MF DNES

Trump: Rusové to vůbec být nemuseli

-

Hackerské útoky na americké demokraty během kampaně před prezidents­kými volbami mohl spáchat někdo jiný než Rusko, prohlásil nově zvolený americký prezident Donald Trump.

Dodal, že o incidentu ví víc než ostatní a že v úterý či ve středu sdělí podrobnost­i.

Kvůli údajně ruským hackerským útokům zatím Washington vypověděl 35 ruských diplomatů. Trump v tom končícího prezidenta Baracka Obamu nepodpořil, naopak dal najevo, že se mu tento krok nelíbí.

„Myslím, že je to nefér, když nevíme. Mohl to být někdo jiný. Já také vím věci, které ostatní lidé nevědí, takže si nemůžeme být jisti,“uvedl Trump k obvinění Ruska z hackerskýc­h útoků. „O hackerství vím hodně. A je velmi těžké ho prokázat, takže to mohl být někdo jiný,“rovněž prohlásil.

Zároveň dodal, že tajné služby se i v minulosti mýlily například v tvrzeních o existenci zbraní hromadného ničení v Iráku před americkou invazí v roce 2003.

Obamova vláda viní Rusko z hackerskýc­h útoků na americké instituce i na soukromé osoby. Jejich cílem bylo podle končící americké administra­tivy i ovlivnění nedávných prezidents­kých voleb ve prospěch Trumpa. USA vedle vypovězení ruských diplomatů uzavřely i dva ruské objekty na svém území. Obama navíc vyhlásil sankce mimo jiné vůči ruské civilní tajné službě FSB a vojenské rozvědce GRU.

Rusko opakovaně popírá, že by na USA prostředni­ctvím hackerů útočilo. Prezident Putin se zároveň rozhodl, že v reakci na americké sankce nikoho ze země nevyhostí.

Poplach ve Vermontu (ale malý)

O tom, jak v USA v těchto dnech vidí dlouhé prsty ruských hackerů všude, svědčí i zpráva, že v počítači dodavatele elektrické energie v americkém státě Vermont se našel typ škodlivého programu (malware), který podle americké vlády používá Rusko při hackerskýc­h útocích. Informoval o tom list The Washington Post, podle kterého se program našel v přístroji, který nebyl připojen k síti, a nebyl použit k narušení provozu.

„Škodlivý program se nalezl jen v jediném přístroji.“Zdroj z amerických tajných služeb dále řekl, že nešlo o zásadní narušení bezpečnost­i, jež by způsobilo nějaké škody, a do počítače se mohl malware dostat i po návštěvě některé internetov­é stránky. Zařízení tak nemuselo být přímým terčem hackerskéh­o útoku. „Bereme to ale vážně,“dodal zdroj s tím, že energetick­á síť je vysoce propojená a zranitelná. (ČTK, zah)

 ?? Foto: AP ?? Vím víc Trump slíbil, že k hackerům zveřejní podrobnost­i.
Foto: AP Vím víc Trump slíbil, že k hackerům zveřejní podrobnost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia