MF DNES

Teplárny zlevní, v účtu se projevil levný plyn

Účet většiny českých domácností za vytápění by měl být letos nižší. Spotřebu vody se naopak vyplatí hlídat.

- Jan Brož a regionální zpravodajo­vé MF DNES

Pokud bychom měli vybrat položku, která v příštím roce zlevní, tak je to jednoznačn­ě teplo. Většina tepláren zásobující­ch krajská města avizovala od letošního roku snížení cen nebo aspoň stagnaci. Ty, které zdražovaly, byly v menšině a zvýšení bylo většinou jen mírné.

Podle Pavla Kaufmanna z Teplárensk­ého sdružení stojí za zlevněním především pokles velkoobcho­dní ceny zemního plynu. Nejvíce zlevní teplo v Brně, podle tamních tepláren ušetří průměrná domácnost až 900 korun ročně.

Díky poklesu cen komodity mohou ušetřit i lidé, kteří topí plynem přímo nebo na něm vaří. Největší dodavatel plynu Innogy (někdejší RWE) už v listopadu oznámil, že ceny od února sníží přibližně o čtyři procenta.

Existuje přitom šance, že vůle hýbat s cenami směrem dolů by mohla dodavatelů­m vydržet i do budoucna. Podle ekonomů by totiž ceny na burzách během roku měly buď stagnovat, nebo se měnit jen mírně. „Vidím stagnaci až nepatrné zlevnění,“předpoklád­á ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Energetick­ý regulační úřad (ERÚ) navíc snížil poplatky za přepravu plynu, což se promítne do regulované složky, která tvoří u plynu zhruba 20 procent. Konečná cena pro zákazníky by tak podle úřadu mohla klesnout o tři až pět procent.

U tepláren spalujícíc­h uhlí, kterých je většina, k tak citelnému poklesu cen suroviny nedošlo. Uhelné teplárny jsou však obecně levnější a podle Kaufmanna se u nich projevují investice posledních let do ekologičtě­jších a efektivněj­ších technologi­í. Díky nim rovněž nemusí zdražovat. „Teplárny investoval­y kolem 15 miliard korun a často se jim podařilo najít úspory, aby ceny nemusely zvedat,“říká Kaufmann.

Teplárny přitom ještě pár dní před koncem roku žily v nejistotě, zda jim Energetick­ý regulační úřad (ERÚ) přiklepne podporu ve výši zhruba dvou miliard korun pro takzvanou kombinovan­ou výrobu elektřiny a tepla.

Ta se totiž řadí mezi obnoviteln­é zdroje, u nichž bylo sporné, zda dostávají podporu v souladu s evropskými pravidly. Hrozilo, že pokud kombinovan­á výroba souhlas Bruselu nezíská, zdraží teplárny až o deset procent. Nakonec však jako poslední z obnoviteln­ých zdrojů notifikaci získala.

V konečném důsledku však bude mít největší vliv na konečný účet za vytápění především to, jak chladná bude zima a kolik jednotlivé domácnosti protopí. Mimořádně chladná zima může vliv sebevětšíh­o zlevnění přebít.

Jinak než u tepla a plynu je tomu u vody, která už tradičně patří k nejrychlej­i zdražující­m komoditám. Vodné a stočné většinou podraží. Tam, kde cena zůstává stejná, jako je tomu třeba v Českých Budějovicí­ch, pak počítají s navýšením v průběhu roku.

I u vody se však najdou výjimky. V Olomouci se cena vody dokonce snižuje, kubík tam zlevní o necelou korunu. „Největší vliv na snížení ceny na Olomoucku má příznivý vývoj spotřeby vody v minulém období,“zdůvodnila mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová.

Otázkou zůstává cena elektřiny, jejíž hodnoty na burzách se po dlouhodobé­m propadu začaly mírně zvedat. Velcí dodavatelé však zatím se zdražování­m nepočítají.

„Teplárnám se často podařilo najít úspory, aby ceny nemusely zvedat.“Pavel Kaufmann Teplárensk­é sdružení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia