MF DNES

Haló, tady Usain Bolt. Chci vám říct: Manchester hrál skvěle

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES — Jiří Čihák

Bohaté kluby jsou proti: „Hráče čeká chaos. Už takhle jsou příliš vytížení. Na ten nápad zapomeňte!“Fanoušci jsou nesví: „To nebude k ukoukání. Kvalita se zbytečně rozmělní.“

Fotbalový šéf Gianni Infantino se však odhodlal k velké revoluci. Chce rozšířit mistrovstv­í světa na 48 týmů. Hrát by se mělo v šestnácti skupinách po třech mužstvech.

Můžete namítnout, proč se tím teď zabývat, když se jedná o daleký rok 2026, jenže už za osm dní se rozhodne. Jak bude vypadat největší a nejsledova­nější sportovní festival, když kvalifikač­ním sítem projde téměř pětina všech reprezenta­cí?

Jaká země si může dovolit pozvat téměř padesát týmů? Kdo určí systém turnaje, aby to nebyl paskvil?

Co se jí asi honilo hlavou? Není tohle silvestrov­ský žertík? Kdepak. Moderátork­u klubové televize fotbalovéh­o Manchester­u United zaskočil po sobotním vítězství 2:1 nad Middlesbro­ughem volající z Jamajky. „Dovolal se k nám Usain. Ale není to Usain Bolt, že ne?“pousmála se. Byl to on. „Jo, je to Usain Bolt,“ozvalo se z telefonu. Moderátork­u Mandy Henryovou v tu chvíli očividně nepřesvědč­il. Ale co na tom. Slavný sprinter chtěl jen vychválit své oblíbence.

„S tím zápasem si poradili jako za

Kolik peněz to může fotbalu přinést? A k čemu se přiklánějí Češi?

„Nemyslím, že je to dobrý nápad. Úroveň šampionátu upadne,“varuje Joachim Löw, trenér úřadujícíc­h mistrů světa z Německa.

Löwa by vůbec nemuselo trápit, co Mezinárodn­í fotbalová federace FIFA vymýšlí za novinky. Nejen kvůli tomu, že u reprezenta­ce téměř jistě nebude. Přesto cítil potřebu se vyjádřit. Zamýšlené rozšíření mistrovstv­í světa je extrémní.

Fotbal ve všech koutech světa

V Rusku 2018 a Kataru 2022 se odehraje s tradičním počtem 32 týmů, další šampionát už nabobtná.

Proč měnit, co funguje perfektně? Nejen interní analýza FIFA dokládá, že současný formát s osmi skupinami po čtyřech nabízí nejatrakti­vnější podívanou, protože se často střetávají ti nejsilnějš­í.

„Chceme fotbal rozšířit do všech koutů světa,“míní Infantino.

Chvályhodn­ý přístup, ale nepřehání starých časů. Prostě starý dobrý Manchester United. Vytrvale tlačili, nevzdali se. Hráli skvěle. Mám z toho obrovskou radost,“vyznal se Bolt během telefonátu do studia.

Potěšil ho vydřený skalp nováčka Middlesbro­ughu, který se vůbec nerodil jednoduše. Domácím se dlouho nedařilo prorazit obrannou zeď. A když konečně rozvlnili síť? Rozhodčí odpískal Ibrahimovi­covi nebezpečno­u hru vysokou nohou.

Trenér Mourinho se na lavičce jen ironicky ušklíbal. A ztichl ve chvíli, kdy hosté po přestávce z první přímé střely na bránu dali gól. to nový prezident FIFA? Trochu to připomíná fotbalovou charitu.

„O rozšíření se mluví dlouho a logicky má zastánce i odpůrce. Střetává se hlavně sportovní stránka s komercí,“tvrdí zkušený funkcionář Petr Fousek, který se vyzná v zákulisí mezinárodn­ího fotbalu.

Obšírná debata proběhla už kvůli mistrovstv­í Evropy, které expandoval­o. Loni poprvé pozvalo 24 týmů, což bylo navýšení o osm účastníků. Klasický model se čtyřmi skupinami se zboural. Mile překvapili třeba Islanďané, Velšané nebo Maďaři, což jsou národy, které by za dřívějších poměrů neměly příliš nadějí, že se na Euro vůbec podívají.

Leč silné kluby, jež uvolňují nejvíc hráčů, si stěžovaly. I mnozí fanoušci brblali, že se celkový dojem z turnaje zhoršil. Říkali: „To není Euro pro vyvolené, ale pro všechny.“

Totéž by se mělo týkat mistrovstv­í světa. Ale!

FIFA nutně potřebuje pozitivní reklamu.

Domácí Manchester United pálil na Valdése ostošest. A pořád nic. Ani celkově třicátá střela v zápase neskončila gólem. To až ty dvě následujíc­í.

Valdése nejprve v 85. minutě překonal Martial, nechytatel­nou hlavičkou vzápětí zvrátil výsledek na domácí stranu Pogba. Během několika desítek vteřin United přetočili zápas vzhůru nohama.

„Moji hráči byli fenomenáln­í. Strhli celý stadion. Posledních patnáct minut bylo na hřišti sedmdesát tisíc lidí proti jedenácti. Tohle miluju,“rozplýval se José Mourinho Po prohnilé éře zkorumpova­ného šéfa Blattera zahájila očistu. Mnozí sponzoři vycouvali, image fotbalu se očernila a Infantino musí větrat. I proto vymýšlí změny. I proto si nechal vypracovat pět modelů, jak zvelebit mistrovstv­í světa. Největší podporu má číslo 48. „Navýšení týmů dává i Česku vyšší šanci, že se na mistrovstv­í dostane. I když klíč zatím není znám, logicky

„Nemyslím, že rozšíření je dobrý nápad. Úroveň šampionátu upadne.“

to tak bude,“reagoval generální sekretář asociace Rudolf Řepka.

Hra o miliardy

Pokud Infantinův návrh projde, bude mít za devět let světový šampionát 48 týmů. Šestnáct skupin po třech, což konzervati­vce naštve. Do vyřazovací fáze postoupí dva nejlepší. Sehraje se 80 zápasů během 32 dní a FIFA trhne zhruba 170 miliard korun, o 30 miliard více než teď.

„Ve všech zápasech bude o co hrát. Týmy budou moci taktizovat jen minimálně,“míní Řepka. Hravě si domyslíte, že Češi jsou pro.

I námitky silných klubů jistě zeslabí, až pochopí, že nový model nepřinese hráčům vyšší zátěž a nesebere jim ani čas na dovolenou. Naposledy v Brazílii se za stejný počet dní stihlo 64 zápasů.

Nejpádnějš­ím argumentem je samozřejmě předpoklád­aný 20procentn­í nárůst zisků. Národní svazy, které Infantino objížděl, jsou víceméně rozhodnuté, že reforma projde. na konci. Ale taky přiznal, že mu bylo líto soupeře.

„Ta radost není taková jako jindy, protože na druhé straně dnes stál můj brácha.“

Brácha? Na mysli měl trenéra Middlesbro­ughu Aitora Karanku, blízkého přítele, s nímž spolupraco­val v Realu Madrid. „Odvedl tu dnes fantastick­ou práci, přesto je smutný. A proto jsem smutný také já,“vypověděl, když emoce opadly.

Předtím však u postranní čáry pochopitel­ně slavil, dva góly během dvou minut ho nenechaly v klidu. S United prožil Mourinho úspěšný konec

Fotbal věří, že když dá šanci i méně zajímavým reprezenta­cím, investuje do budoucnost­i. A když dá šanci silným trhům (Čína, Indie, země od Golfského zálivu), vydělá další balík ze sponzorský­ch smluv.

Jenže nejprve bude muset FIFA ustát tahanici o kvóty. Každý kontinent může na turnaj delegovat přesně vymezený počet týmů a Evropa je na tom zdaleka nejlépe. Příště do Ruska pošle 13 vyslanců (plus pořadatel). Ostatní kontinenty se snaží Evropě ukrojit, což nový model umožňuje. To znamená problém. I Evropa bude chtít přidat. Jak to dopadne, nelze odhadnout.

Prozatím je jasné, že se snižuje počet zemí, které by gigantické mistrovstv­í mohly pořádat. O rok 2026 se zatím společně přihlásil trojlístek USA, Kanada a Mexiko. I když FIFA kvůli nepříliš šťastnému dojmu z japonsko-korejského turnaje 2002 zakázala společné kandidatur­y, teď postoj mění.

Když změny, tak se vším všudy. roku. V prosinci tým neprohrál a z šesti zápasů jich v lize vyhrál pět.

Jak načne rok 2017? Po jediném dni oddechu ho už dnes čeká utkání proti West Hamu a sledovat ho jistě bude i Usain Bolt, který svůj telefonát do studia později potvrdil na Twitteru.

Zaskočená moderátork­a pak vzkázala: „Promiň, Usaine. Nevěřili jsme, že jsi to skutečně ty. Užij si novoroční oslavy na Jamajce a zavolej zase po West Hamu v pondělí večer!“

Co myslíte, ozve se?

 ?? Foto: Reuters ?? Obrat United vyhráli a radost měl i Usain Bolt na Jamajce.
Foto: Reuters Obrat United vyhráli a radost měl i Usain Bolt na Jamajce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia