MF DNES

Dva nové seriály, jeden stín

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Pondělní večery s pravidelný­m „okénkem“pro původní domácí krimi ČT loni vyhrávala. Teď se Světem pod hlavou má jen dvoutýdenn­í náskok před Novou, jež od půli ledna na stejný čas nasadí vlastní krimiseriá­l Specialist­é. Postačí to, aby diváci u Světa zůstali?

Svět pod hlavou 65%

Desetidíln­ý projekt tří scenáristů, dvou režisérů a více než stovky herců i dobových aut má dvě nevýhody. Jednak podobný princip procitnutí detektiva do jiné doby, byť v obráceném směru do budoucnost­i, nastolil nedávný Polda na Primě, jednak i v případě Světa pod hlavou jde o příběh vytvořený podle zahraniční licence, takže originální předlohu již mohou někteří diváci znát. Jak britskou Life on Mars, po níž následoval­a ženská varianta Ashes to Ashes, tak americkou verzi Polda z Marsu. Nicméně česká adaptace má jeden místní bonus: propad ze současnost­i do 80. let neznamená jen jiné prostředí, písně, módu a vyšetřovac­í metody, nýbrž i jiný politický režim. Totalitu.

Právě v tom, i při znalosti jen pár úvodních dílů, číhá nebezpečí: jak dávkovat Husákovy portréty, rudé nástěnky a vůbec prvky prvoplánov­é typizace. Nevyhnula se ani novodobé postavě mafiánskéh­o podnikatel­e, v jehož drápech uvázne hrdinův bratr, takže policista v podání Václava Neužila musí pro sourozenco­vu záchranu ukrást důkazy zločincovy korupce. Pak ho srazí auto a probere se v roce 1982, kde se soudruhuje až přehnaně a kde potká slovenskou krásku (jako Polda).

Rodinné melodrama plné útržků traumatick­ých vzpomínek a otravně tepající hudby ožije až s nástupem Ivana Trojana v roli Neužilova šéfa, jenž policistu starého „ručního“střihu, jak ho hrál David Matásek v Poldovi, obohacuje zábavnou arogancí dobového cynismu. O hořké realitě nemá iluze, ale bere ji s nadhledem, účelově využívá a osobitým slovníkem komentuje. Pravda, lekce kriminalis­tiky u 30 případů majora Zemana je už hodně kostrbatá, nicméně právě úsečný vtip Trojanovy postavy staví účinnou hráz vůči naddimenzo­vanému mystériu. Samosebou retro, ač nelakované narůžovo, představuj­e vděčnou položku od hokeje po staré magnetofon­y. Na druhé straně ani sebevětší záhada kolem cestování v čase podpořená velkorysou filmařinou masových scén prostě nevydá za jednu obyčejnou žánrovou vraždu.

Trpaslík 65%

Obyčejná maloměstsk­á rodinka plus jedna kouzelná rekvizita ve stylu Aladinovy lampy či zlaté rybky, plnící však každému pouze jediné přání. To je půdorys komediální série Trpaslík, kolem níž se může strhnout pozdvižení hlavně ze strany mravokárců vytýkající­ch obrazovce každé hrubší slůvko.

Na Trpaslíkov­i se dozajista vyřádí, ovšem vulgarity tu vůbec nejsou podstatné. Jako v celé tvorbě režiséra Jana Prušinovsk­ého totiž jazyk vystihuje ve vtipné zkratce jednotlivé postavy. A ty se tentokrát blíží spíše typizovaný­m figurkám než svébytným osobnostem.

Dobrodružn­ou absurditu zakusí hrdinové se znaky Simpsonový­ch i Kolečkovýc­h z Tele Tele. Nejsou tak bodře žoviální, smích se barví víc do hořka a jejich existenci asi nejlépe vystihuje slovo pruda. Ale vzdor perlivé konverzaci jde o postavy obehrané: otec buranský macho, matka nakynutá chudinka, syn rebel hiphopové éry, dcera přemoudřel­á aktivistka. Sympaticky se vydělují Josef Abrhám coby děda na vozíku a strýc Martina Hofmana.

Ostatní epizodky od sousedů k policistům mají dost komunální ráz, a třebaže úvodní „černoch v rodině“je vděčný nápad, jednak zavání moralitou o malém českém rasismu, jednak putovní hrou se zázračným předmětem následuje metodu Miloše Macourka. A pohádkový test lidských charakterů našel svou satirickou obdobu třeba už ve filmu Tři přání.

Úvodní díl, zveřejněný na internetu, samozřejmě nevylučuje, že se Trpaslík ještě rozmáchne, ale svou strukturou zatím zůstává za Okresním přeborem i Čtvrtou hvězdou, aureolu „cool“seriálu staví trochu uměle. Takže oba nové seriály, jakkoli zastupují zcela odlišné žánry, spojuje vedle výtečného obsazení obdobně vyladěnou generační sestavou rovněž fakt, že modelovou stylizací nakonec působí méně odvážně, než se čekalo.

Dva zajímavé a ctižádosti­vé projekty dnes odstartují v ČT: krimi Svět pod hlavou a satira Trpaslík. Oba jdou nad běžný rámec žánru, oběma ubližuje sklon k levné typizaci.

 ?? 2x foto: ČT ?? Maloměstsk­á rodinka V satiře Trpaslík hrají (zleva) Marika Procházkov­á, Tereza Taliánová či Michal Suchánek.
2x foto: ČT Maloměstsk­á rodinka V satiře Trpaslík hrají (zleva) Marika Procházkov­á, Tereza Taliánová či Michal Suchánek.
 ??  ?? Propad do 80. let Policista Václava Neužila (uprostřed ) se v seriálu Svět pod hlavou probudí v minulosti, kde má za šéfa Ivana Trojana a kde potká slovenskou krásku (Judit Bárdos).
Propad do 80. let Policista Václava Neužila (uprostřed ) se v seriálu Svět pod hlavou probudí v minulosti, kde má za šéfa Ivana Trojana a kde potká slovenskou krásku (Judit Bárdos).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia