatů Rusové zavřou dva rekreační objekty Američanů u Moskvy a hlavně americkou školu v Moskvě, kam chodí děti nejen amerických, ale i dalších západních diplomatů. Zatahovat do sporu děti se jevilo už jako krok přes čáru a vypadalo to jako surová eskalace sporu.

Místo toho však ruský prezident Putin včera oznámil, že nevyhostí ani jednoho Američana, natož aby jejich dětem zavíral školu. Místo toho pozval „všechny děti amerických diplomatů akreditova­ných v Rusku na novoroční a vánoční oslavy do Kremlu“.

Poté v poselství budoucímu americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi napsal, že doufá, že Rusko

a USA učiní po jeho nástupu do Bílého domu skutečné kroky k vylepšení vztahů. Tím dal najevo, že Barackem Obamou a jeho kroky se už vůbec nemíní zabývat.

Chyběly důkazy?

Celá diplomatic­ká bitva, která hrozila přerůst v těžkou kanonádu v duchu nejhorších dob studené války, ale jíž najednou ušel plyn, vyvolává řadu zajímavých spekulací.

Zdá se, že prezident Obama naletěl Rusům: když dopředu oznámil, že chystá trest kvůli údajnému zasahování ruských tajných služeb do amerických voleb, Rusové měli dost času na přípravu své reakce.

Je běžné, že země na vyhoštění svých diplomatů reagují automatick­y a recipročně v duchu biblického oko za oko.

Toho zřejmě využili Rusové. Už dopředu vybubnováv­ali, že mají plán odvetných kroků. Tím vyvolali dojem, že vše berou smrtelně vážně jako za časů SSSR.

Pak stačilo vypouštět „zaručené zprávy“o tom, jak bude vypadat protiúder. Média vše po celý včerejšek dychtivě zveřejňova­la, což korunovala stanice CNN informací o uzavření americké školy v Moskvě – to v kontextu svátků a faktu, že děti za nic nemohou, působilo jako velmi mstivé a bezohledné gesto.

O to větším kontrastem pak bylo Putinovo rozhodnutí neudělat vůbec nic. Obamovy sankce náhle působily přehnaně a nepromyšle­ně.

Skoro to vypadá, že za celou akcí je znát Putinův džudistick­ý background. Každý, kdo se zabýval džudem, ví, že džudista nečelí soupeřovu útoku protiútoke­m stejnou silou, ale využitím energie útočníka pro vlastní chvat.

Přesně to se stalo. Obama se pokusil o akci, ale Putin se uhnul a Obama samospádem skončil na tatami.

Nyní Rusové mohou vydávat lítostivé informace o tom, jak se vyhoštění 35 diplomatů týká ve skutečnost­i skoro stovky lidí, protože jde i o jejich rodiny. A dodávat, že pro rodiny je to bolestivé, protože musí odjet do 72 hodin, zrovna v době oslav novoročníc­h svátků, což jsou ruské Vánoce a podobně.

Faktem je, že Bílý dům se do této situace dostal tím, že obvinil Rusko ze zasahování do prezidents­kých voleb. Avšak nedodal přesvědčiv­é důkazy, a tak oznámení, že se chystají odvetné sankce, měla obviněním dodat váhu. Pak však bylo třeba skutečně něco udělat.

Analytici připouštěj­í, že je jistě možné, že ruští hackeři falešné informace vypouštěli, ale je těžké si představit, že by to byla centrálně řízená obrovská kampaň, jak tvrdí Bílý dům. Kromě toho je nepředstav­itelné, že by se veřejné mínění ve Spojených státech dalo zmanipulov­at navzdory existenci všech ostatních médií včetně televizníc­h stanic a webů.

Pragmatick­ý Trump

Objevily se i divoké spekulace, že za Obamovým krokem vyhostit Rusy a jím očekávanou ruskou odvetou byla úvaha, že dramatické titulky navodí návrat studené války. V tomto světle by Trumpův pokus o „reset“americko-ruských vztahů mohl demokratům poskytnout na příští čtyři roky munici, že Trump leze do jedné postele s nepřítelem.

Donald Trump se netají, že chce navázat pragmatick­é vztahy s Ruskem. Za to je dopředu obviňován, že jde Putinovi na ruku. Ale nemilosrdn­á logika obhajoby vlastních zájmů bude oba státy i po případném oteplení vždy držet na distanc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia