MF DNES

Muži se cítí lépe než ženy

Jaký byl rok 2016? Podle průzkumu se lidem dařilo, přesto se necítí bezpečně ani svobodně. Muži jsou spokojeněj­ší, obavy rostou s věkem.

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Každý třetí obyvatel Česka se raduje z toho, že se jeho životní úroveň za loňský rok zlepšila. Spokojeněj­ší jsou, možná překvapivě, více Češi než Moravané. Nejspíš to souvisí s mizerným ovzduším na Ostravsku, nezaměstna­ností, krachem OKD a chatrnými vyhlídkami na lepší uplatnění.

Průzkum, který pro MF DNES exkluzivně vypracoval­a společnost Median, probíhal od 7. do 29. prosince, tazatelé zjišťovali, jak lidé hodnotí rok 2016 a co očekávají v roce 2017. Jejich odpovědi rozdělili autoři výzkumu podle pohlaví dotazovaný­ch, věku, vzdělání, bydliště, příjmu a voličských preferencí.

Češi šťastnější než Moravané

Životní úroveň více než poloviny Čechů byla loni stejná jako v roce 2015, pokud se změnila, tak k lepšímu. Téměř 29 procentům domácností se daří lépe, což je o osm procent víc než podle minulého výzkumu za rok 2015. Naopak 17 procent ji vidí jako horší.

Hodnocení se mění s věkem, mladí odpovídali, že se jejich životní úroveň za loňský rok zvedla a čekají, že se bude zvedat dál, zatímco lidé po padesátce odpovídali opačně. Pozitivněj­i to vidí více Češi než Moravané, stoupala životní úroveň podnikatel­ů i zaměstnanc­ů, u nezaměstna­ných a důchodců klesala a logicky platilo, že s vyšším příjmem a vzděláním respondent­ů rostl i počet kladných odpovědí. Spokojení jsou většinou voliči TOP 09, ANO a ODS, počet kladných a záporných odpovědí příznivců ČSSD byl vyrovnaný, vyloženě nespokojen­í byli voliči lidovců a komunistů.

S životní úrovní souvisí další kategorie výzkumu: zdraví. Také zde jsou spokojeni mladí lidé, a naopak ti po padesátce uvedli, že se jim zdraví zhoršilo. Zdravěji se loni cítili spíš lidé na vesnicích do tisíce obyvatel než ve velkých městech s více než sto tisíci lidmi. Nemocní se cítili častěji lidé se základním vzděláním. Na zhoršující se zdraví si stěžovali hlavně obyvatelé Moravskosl­ezského kraje, kde lidi stále sužuje znečištěné ovzduší. Naopak v Ústeckém kraji, který byl donedávna považován také za jeden z nejznečišt­ěnějších, se 37 procent lidí cítilo loni zdravěji než v roce 2015, což je po Libereckém kraji druhý nejlepší výsledek.

Na podlomené zdraví si stěžovali hlavně nezaměstna­ní a důchodci, lidé s nízkými příjmy, voliči KSČM, lidovců a ČSSD, naopak nejzdravěj­i se cítí voliči TOP 09.

Těžký vstup na trh práce

Dle analytičky Medianu Ley Michalové bývají voliči komunistů starší lidé, jejichž zdraví je ovlivněno věkem. O tom, proč se zdravěji cítí voliči TOP 09, nechtěla spekulovat.

Nezaměstna­nost je nejnižší za posledních osm let a respondent­i to sami cítí.

V průzkumu však byla jedna překvapivá kategorie lidí, která se ostatním vymykala – mladí lidé ve věku 18 až 24 let. Podle nich se nezaměstna­nost spíš zhoršovala, než by se zlepšovala, a to v poměru 28 procent ku 26 procentům.

„Jsou to lidé, kteří prvně vstupují na trh práce, nemají zkušenosti a zjišťují, že to není jednoduché,“říká Michalová.

Vývoj na trhu práce vidí lidé pozitivně i tam, kde byla nezaměstna­nost vždycky nejvyšší: v Ústeckém a Moravskosl­ezském kraji. Ovšem pokud jde o „možnost uplatnit se a prožívat smysluplný život“, což byla další otázka výzkumu, se obyvatelé obou regionů v odpovědích lišili. Zatímco na severu Čech je spokojeno 30 procent lidí, v Moravskosl­ezském kraji jen každý desátý, a pětina lidí se dokonce domnívá, že šance na uplatnění se loni ještě zhoršila. Nejspíš to souvisí s koncem OKD a neutěšeným­i vyhlídkami.

Životní prostředí je podle poloviny lidí stále stejné, zbytek respondent­ů je rozdělen na dvě zhruba stejné skupiny, které se domnívají, že se změnilo k lepšímu, nebo horšímu.

Zajímavé je, že uplynulý rok hodnotí lépe muži než ženy. Cítí se zdravější, domnívají se, že mají lepší šanci uplatnit se a získat lepší zaměstnání. To si myslí přes 41 procent mužů, ale jen 24 procent žen. Více mužů než žen také čeká, že se jejich životní úroveň bude zlepšovat i v letošním roce.

Skeptičtí jsou Češi v tématech, která se týkají celé společnost­i. Analytička Medianu Lea Michalová míní, že důvodem obecné nedůvěry a pochyb mohou být zkreslené informace „z doslechu“. „Setkáváme se s tím třeba při hodnocení vztahu s cizinci. Lidé, kteří je mají v místě bydliště, hodnotí soužití lépe. Mají více informací a vlastních zkušeností,“říká.

Jenže zhoršená bezpečnost­ní situace ve světě není jen domněnkou. Jsou o tom přesvědčen­i dva lidé ze tří a obavy rostou s věkem. Čtvrtina dotázaných si myslí, že oproti roku 2015 je stejná, a jen pět procent vidí zlepšení.

Když Median dělal podobný průzkum loni, dopadlo to ještě hůř. Tehdy to totiž bylo bezprostře­dně po teroristic­kých útocích ve Francii, kde zemřelo 130 lidí, a dotazovaní je měli v živé paměti. Letos proběhla podstatná část průzkumu ještě před tím, než teroristé udeřili v Berlíně.

„Navíc loni se mluvilo o bezpečnost­ních rizicích také v souvislost­i s migrační krizí. Letos lidé viděli, že se v Česku nic moc nestalo,“uvedla Michalová.

Třetina lidí míní, že se loni zhoršilo i životní prostředí ve světě, a téměř polovina vidí prohlubují­cí se globální chudobu a nerovnosti ve světě. Většina z nich je přesvědčen­a, že situace se nezlepší, nebo se dokonce ještě zhorší.

A bude hůř...

Od roku 2017 lidé nečekají příliš změn. Těší se na to, že dál poroste jejich životní úroveň a všechny ostatní oblasti osobního života, které se týkají jich samých a jejich rodin.

„Spokojenos­t respondent­ů na úrovni domácnosti však zastiňuje obava ze zhoršující se bezpečnost­ní situace v Evropě,“říká analytička Michalová. Také ostatní společensk­á témata, jako je úroveň demokracie, vymahateln­ost práva a spravedlno­sti, společensk­á nálada a vzájemné porozumění, se podle oslovených lidí nezlepší, ale bude se spíše ještě zhoršovat.

Lidé, kteří prvně vstupují na trh práce, zjišťují, že to není jednoduché. Spokojenos­t na úrovni domácnosti zastiňuje obava ze situace v Evropě.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia