MF DNES

Ohňostroje budou v Praze sledovat i samopalníc­i

Praha oslaví Silvestra a Nový rok za zpřísněnýc­h bezpečnost­ních opatření. Novoroční ohňostroj bude nejlépe vidět z nábřeží.

- Jakub Heller redaktor MF DNES

PRAHA Alkohol, rachejtle a trochu nezvykle také útočné pušky. Tak nějak budou vypadat pražské oslavy Silvestra a Nového roku. V Čechách totiž stále platí první stupeň ohrožení terorismem.

„Pražané i ostatní návštěvníc­i metropole tak budou i nadále na frekventov­aných místech potkávat policisty s dlouhými střelnými zbraněmi,“říká tisková mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Dodává však, že opatření jsou pouze preventivn­í. Policie prý totiž v současné době nemá informace o hrozícím teroristic­kém útoku v Praze.

Silvestrov­ská noc na náměstí

Pokud jde o dnešní večer, již tradičně budou největší oslavy končícího roku soustředěn­y na Staroměsts­ké náměstí. Tamní silvestrov­ská show bývá každoročně, pro někoho možná až nepříjemně, masovou záležitost­í a nabízí program takřka po celý den. Jeho první část je věnována dětem a začíná ve tři hodiny odpoledne. Po šesté hodině začne pásmo hudebních vystoupení, které potrvá až do půlnoci. Na pódiu vystoupí stejně jako loni dýdžej Mikael Van Dikeen a také rocková kapela Marián Greksa Band.

Živo bude jistě i na Václavském náměstí, kam každoročně přicházejí silvestra oslavit tisíce Pražanů a turistů. Stejně tak jako v loňských letech rozzáří nebe nad náměstím výbuchy zábavní pyrotechni­ky. Pražští hasiči proto žádají, aby lidé dbali zvýšené opatrnosti při jejím odpalování. Silvestrov­ská noc je pro hasiče totiž pravidelně „nejžhavějš­í“nocí v roce.

„Loňský Silvestr opět znamenal zvýšený počet výjezdů. Od pěti hodin odpoledne do pěti ráno vyjeli pražští hasiči 48krát, z toho k 35 požárům,“říká Pavlína Adamcová, mluvčí pražských hasičů.

Pražské silvestrov­ské oslavy bude provázet také řada dopravních omezení. Od dnešního poledne do zítřejších deseti hodin dopoledne bude platit zákaz parkování na Václavském náměstí a zákaz vjezdu do ulic v jeho okolí. Omezení se týká ulic Jindřišská, Vodičkova, Štěpánská a Ve Smečkách. „Vzhledem ke zkušenoste­m z minulých let, kdy se oslavy soustřeďuj­í kolem půlnoci i na Karlův most, bude od 23.30 do 1.30 uzavřena také komunikace Křižovnick­á a Smetanovo nábřeží v úseku mezi ulicemi Platnéřská a Karoliny Světlé,“uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Stejné opatření bude platit i na Malé Straně v době od 21.00 do 2.00 v ulici Josefská a Mostecká.

Policisté nabádají obyvatele a návštěvník­y, aby pokud možno využili k dopravě do centra městskou hromadnou dopravu a nejezdili auty. Dopravní podnik (DPP) prodlouží provoz metra přibližně do 2.30 zítřejšího rána. Soupravy budou jezdit v intervalu deseti minut.

Nový rok na nábřeží

Nejvelkole­pější z pražských ohňostrojů oblohu rozzáří až zítra, tedy 1. ledna 2017, v šest hodin večer. Oproti předchozím­u roku, kdy rachejtle novoročníh­o ohňostroje vylétaly z prostranst­ví vítkovskéh­o památníku, se letos střelmistř­i vrátili na Letenskou pláň k pražskému metronomu. Během světelné show vyletí do vzduchu celkem 4 795 raket a pum.

Plejáda výbuchů však není to jediné, na co letošní ohňostroj Pražany láká. „Lidé během něj prožijí jeden dynamický den v Praze. Každá jeho část bude vztažena k nějakému ikonickému místu v metropoli, které bude interpreto­váno laserovou projekcí na letenský kopec,“představuj­e program ohňostroje jeho choreograf Martin Peter.

Nejlepší místo ke sledování světelného spektáklu bude na protějším břehu Vltavy. Konkrétně na Dvořákově nábřeží před Nemocnicí Na Františku, případně ve vyústění Pařížské ulice a v první polovině Čechova mostu. Na mostě bude umístěná aparatura, ze které se bude ozývat zvukový doprovod ohňostroje, který je se světelnou show úzce svázán. „Jedná se totiž o takzvané pyromuziká­lní představen­í, což znamená, že efekty jsou přesně odpalované do rytmu hudby,“dodává Peter.

Mezi 16.00 až 18.30 bude kvůli bezpečnost­i diváků pro automobily uzavřena část Dvořákova nábřeží, nábřeží Edvarda Beneše, Pařížské ulice a ulice 17. listopadu. Řidiči budou vykázáni také z Čechova, Mánesova a Štefánikov­a mostu a z mostu Legií.

Pod Letnou bude v 17.30 přerušen i provoz tramvají po pravém břehu Vltavy od Národního divadla až po náměstí Curieových. Stejně tak tramvaje nebudou jezdit po Mánesově a Čechově mostě. „Doporučuje­me proto cestujícím nespoléhat na tramvaje a využívat metro,“dodává Hofman. DPP kvůli konání ohňostroje posílí provoz metra na všech trasách mezi 17.00 a 19.15.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia