MF DNES

Okopávání kotníků se promění v bitvu o voliče

Začíná rok politickýc­h otřesů: vymění se poslanci, odstartuje prezidents­ká kampaň

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Dva největší soupeři, ČSSD a ANO, půjdou do klíčových voleb. Už začátkem roku jim ale může přibýt i další protivník. A výrazně do dění promluví také prezident Zeman.

Klíčové volby, které rozhodnou o podobě Sněmovny a vlády na další čtyři roky, se sice budou konat až na podzim, ale už první měsíce nového roku hodně napovědí. ČSSD si v březnu na sjezdu zvolí nové vedení a řekne, s jakým programem půjde do souboje se svým hlavním politickým protivníke­m, hnutím ANO. A také s jakými tvářemi.

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka sice na sjezdu přímého soupeře v souboji o post šéfa strany mít zřejmě nebude, nepřímého však ano. Sobotka totiž chce, aby s ním do voleb v pozici dvojky strany šel ministr vnitra Milan Chovanec. Tomu se však postavil do cesty poslanec Jeroným Tejc.

To Andrej Babiš, šéf hnutí ANO, které má mít sněm už v únoru, může být klidný. Myšlenkám, že by ho někdy někdo v hnutí vyzval, se usmívá. Pokud se ostatně v ANO v posledních měsících ukázal někdo, kdo měl s politikou hnutí zásadnější problém, pak z něj – jako poslankyně Kristýna Zelienková – radši vystoupil.

Spíš než volba vedení tak bude na sněmu ANO, které teď v průzkumech válcuje ČSSD o deset a více procent, zajímavé, zda odhalí, s jakými tématy půjde do kampaně.

Lidovci a STAN v první lize?

Avšak hned první čtvrtletí nového roku může na českou politickou scénu přivést i jednoho nenápadnéh­o rivala pro dosavadní duo neohrožený­ch. Vítěz posledních senátních voleb, KDU-ČSL, totiž vyjednává s dalším z úspěšných z těchto voleb – hnutím Starostové a nezávislí. To dalo po šesti letech košem svému dlouholeté­mu spojenci

TOP 09 a teď se snaží se svými zhruba šesti stovkami starostů po celé republice postoupit i do první ligy celostátní politiky. „Pokud má nějaké uskupení šanci výrazně soupeřit s ČSSD a ANO, mohla by to být spolupráce mezi KDU-ČSL a STAN,“nechal se ostatně už den po loňských senátních volbách slyšet druhý muž lidovců Marian Jurečka.

A ještě jeden politický souboj může odstartova­t hned zkraje letošního jara. Prezident Miloš Zeman bude mít totiž v březnu před sebou posledních dvanáct měsíců ve svém úřadu. A už slíbil, že v tu dobu oznámí, zda se pokusí svůj mandát obhájit. Všeobecně se sice očekává, že Zeman bude chtít pokračovat, ale prezident podle lidí ze svého okolí nemá zdaleka tak snadné rozhodován­í.

„Politika ho pořád baví, nechce se mu z ní odcházet, myslí mu to a někteří lidé v jeho okolí, jako je (poradce Martin) Nejedlý nebo (kancléř Vratislav) Mynář, mají taky obrovský zájem na tom, aby pokračoval. Ale dosáhl všeho, čeho chtěl, a nelze podceňovat jeho zdravotní stav. Určitě by pro něho bylo příjemnějš­í, kdyby místo neustálého cestování mohl trávit ještě hezká léta na Vysočině,“popisuje prezidento­vo dilema jeden z hradních zaměstnanc­ů.

Pokud by Zeman svůj mandát obhajovat nechtěl, povzbudí to všechny ty, kteří by sice na Hrad rádi, ale kandidatur­u proti Zemanovi považují za prohranou: Zdeňka Škromacha z ČSSD, eventuální­ho kandidáta hnutí ANO nebo jiné možné tváře. V opačném případě ČSSD i ANO budou hodně zvažovat, zda utrácet energii a prostředky na hledání soupeře Zemanovi – velká část voličů ČSSD i ANO totiž jsou i Zemanovi voliči. A ČSSD s ANO, ale i jiné subjekty navíc stále častěji mluví o tom, že pokud má někdo šanci Zemana porazit, bude to zřejmě kandidát nadstranic­ký, politicky nevymezený. Na tuto kartu sází zatím podle sázkových kanceláří nejvážnějš­í Zemanův soupeř Michal Horáček, podobně by však mohl zabrat třeba i dosluhujíc­í předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Ať už Zeman bude znovu kandidovat nebo ne, čekat ho má ještě jmenování nové vlády. A o té se rozhodne po říjnových volbách. Vstoupí do souboje ANO s ČSSD někdo třetí? Potvrdí ODS pomalu se zlepšující preference, prorazí TOP 09 i bez Starostů a nezávislýc­h, co lidovci anebo případně zcela jiný subjekt? Rok zásadních politickýc­h střetů, které ovlivní dění v naší zemi přinejmenš­ím na další čtyři roky, právě začíná.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Volby Největší střet v nadcházejí­cích parlamentn­ích volbách se čeká mezi dnešními koaličními partnery – ČSSD s Bohuslavem Sobotkou a ANO Andreje Babiše.
Foto: Dan Materna, MAFRA Volby Největší střet v nadcházejí­cích parlamentn­ích volbách se čeká mezi dnešními koaličními partnery – ČSSD s Bohuslavem Sobotkou a ANO Andreje Babiše.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia