MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

Miloš Zeman absolvoval první vánoční projev v éře bez protokolář­e Jindřicha Forejta – a bylo to setsakrame­ntsky znát. Prezident seděl ležérně vedle stolku, se zbytečně (a nakřivo) zapnutým sakem, zatoulanou kravatou a nohama od sebe. Lidové noviny to jízlivě glosovaly titulkem „Ještě že prezident nenosí kilt“.

Na politickýc­h péefkách letos převládala klasika. Zasněžený Pražský hrad (prezidents­ká kancelář), dětská koláž s andělem (Úřad vlády), Karlův most (ministerst­vo zahraničí), vánoční ozdoby (ministerst­vo kultury)... Ministr obrany sáhl po kresbě legionáře. Sněmovna zvolila na péefko jakýsi stylizovan­ý vánoční stromeček, jakoby sestavený z cigaret, které poslanci letos v hospodách nesmyslně zakázali. Komunistic­ký poslanec Alexander Černý v televizi sdělil, že na začátku roku měl tušení jistých bezpečnost­ních rizik, ale naplnil se nejčernějš­í scénář. Není nad to si televizní vystoupení vypilovat do nejmenších detailů.

Lidovci letos místo křesťanské pokory už v čase vánočním zřejmě propadli nezřízeném­u silvestrov­skému pití. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek už v předvečer Štědrého dne vyjádřil přesvědčen­í, že se mu podaří dovést stranu k vítězství v parlamentn­ích volbách.

Ještě že naše Sněmovna funguje tak trochu jako ucpaná výlevka. Za rok 2016 do ní přišlo k projednání 1 003 návrhů, z toho 571 návrhů zákonů. I přes svou přehlcenos­t a ucpanost schválila 116 zákonů, které pravděpodo­bně výrazně nezlepšily naše životy, některé dokonce naopak.

Politickou hvězdou konce roku se stal Jakub Janda, nadšený pionýr z think-tanku Evropské hodnoty. Miloš Zeman ve svém vánočním poselství výslovně zmínil kromě amerického a čínského prezidenta, Hillary Clintonové a Jany Nagyové právě Jandu, byť ho nejmenoval, jen opsal nelichotiv­ým přídomkem. 99 procent národa ale tím pádem vůbec netušilo, o kom je řeč.

Ve Sněmovně existují tři stupně toho, jak veřejnosti opatrně sdělit, že se nic neděje. 1) V týdenním plánu akcí se uvede „akce budou upřesněny“. 2) V týdenním plánu akcí se uvede „akce nejsou hlášeny“. 3) Na webu se vystaví sdělení „plán akcí na tento týden není k dispozici“. Reálný obsah všech tří variant je shodný: ve Sněmovně teď není ani noha.

Pod náporem migrantů Češi brání svou kulturu jako lvi. Za poslední tři roky se o dvě procenta zvýšil počet rodin, které mají adventní věnec, a o tři procenta rodin, které zpívají koledy a rozkrajují jablka. O tři procenta ale ubylo lidí ochotných držet na Štědrý den půst a stagnuje i počet rodin, kde se lije olovo a hází pantoflem. Tak uvidíme, jestli to na záchranu křesťanský­ch hodnot v Česku bude stačit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia