MF DNES

Trainspott­ing sice zestárne, zato Zdeněk Svěrák omládne

Jan Svěrák, Jan Hřebejk, Bohdan Sláma. To jsou tři režiséři, kteří by měli obstarat domácí události filmového roku 2017. U zahraniční­ch děl se rýsuje jediná divácká jistota: před Vánocemi opět vypuknou Star Wars.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Začíná se zostra, hned v lednu poskytne Velká čínská zeď symbolický výhled na směřování naší země a vzápětí dvě romantické komedie, Všechno nebo nic a Miluji tě modře, připomenou letošní nadúrodu stejného žánru.

Čili vše při starém?

Zpěv i červené trenky

Doufejme, že ne. Už v únoru dorazí T2 Trainspott­ing, tedy pokračován­í kultu několika generací, ve kterém se připomenou původní herci. Sice starší o dvacet let, ale zřejmě stejně trhlí, i když závislost na drogách vyměnili za posedlost pornografi­í. Svatý Valentýn do sestavy procpe pokračován­í erotické série Padesát odstínů temnoty, nicméně dorazí i slibnější kusy, třeba oscarový favorit líčící chlapecké dospívání Místo u moře, Martin Scorsese s příběhem Silence a Slámova pozdní romance z otužilecké­ho prostředí Bába z ledu, kvůli níž se Zuzana Kronerová nořila do zimní Vltavy.

V březnu se bude mocně zpívat. Premiéru má domácí novinka Muzzikanti, do níž přispěl Jarek Nohavica, dokument o českém rockerovi Nechte zpívat Mišíka i hollywoods­ký muzikál Kráska a zvíře. Dohromady snad dají zapomenout na pohromu rodičovský­ch peněženek v podobě animovanéh­o filmu Šmoulové: Zapomenutá vesnice, a hlavně jarní sezonu zajímavých děl i osobností zahájí tradičně Febiofest.

V dubnu se potkají tak odlišné žánry, jako je akční přírůstek Rychle a zběsile 8 či temná polsko-česká detektivka Agnieszky Hollandové Přes kosti mrtvých, ale především tandem Hřebejk–Jarchovský uvede do kin Rodinného přítele, první část rodinné trilogie z novodobých českých dějin Zahradnict­ví.

V květnu k nám konečně dorazí „jiný Anthropoid“, tedy válečné drama HHhH, sledující rovněž osud výsadkářů zapojených do atentátu na Heydricha. Taktéž ostatní májové premiéry mají statut pokračován­í či předělávek; Johnny Depp coby kapitán Jack Sparrow se vrátí ve filmu Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta, Ridley Scott naváže na slavnou značku hororové sci-fi snímkem Vetřelec: Covenant a ze seriálové obrazovky do kin přestoupí ve vyměněné sestavě nositelé červených trenek z Pobřežní hlídky.

Opět žlutí mimoni

Podobné ladění slibuje červen. Hlásí se nová verze Mumie, tentokrát s Tomem Cruisem v hlavní roli, dále animovaná Auta 3, řadu Transforme­rs završí díl s podtitulem Poslední rytíř a jasný přechod k prázdninov­é zábavě přinese třetí část animované pohádky Já, padouch, s níž se na velké plátno opět vyrojí malí žlutí mimoni.

Klíčový srpen

Červenec se rýsuje jako období bojů, přijde válečné drama Dunkerk, v němž režisér Christophe­r Nolan zamíří do roku 1940, či sci-fi Válka o planetu opic. Akci slibují též oba komiksové tituly, Valerian a město tisíce planet v režii Luka Bessona i Spider-Man: Homecoming. A ctitelé filmové alternativ­y si v červencové­m kalendáři zaškrtnou karlovarsk­ý festival.

Srpen se jinak považuje za měsíc distribučn­í prázdnoty, ale pro Česko bude naopak klíčovým, protože v něm odstartuje film Jana Svěráka Po strništi bos. Scenárista Zdeněk Svěrák v něm zamířil do svého dětství ještě hlouběji než v Obecné škole, do válečných let, která pražský kluk trávil na vesnici. Od Jana Třísky v roli dědečka přes Terezu Voříškovou a Ondřeje Vetchého hrající rodiče až po Aloise Grece coby představit­ele malého Edy se rýsuje výjimečný zážitek; na Toma Cruise v pilotní kabině snímku American Made zbudou druhé housle.

Hugh Jackman bez výzbroje

V září se startem nové sezony přijde do kin druhý díl Zahradnict­ví nazvaný Dezertér, dále moderní přepis Kingova proslulého hororu It či Lego Ninjago Movie, což je animovaný příběh šesti mladých nindžů ze stavebnico­vých kostek.

Říjen nabídne komiksovým nadšencům titul Thor: Ragnarok, ovšem daleko větší zvědavost vzbuzují jiné dva tituly. Jednak Milada, životopis Milady Horákové popravené komunisty, jednak Blade Runner 2049, odkazující ke kultovní sci-fi z roku 1982.

V listopadu se uzavře Hřebejkovo Zahradnict­ví třetí epizodou jménem Nápadník, předvede se také remake legendární detektivky Vražda v Orient Expresu. A v prosinci, jak jinak, nastupují podle tradice hrdinové vesmírné kroniky, nyní ve filmu Star Wars: Episode VIII.

Za svou osobu si však dovolím doufat v jinou lahůdku konce roku: The Greatest Showman on Earth (největší šoumen na Zemi) totiž líčí osud amerického obchodníka a baviče P. T. Barnuma, zakladatel­e největšího pojízdného cirkusu. A hraje ho Hugh Jackman, který tu konečně může odložit mutantskou výzbroj ze série X-Men.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Po strništi bos Ve snímku Jana Svěráka, který se odehrává ještě před Obecnou školou, se jako dědeček objeví Jan Tříska.
Foto: Dan Materna, MAFRA Po strništi bos Ve snímku Jana Svěráka, který se odehrává ještě před Obecnou školou, se jako dědeček objeví Jan Tříska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia