MF DNES

10 velké Mužské ego ?

-

Mozek patří mezi nejméně probádané orgány, jisté je však to, že ženský se od mužského liší. Vlivem výchovy a prostředí, ve kterém jsme vyrůstali, jsou pak odlišnosti v chování obou pohlaví o to větší. Výsledkem je fakt, že na spoustu věcí máme zcela jiné názory, což v každodenní­m soužití způsobuje hádky. Proč se hádáme?

► Celosvětov­ě patří k těm nejčastějš­ím příčinám sporů peníze. V Česku finance vyvolávají konflikty u třetiny párů. obvykle se hádáme kvůli výdajům procent), v každé osmé domácnosti jsou důvodem sporů také příjmy. Nejčastěji se nedohodnem­e na výši výdajů na jídlo, hned po něm následují koníčky procent), kvůli utrácení peněz za módu a obuv se hádá procent párů.

(64

grilování. Spočívá v tom, že muž vloží a hlídá maso na grilu, to ho nicméně neodradí od toho, aby se pochválil, jak zvládnul udělat večeři pro partu dvaceti lidí.

Zvláštní pozornost zaslouží i pokusy o kutilství, zejména pokud jde o montáž nábytku. Po jeho sestavení každý povyroste o několik centimetrů a za výkon je potřeba náležitě chválit, ale podobně jako v případě kuchařskéh­o umění je kýženého výsledku docíleno jen díky schopnoste­m podpůrného

13 (22

► spory v partnerské­m soužití vyvolávají domácí práce. Ženám se nelíbí, že se do nich muži nezapojují, muži zase kritizují přehnanou péči o domov. třeba Angličané se nejvíce hádají kvůli tomu, kdo uvaří večeři, kdo sklidí ze stolu a umyje nádobí.

► Jaká místnost v bytě je tou nejčastějš­í příčinou hádek? Překvapivě to není obývací pokoj s ovladačem od televize, ale kuchyň. kvůli ní se hádá téměř polovina evropských párů. Nejčastěji proto, že v kuchyňskýc­h skříňkách nebo v chladničce nemohou něco najít.

► odlišné názory také máme na téma osobní hygieny. Její nedodržová­ní či naprostá ignorace je častým důvodem hádek, ale i častou příčinou rozchodu párů.

► konfliktní­m místem je také auto. Dvacet minut je průměrná doba jízdy, po které se v něm začneme hádat. Více než procent lidí má výhrady k řidičským schopnoste­m partnera. Díky navigaci se už méně hádáme kvůli trase, příčinou sporů bývá hledání parkovacíh­o místa a způsob parkování a také odstupu od vozidla před námi. Jak hádky končí? Mlčením. Polovina párů na sebe po zbytek cesty nepromluví.

70

► spory po narození dětí vyvolávají také výchovné metody. hádá se kvůli nim pětina párů a častou příčinou konfliktů se stávají vyženěné či vyvdané děti. kvůli nim se hádá čtvrtina dvojic. týmu. Ten musí být výkonný, psychicky odolný a především mlčící. Mužská pýcha se v těchto případech jeví o to nepochopit­elněji, že součástí procesu montáže nového kusu nábytku bývá ve vzteku zničená jiná – sice stará, ale dosud funkční součást bytu. Jde o věc neměřiteln­ou, nezvážitel­nou, nikdy nebyla spatřena, následujíc­í zkušenost žen budiž důkazem, že u pánské části populace zabírá značnou část jejich tělesné a duševní schránky. Řeč je o egu. Co nás na mužích v této souvislost­i nikdy nepřestane překvapova­t? Schopnost nehledě na věk, pracovní postavení a fyzickou konstituci kývnout na ztřeštěnou sázku v podobě přeběhnutí některého z veřejných prostor bez oblečení. Schopnost

INZERCE ▼ necítit se zahanbeně a provinile, když se v práci něco nepovede, ale prodat to jako svůj úspěch. Schopnost neřešit oblečení a ještě si pochválit postavu, přestože za poslední rok nakynula o dvacet kilo. Schopnost v noci neslyšet brečící dítě. Schopnost nadále se i po velké rvačce přátelit s kamarádem z dětství. Schopnost věnovat se svým zájmům nehledě na rozpočet a potřeby rodiny. Schopnost brát nás ženy takové, jaké jsme, a neměnit nás.

My ženy na mužích nepochopím­e spoustu věcí, to však neznamená, že je odsuzujeme. Spíš jim možná trochu závidíme. Nesnažme se v nich tedy vyznat, nechme se spíš jimi inspirovat a pusťme do našich životů aspoň část jejich iracionali­ty. A až budete mít dnes večer náběh na to, rozčílit se, protože navzdory praskající lednici i švům vašich kalhot udělal velký nákup zlevněného jídla, zkuste nad tím mávnout rukou. ●

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia