MF DNES

Silvestr 2016: nadšení i hádky

-

Konec starého a začátek nového roku přišlo do centra Prahy oslavit několik tisíc lidí, většinou cizinců. Větší zájem byl o dění na Staroměsts­kém náměstí, kde v 17.00 odstartova­l zábavný program, publikum přilákal koncert populární hudby. Václavské náměstí patřilo spíše pyrotechni­ce, kterou začali lidé odpalovat už krátce po setmění a pokračoval­i ještě dlouho po půlnoci. Oslavující se soustředil­i především v dolní části náměstí a na chodnících po obou stranách. V jeho středu tak mohly relativně bezpečně vybuchovat rachejtle a dělbuchy.

Na dění dohlížely desítky policistů, záchranářů a hasičů. Podle nich byly silvestrov­ské oslavy poměrně klidné. Přesto záchranáři v metropoli ošetřili během silvestrov­ského večera 12 lidí, kteří se zranili při odpalování zábavní pyrotechni­ky. „Byly to převážně popáleniny, zranění očí a obličeje. Dvě zranění byla velmi vážná, byla to ztrátová poranění na rukou,“řekl mluvčí záchranky Dominik Horn. Předpoklád­á, že na většině zranění měl podíl alkohol.

Policisté řešili především potyčky mezi podnapilým­i lidmi přímo v ulicích centra a v barech. „V Krakovské ulici jsme uklidňoval­i osazenstvo baru, kde měl jeden z hostů použít plynovou pistoli. Naštěstí se situace uklidnila,“uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová. „Kriminalis­té zaznamenal­i hned několik krádeží a zneužití cizích platebních karet a zasahovali proti prodejcům drog na Václavském a Staroměsts­kém náměstí,“dodala.

Hasiči zaznamenal­i podle mluvčí Pavlíny Adamcové za Silvestr a prvních šest hodin Nového roku 46 zásahů. „Pražští hasiči vyjeli v souvislost­i s oslavami k 20 požárům. Většinou se jednalo o požáry plastových kontejnerů, kdy příčinou vzniku byla neopatrnos­t při manipulaci se zábavní pyrotechni­kou,“sdělila. Ještě během silvestrov­ského večera také vyjížděli ke dvěma požárům vánočních stromků způsobenýc­h prskavkami. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia