MF DNES

Show na Letné kazil smog

Novoroční ohňostroj za milion skrývala mlha a hudba byla špatně slyšet. Lidé i tak tleskali

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

Novoroční ohňostroj na Letné měl ukázat typický den v Praze. Typické zimní pražské počasí mu v tom však příliš nepomohlo – přes hustý smog se k divákům dostaly jen ty nejvýrazně­jší efekty.

Program za milion korun, který pod vedením choreograf­a Martina Petera na místě tři dny předem připravova­l tým patnácti lidí, totiž doplatil na inverzi. „Nebylo to vidět a hudbu jsme také neslyšeli,“neskrýval zklamání sedmadvace­tiletý technik, který si nepřál uvést své jméno.

Nervózní, že jim náročnou práci zhatí mlha, byli i sami organizáto­ři. „Pokud bude taková jako na silvestra, bude to obrovský problém a sotva to uvidí i lidé na Dvořákově nábřeží. Mám z ní vždy strach. Dopředu se s ní nedá počítat, a ať máte jakkoliv silná světla, hustou mlhu nepřesvítí­te,“vysvětlova­l za slunečného odpoledne u metronomu choreograf Martin Peter. Tisíce diváků na Dvořákově nábřeží však byly smířlivějš­í. Na konci světelné show se ozval potlesk a lidé odcházeli vesměs spokojení.

Chápali, že s počasím nic nezmůže ani ten nejlepší organizáto­r. „Moc se nám to líbilo, ohňostroj byl letos určitě hezčí než třeba předloni. Jen bych zvýšila hlasitost doprovodné hudby,“řekla Veronika Ibrahim, která je nyní na mateřské. Souhlasí s ní i manželé Liškovi, kteří oceňovali především barevnost letošního ohňostroje a to, že se konal opět na Letné. „Loni na Vítkově to bylo hrozné,“říká Pavla Lišková.

Ve Španělsku si hluk užívají

I ona s manželem však Smetanovu Libuši a další perly klasické hudby jen těžko slyšela. Další Pražané si navíc anonymně postěžoval­i, že diskotékov­é hity 90. let a vlezlé reklamy, které se linuly z reprodukto­rů u Čechova mostu ještě před začátkem, byly naopak hlasité až příliš.

Výrazně hlasitější než ohňostroj jako celek bylo i pět ran před jeho začátkem. Ty však takové byly schválně. „Snažíme se upozornit pejskaře, že brzy začneme. Mají tak čas odejít jinam. I ptáky z okolí to vyplaší, ale rozumným způsobem a tak, aby odletěli a nic se jim nestalo,“popisuje choreograf.

Tiché ohňostroje, které mnohdy odpůrci zbytečného hluku navrhují, podle něj poslouží menším akcím, ale na tak masivní, jako je ta na Nový rok, zkrátka nestačí. Dodává, že ve Španělsku naopak frčí ohňostroje složené pouze z dělových ran. „Lidé stojí a užívají si tlakové vlny, protože se jim líbí, jak jim to pohybuje s tělem.“

Peter se svým týmem letošní ohňostroj vymýšlel dvanáct dní a během příprav spal přímo na Letné. Zárukou povedeného ohňostroje podle něj není jen skvělé počasí a nejlepší pyrotechni­ka dovezená z Itálie a Španělska, ale i skvělý tým. „Odpalovač ohňostrojů musí umět základní prvky všech ostatních povolání. Člověk musí být chemik, elektrotec­hnik, svářeč, truhlář, inženýr, stavař,“míní Peter.

A důležité je i místo, ze kterého se rachejtle odpalují. Letnou si pochvalova­li nejen diváci, ale i členové týmu. Prostor bývalého Stalinova pomníku však skrývá několik nástrah a optických klamů, které by podívanou pootočily do nevhodného úhlu a lidé by ji viděli z boku. Náročná je i logisticky a například pro dovážení materiálu byl podle Petera Vítkov jednodušší. Hezkým místem by v jeho představác­h byl i Karlův most. O to, že by technická nálož historicko­u památku poškodila, se nebojí.

Davy lidí ztěžovaly dopravu

Novoroční ohňostroj každoročně přiláká tisíce lidí a doprava tak byla značně přetížená. „To jsme měli vyrazit už v jednu!“ulevila si žena se třemi dětmi, když poté, co se na Andělu nevešla do přeplněné tramvaje, přijelo i plné metro. Po půl šesté už se lidé k ohňostroji mohli dostat jen metrem nebo pěšky.

Dopravní podnik však na omezení upozorňova­l. „Akce typu ohňostroj je specifická v tom, že se jí účastní tisíce lidí, kteří se chtějí na místo a z místa dostat ve velmi krátkém období,“varoval například na Facebooku a hlášení zněla i v metru. Ohlášené uzavírky měly skončit o půl sedmé večer, ještě v sedm hodin však byl uzavřen například Mánesův most. Kromě těchto problémů se podle obecenstva ohňostroj však spíše vydařil.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Na Václavském náměstí byly silvestrov­ské oslavy klidnější než loni.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Foto: Tomáš Krist, MAFRA Na Václavském náměstí byly silvestrov­ské oslavy klidnější než loni.
 ??  ?? Dynamická a barevná metropole Novoroční ohňostroj byl podle každoroční­ch návštěvník­ů letos barevnější než dřív. Program rozdělený do sedmi částí představov­al jeden den v Praze. Ráno tak začínalo línou žlutou a fialovou, poledne zbarvilo oblohu do...
Dynamická a barevná metropole Novoroční ohňostroj byl podle každoroční­ch návštěvník­ů letos barevnější než dřív. Program rozdělený do sedmi částí představov­al jeden den v Praze. Ráno tak začínalo línou žlutou a fialovou, poledne zbarvilo oblohu do...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia