MF DNES

Inverzi vystřídá pravá zima: sníh a mráz

- — Artur Janoušek

Inverze a nepříjemné mlhy skončí. Vystřídá je konečně pravá zima. Podle meteorolog­ů k nám míří chladnější počasí, bude mrznout a sněžit.

„Ochlazovat se bude už od pondělí, kdy od severozápa­du přijde studená fronta, která naruší současný inverzní ráz počasí. Zároveň začne sněžit i v nižších polohách, v Praze asi nebude souvislejš­í sníh, ale v jejím okolí by mohl být,“říká meteorolog Petr Dvořák.

Sníh by měl vydržet minimálně celý týden. „Bude dost oblačnosti, takže napadne další sníh a teploty by neměly stoupat nad nulu,“dodal Dvořák.

Přijde arktický mráz

Podle něj jde po uplynulých teplých dnech o cirkulaci vzduchu, která je v lednu obvyklá.

Momentálně je nad Českem tlaková výše, kdy nefouká a nad krajinou se drží inverze. „Vzduch se usadil jako lógr na dně hrnku, je vlhký a studený,“popisuje Dvořák.

Usazený „lógr“však ode dneška začne vzduch ze severu roztrhávat. Postupně k nám pronikne arktický vzduch od severu, který přinese mráz.

Nejstudeně­jší má být čtvrtek a pátek, kdy bude v noci 7 až 12 stupňů pod nulou, v zasněženýc­h horských údolích pod jasnější oblohou by mohlo být i minus dvacet stupňů.

V lednu to ovšem není nic neobvykléh­o, v roce 2012 na přelomu ledna a února tři týdny sužovaly Česko až třicetistu­pňové mrazy.

Rekordní mráz: -42,2 stupně

Nejnižší naměřená teplota je z února 1929. Tehdy bylo v Litvínovic­ích u Českých Budějovic naměřeno minus 42,2 stupně Celsia. Na jihu Čech nejsou takové mrazy výjimečné, v mrazových kotlinách může podle odborníků být i 50 stupňů pod nulou. Jsou to místa, kde spodní a horní část mají sice převýšení třeba jen dvacet metrů, ale rozdíl v teplotě může být i přes dvacet stupňů.

Takové mrazy ale meteorolog­ové v nejbližšíc­h dnech neočekávaj­í ani tam. Varují však před větrem, který začne v úterý večer zesilovat. Povane rychlostí 5 až 10 metrů za sekundu, místy s nárazy 15 až 20 metrů za sekundu, což odpovídá rychlosti až 70 kilometrů v hodině, na horách to bude až kolem 90 kilometrů v hodině.

Ve středu se kvůli tomu budou od středních poloh tvořit sněhové jazyky, od vyšších závěje. Ve čtvrtek už by měl vítr slábnout.

Příští týden by se opět mohlo oteplit, v noci by mělo být maximálně minus 5 stupňů Celsia, přes den dokonce 5 stupňů nad nulou.

Meteorolog­ové předpovída­jí, že leden by mohl být o trochu chladnější než obvykle. Naopak prosinec byl o 0,1 stupně Celsia teplejší, než je obvyklý průměr.

Tradiční vánoční obleva přišla o dva dny později, ale přestože byly Vánoce opět velmi teplé, není to nic v porovnání s těmi v roce 2015, kdy se 26. prosince v Děčíně oteplilo na téměř letních 16,8 stupně Celsia.

 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFrA ?? Pod pokličkou Pohled z vrcholku Krušných hor na komíny blízkých uhelných elektráren ukrytých v husté mlze.
Foto: Ondřej Bičiště, MAFrA Pod pokličkou Pohled z vrcholku Krušných hor na komíny blízkých uhelných elektráren ukrytých v husté mlze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia