MF DNES

Shrek, Mája i Franta. Proč jezdci dávají strojům jména

- Robert Sára reportér MF DNES — Robert Sára

Když před pár měsíci dorazil Martin Macík na prezentaci letošního Dakaru a od organizáto­rů viděl fotky, jak „prý v Bolívii našli písek“, v duchu si nevěřícně říkal: „Snad to není podvod z Photoshopu.“Těm pochybám se nedivte. Dakar coby synonymum nekonečné pouště? Obřích písečných dun? Jo, tak tohle bývávalo. Teď je písek nedostatko­vé zboží. Po přesunu ze Sahary, kterou mohl konvoj projíždět křížem krážem, do Jižní Ameriky se rallye změnila. Je mnohem rychlejší, jenže chybí to podstatné, co tvořilo DNA Dakaru. Třeba loni se jelo v písku všehovšudy tři dny. „Ještě ty etapy byly namotané na malém prostoru, a aby z toho vzniklo něco složitého, tak nás posílali do nesmyslnýc­h míst, kde nikdo nikdy nejel,“stěžoval si tehdy navigátor Josef Kalina, dnes už dakarská legenda.

Účastníci ve velkém bručeli, že na trati není písek. Že místo kličkování v dunách, hledání cest, jak nezapadnou­t „na věky“, se jen jede po prašných cestách na plný plyn. A v oblacích hustého prachu není šance

Už tu byla Princezna i Královna. Už tu byl také Fatboy, ve volném překladu Tlouštík. Už tu „běhala“Pouštní liška. Teď je tu pro změnu Shrek, který ale nechal Fionu doma. Je tady i Mája, Touha a Myšička. Ne, nejsme v Arabelině Říši pohádek, ale na Dakaru. Ač se do této soutěže obvykle pouštějí drsní chlapi, tak jde-li o jména jejich aut či motorek, rozněžní se.

„Mája je po dceři Marušce, připomíná mi to domov a rodinu. Jsme od sebe daleko a tohle mně pomáhá. Cítím se blíž, navíc motorka je člen rodiny, který je tu se mnou. A když má jméno, můžu si s ní při dlouhých etapách povídat,“vysvětluje motorkář Rudolf Lhotský.

Na Dakaru je součástí širokého českého týmu Barth, který čítá dva motorkáře a dva jezdce na čtyřkolkác­h. K tomu pár doprovodný­ch na předjetí. „A je to pravda. V písku se přitom rozhoduje,“říká Macík, který letos jede Dakar popáté, potřetí jako jezdec.

I proto ta sláva pořadatelů, že objevili místa s pískem. Proto to „vychloubán­í“Marka Comy, pětinásobn­ého motocyklov­ého vítěze Dakaru, který hledá tratě. Jenže... „On nemá co vymýšlet, v podstatě létá od pískoviště k pískovišti,“namítá Josef Macháček, pro změnu pětinásobn­ý dakarský vítěz čtyřkolek.

Macháček: Je to zpatlanina

Roky Dakar po organizačn­í stránce kritizuje, s pořadateli se dokonce soudil kvůli svému spornému vyloučení, a tak ani teď, jde-li o trať, od něj nečekejte smířlivá slova. „Je to zpatlanina. Dakar nemá lokality a ztrácí jezdce. V minulosti bylo na startu 170 aut a teď jich je 90. Lidé nechtějí jezdit ve výšce 4 000 metrů. Chtějí písek,“řekl ČTK.

Sám letos jede v Jižní Americe naposledy, příště se chce vydat, i kvůli písku, na Africa Eco Race – závod, který vede po stopách původního Dakaru. Má pochopení i u Josefa Kaliny: „Dakar patří do pouště, a pokud je z ní vyhnaný, je to vždy jen náhradní řešení. Lítat ve 4 000 metrech, mít pod sebou propasti, to není přesně to, co bych chtěl.“ vozů, ale nenašli byste jediný stroj beze jména. I Davidu Pabiškovi má motorka připomínat domov, a tak jí říká Myšička. „Je to moje životní láska. Tedy nejen moje děti, ale i moje partnerka. A je pro mě důležité, abych je měl všechny s sebou.“

Pojmenováv­at motorky i auta je zvláštní libůstka pilotů napříč motoristic­kými disciplína­mi. Obvykle to vysvětlují tak, že stroj díky jménu získá lidský rozměr. Že je náhle „on“či „ona“, nikoliv „to“. Často je to i rituál, který má přesná pravidla jako třeba u Sebastiana Vettela. Monopost F1 musí nést ženské jméno, klidně poněkud výstřední. A tak ho k titulům dovezla třeba Hříšná sestra Kate či Svůdná Liz.

Roky své vozy „křtí“i Martin Prokop. Když se v rallye koncem roku 2011 konečně probil až do královské třídy WRC a vyfasoval vůz Ford

Aby ale nedošlo k mýlce. Písku je na slavné rallye málo, o tom žádná, leč nic se nemění na tom, že je Dakar dál značkou pro zřejmě nejtěžší motoristic­ký závod světa. Už to naznačila Macháčkova i Kalinova slova: zapeklité brodění v písku totiž organizáto­ři vyměnili za testy ve vysokých nadmořskýc­h výškách.

Hned půlka letošního ročníku se odehraje okolo 3 500 metrů nad mořem. Tři dny pak budou jezdci v Andách i v 5 000 metrech.

A tak zatímco před pár lety jste od českých účastníků před odjezdem na Dakar slýchali, kolik kilometrů při testech odjezdili v písku, teď na vás hází pojmy jako „hypoxický stan“. I měsíc před startem soutěže spí doma v kyslíkovém stanu, který simuluje vysokohors­ké prostředí, a tělo se následně v horách lépe adaptuje a tolik netrpí.

„Doporučuje se 2 700 metrů, ale po konzultaci s odborníkem spím víc než měsíc v třech a půl tisících metrech. Nejdřív jsem se hodně budil, třeba i osmkrát za noc, ale zvykl jsem si. Občas se přistihnu, že se vzbudím a dodýchávám se. Snad mi to na Dakaru pomůže. Minulý rok jsme v takové výšce byli jen dva dny a sejmulo mě to tak, že jsem musel vyhledat lékařskou pomoc,“popisuje motorkář Rudolf Lhotský.

Obdobně poslední týdny spal i David Pabiška či třeba Martin Kolomý. Ti movitější a ti, kteří na Dakaru touží po výsledku – jako třeba Martin Prokop v osobních autech – jdou ještě dál. Téměř na měsíc se kvůli adaptaci odstěhoval spolu se svou rakouskou navigátork­ou do amerického Denveru. „Hledal jsem místo, kde jste 24 hodin ve velké výšce. V Evropě jsem ho nenašel, proto jsme odletěli do Colorada. Chtěli jsme se připravit tak, aby hory pro nás nebyly handicap. Když je vám blbě a hlava nefunguje dobře, tak se nedá ani jet.“

Ještě loni měl při své premiéře jezdec seriálu WRC strach z písku. Zcela se ho nezbavil, jenže po loňských Fiesta, tak ho napadlo, „že nejblíž je jméno Fiona z pohádky o Shrekovi“. A jelikož je dakarský speciál robustnějš­í než ten z WRC, tak teď je s ním v Jižní Americe už rovnou Shrek.

Figuru Shreka měl při vší úctě před pár lety i Martin Kolomý. A tak mechanici začali jeho vozu říkat Fatboy – Tlouštík. Jeho současný týmový kolega Aleš Loprais na Dakaru jezdíval s Princeznou, kterou později vystřídala Královna.

Jsou ale jezdci, jejichž výběr jména je mnohem sofistikov­anější. Josef Macháček už jezdil s Legendou, Pouštní liškou i Pouštní bouří. Teď je před ním jeho poslední Dakar a téměř půl roku se trápil, než pro svou čtyřkolku vykoumal jméno. Pak zvítězila Touha. „Touha je inspirovan­á Landovou písní z muzikálu Kvaska, která je zkušenoste­ch ho mnohem víc děsí právě výšky. Nemohl v nich spát, měl halucinace, tělo trpělo. A před letoškem navíc ví: „První dakarský týden bude vyloženě likvidační. Chtějí vytřídit startovní pole. V minulém ročníku skoro všichni dojeli do cíle a bylo vidět, že organizáto­ři s tím nebyli spokojeni. Chtějí to změnit. Bojím se, že hory s výškou a počasím k tomu budou sloužit.“

Hory – šance pro „chudé“

Jenže ve velehorách nechřadne jen člověk. Čím výš, tím víc klesá i výkon motorů. Technika úpí a i ti nejrychlej­ší najednou strádají. Což pro část osazenstva může být výhoda. „Je to podobné, jako když na enduru začne pršet. Všichni mají problémy a je šance přetlačit konkurenci. Smažou se tam handicapy v ekonomický­ch možnostech,“popisuje motocyklis­ta David Pabiška.

Ještě v jedné věci je Dakar v Americe odlišný – v počasí. Loni se kvůli lijákům rušily „erzety“, teď zamračená obloha straší zase. Když Libor Podmol, freestylov­ý motokrosař, který pojede Dakar jako host v novinářské­m voze, dorazil na místo, k fotce z bivaku napsal: „Vždy jsem si myslel, že Dakar je o slunci a písku. Ale tady je spíš déšť a bahno.“

Jméno je stejné. Ale Dakar je jiný. krásně gradující. Touha také znázorňuje celou moji sportovní kariéru. To, co nás provází celý život, tedy že neustále po něčem a po někom toužíme,“vysvětluje Macháček. Šel tak daleko, že si Landovu píseň přetextova­l, chtěl i nazpívat, ale prozatím zůstala v šuplíku.

A pak je tu Martin Macík. Je mu 27 let, je svobodný, a tak na něj úplně nesedí obvyklé scénáře, proč pojmenováv­at auta. Dlouhou dobu proto nazýval kamiony jen pracovně: LIAZ 1, LIAZ 2. Až letos, s novým speciálem, přišla změna. „Všichni tomu říkají Královny, Fatboye. My si řekli, že jsme snad Češi, tak jsme vybrali tři jména – Karel, Franta, Alois. A jelikož máme Frantu i v posádce, tak vyhrál on. Druhý byl Alois,“vypráví Macík.

Tak třeba i Franta zažije na Dakaru svou pohádku. ● Je mu 40 let, Dakar jede podesáté, z toho jednou si ho střihl jako navigátor v kamionu. Kvůli letošnímu ročníku překopal jídelníček i způsob tréninku. Tvrdí: „Dvacítka je o štěstí, ale rád bych se v ní opět pohyboval.“ Na Dakaru potřetí. Při své premiéře překvapil 20. místem, jenže loni měl těžkou nehodu, po které se dával sedm měsíců dohromady. „Mé přání je být v cíli do dvou hodin za prvním pilotem.“ Je mu 25 let, má 25 českých endurových titulů, jezdil i Šestidenní. Na Dakaru je potřetí, nejlépe byl 30. Teď chce alespoň o 10 příček výš. „Už mám trochu nůž na krku. Ale hlavní je dojet do cíle.“ Ve dvaceti odjel do USA na půlroční prázdniny. Už zůstal, oženil se a založil rodinu. V Mont Pleasant má dva surfařské obchody. K Dakaru ho motivoval kamarád Ondřej Klymčiw. „Když dojedu do cíle, bude to jeho zásluha.“ Nadporučík, který na misích v Iráku a Afghánistá­nu chránil přidělené osoby, pojede Dakar poprvé. Podporuje ho i ministerst­vo obrany, které na něm chce postavit „reklamní“kampaň. 41letý otec čtyř dětí jede Dakar podruhé, i kvůli nejmladším­u synovi, pro kterého je vzorem. „Loni jsem nedojel a pochopil, proč je Dakar nejtěžší závod na světě. S o to větším respektem a pokorou odjíždím letos.“ ● V březnu mu bude šedesát, a tak se pětinásobn­ý vítěz Dakaru rozhodl s velkou rallye rozloučit. Po „experiment­ech“s buginou se vrací k osvědčené čtyřkolce. V přípravě najel 10 tisíc kilometrů. „Věřím, že to zase zvládnu.“

Dnes začíná Rallye Dakar. Už to ale není soutěž v písku, teď rozhodují velehory „Dakar patří do pouště, a pokud je z ní vyhnaný, je to vždy jen náhradní řešení.“

Je mu 44 let, na čtyřkolce jezdí sedm let a teď ho zaučuje i Josef Macháček. Na Dakaru je poprvé a říká o něm: „Je to hora, kterou chci pokořit.“ Čtyřicátní­k z Českých Budějovic před prvním Dakarem popisuje: „Když jsem před deseti lety začínal se závoděním, už po pár měsících jsem měl nutkání se na Dakar vydat.“ ● Jezdíval mistrovstv­í světa v rallye, loni ho ale uchvátil Dakar. Skončil čtrnáctý, teď má po boku rakouskou navigátork­u Ilku Minorovou a plánuje: „Minule bylo vidět, že se dokážu desítky dotýkat. Teď jde o to, zkusit to.“ ● Po dvou letech u konkurence se vrací k Tatře. Jede jedenáctý Dakar a tradičně říká: „Vždy jsem jel na výsledek a to se nemění. Na bednu má ale 10 pilotů, což je ohromná konkurence.“V posádce s ním jedou Jiří Štross a Jan Tománek. Jede s Lopraisem v týmu Buggyra. V posádce má 43letý pilot bratry Kiliánovy a přeje si být mezi první trojkou, aby získal sošku beduína. V 27 letech je druhým nejmladším pilotem kategorie. Má nový vůz, který pojmenoval Franta. „Ovládá se tak, že už mu neříkám kamion ale bugina. I proto bych se chtěl pohybovat v první desítce, i když vím, že jsou to silná slova.“V posádce má Františka Tomáška a Michala Mrkvu. Nejede na výsledek. Úkolem posádky Trněný, Pokora, Schovánek je zajistit servis Martinu Prokopovi.

V zahraniční­ch posádkách jedou ještě mechanici Daniel Kozlovský a Jaromír Martinec.

 ?? Foto: Barth Racing ?? Jméno pro všechny V českém týmu Barth byste nenašli stroj bez jména včetně doprovodný­ch vozů.
Foto: Barth Racing Jméno pro všechny V českém týmu Barth byste nenašli stroj bez jména včetně doprovodný­ch vozů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia