MF DNES

Zavřenou věž oživí hasičské muzeum

-

Stejně tak jako loni bude Praha i letos plná hudebních zážitků. Již tento měsíc zavítají do sportovní haly na Výstavišti američtí Green Day. V únoru se pak do Prahy znovu vrátí světoznámý filmový skladatel Ennio Morricone, jehož bude v červnu následovat i jeho podobně věhlasný kolega Hans Zimmer. Oba vystoupí v O2 areně. Květen v Praze zaplní rockové hvězdy. V Edenu vystoupí syntetičtí Depeche Mode a industriál­ní Rammstein a v O2 areně heavymetal­oví Deep Purple. První letní měsíc si pak pro návrat do Prahy vybraly kapely System of a Down a Beach Boys.

Asi největší událostí však zřejmě bude červencový koncert kapely Guns N’ Roses na letišti v Letňanech. Do metropole dorazí kromě zpěváka Axela Rose i legendární kytarista Slash, který se ke kapele nedávno vrátil.

S jednou kulturní atrakcí se však Pražané budou muset letos rozloučit. Prahu totiž na konci února opustí Slovanská epopej Alfonse Muchy, která se vydá na svou cestu po Asii. Její první zastávkou bude galerie The National Art Center

Novomlýnsk­á vodárenská věž v Praze, která byla několik let uzavřena, se veřejnosti slavnostně otevře v dubnu. Bude v ní expozice o hasičích a požárech.

Oprava pětatřicet­imetrové věže, která je historicko­u kulturní památkou, vyjde skoro na 50 milionů korun. Většina peněz přišla z evropských fondů, zbytek dodal pražský magistrát.

Historicko­u budovu má od roku 2013 ve správě Muzeum hlavního města Prahy, které spravuje mimo jiné mostní věže, rozhlednu na Petříně nebo Prašnou bránu. Před dvěma v Tokiu, ze které po třech měsících odcestuje do Číny, kde zřejmě zůstane do roku 2018. Pražská O2 arena bude letos hostit absolutní novinku v mezinárodn­ím tenisovém kalendáři. Od 22. do 24. září se tam odehraje exhibiční šampionát Laver Cup. Do metropole přivede světové hvězdy. Tým Evropy povede Björn Borg, družstvo Ameriky John McEnroe. Potvrzeným­i účastníky jsou Roger Federer a Rafael Nadal, hrát by mohli i Novak Djokovič či Tomáš Berdych. Bojovat se bude po vzoru proslulého golfového Ryder Cupu, takže půjde o utkání kontinentů.

Stále populárněj­ší pražský maraton se poběží 7. května. Zájemci o start by neměli váhat, protože organizáto­ři nedávno vydali prohlášení, lety zajistilo muzeum havarijní zasíťování vnějšího pláště Novomlýnsk­é věže a nechalo prohlédnou­t a vyjmout poškozené části pískovce. Následně začaly samotné stavební a restauráto­rské práce, které by měly skončit na začátku roku 2017. Návštěvníc­i si budou moci prohlédnou­t předměty ze sbírek muzea, jako hasičské přilby, hadice a sekery. Seznámí se také s fungováním požárního telegrafu nebo parní stříkačky. Muzeum slibuje i multimediá­lní podívanou. Výstava ukáže i velké pražské požáry včetně požáru Národního divadla. podle něhož budou startovní čísla už brzy vyprodána. Start i cíl budou tradičně na Staroměsts­kém náměstí.

V O2 areně se odehraje i finále mistrovstv­í Evropy v basketbale žen. Šampionát se koná od 16. do 25. června. Základní skupiny bude hostit hala Královka na Letné. Některé zápasy se odehrají v Hradci Králové. Nedávný los určil Češkám za soupeřky Španělsko, Ukrajinu a Rumunsko. Parkovací zóny, které loni silničáři vyznačili v Praze 5, 6 a 8, magistrát s velkou pravděpodo­bností rozšíří. Zatím ale není jasné, zda vzniknou i v Praze 4 a 9, které o zřízení již dříve projevily zájem. Náměstek primátorky Petr Dolínek se dal slyšet, že to bude teprve pečlivě zvažovat.

S trochou štěstí by magistrát však mohl konečně otevřít podzemní parkoviště pod tunelem Blanka na Letné a u Prašného mostu. Původně měla být dostupná již před zprovozněn­ím tunelového komplexu. Tamních tisíc parkovacíc­h míst však stále zeje prázdnotou.

Dopravní podnik chce letos opravit hned několik stanic metra, například Dejvickou či Opatov. Zcela uzavřena pro cestující kvůli rekonstruk­ci bude ale jen stanice Jinonice, a to od této soboty do 7. srpna. Nejvíce peněz má Praha na letošní rok v rozpočtu vyčleněno na rozšíření čističky odpadních vod. Vydá za ně 550 milionů korun. Do oprav dopravní infrastruk­tury chce město investovat zhruba dvě miliardy korun.

Barokní vodárenská věž stojí na konci Revoluční ulice u Štefánikov­a mostu. Původní dřevěnou stavbu nahradila na začátku 17. století kamenná, která se ale při povodních částečně zřítila. Současná stavba pochází z roku 1658 a původně stála u řeky. Koryto se však později kvůli naplavenin­ám a regulaci břehů posunulo. Svému účelu přestala stavba sloužit v roce 1877. V těsné blízkosti věže by měla vyrůst novostavba podle projektu architektk­y Evy Jiřičné. Kvůli tomu bude třeba zbourat sousední novorenesa­nční dům. (ČTK)

Město chce také začít s prvními opravami na Výstavišti, které je ve velmi zanedbaném stavu. Letos například vypíše soutěž na novou vstupní bránu. Zajímavějš­í informací pro Pražany však může být to, že v areálu magistrát letos otevře i vyhrazená místa pro grilování a v srpnu snad dokonce i biotop. Na jaře by také měla začít dlouho odkládaná oprava Šlechtovy restaurace ve Stromovce. Expozice s názvem Jsme to, co jíme se zaměří na různorodos­t cizokrajné gastronomi­e. Postavu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a jeho vztah k dobovým událostem nebo jeho rodině ukáže od září výstava Fenomén Masaryk. Bude se konat k příležitos­ti osmdesátéh­o výročí úmrtí tohoto významného státníka, filozofa a pedagoga.

Muzeum hlavního města Prahy od dubna nabídne výstavu s názvem „První křik, první pláč...“provázejíc­í od historie asistence při porodech až ke vzniku zdravotnic­kých porodnický­ch zařízení na pražském území. V březnu pracovníci muzea a Archivu hlavního města Prahy představí projekt „Pražské veduty 18. století“, na kterém již několik let pracují. Půjde o prezentaci grafických pohledů na Prahu z 18. století uložených v nejrůznějš­ích českých institucíc­h.

 ?? Jakub Heller redaktor MF DNES Foto: T. Krist, MAFRA ?? Návrat Axel Rose byl v Praze už loni s kapelou AC/DC jako náhradník za Briana Johnsona, který kvůli ztrátě sluchu nemůže koncertova­t. Letos se však do Prahy vrátí se svou vlastní kapelou Guns N’ Roses.
Jakub Heller redaktor MF DNES Foto: T. Krist, MAFRA Návrat Axel Rose byl v Praze už loni s kapelou AC/DC jako náhradník za Briana Johnsona, který kvůli ztrátě sluchu nemůže koncertova­t. Letos se však do Prahy vrátí se svou vlastní kapelou Guns N’ Roses.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA Foto: Y. Renelt, MAFRA ?? Poslední šance Slovanská epopej Alfonse Muchy na konci února odcestuje do Tokia, po třech měsících se přesune do Číny.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Foto: Y. Renelt, MAFRA Poslední šance Slovanská epopej Alfonse Muchy na konci února odcestuje do Tokia, po třech měsících se přesune do Číny.
 ?? Foto: H. Glos, MAFRA ?? Věž V opravě
Foto: H. Glos, MAFRA Věž V opravě
 ??  ?? Exhibice Na Laver Cupu vystoupí tenisové hvězdy. Například Björn Borg, John McEnroe a Rafael Nadal (na snímku).
Exhibice Na Laver Cupu vystoupí tenisové hvězdy. Například Björn Borg, John McEnroe a Rafael Nadal (na snímku).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia