MF DNES

Rukopis Islámského státu

Turci si spletli nepřítele. Šli po Asadovi, ale je jím IS.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Svět se dočkal prvního teroristic­kého útoku roku 2017 v okamžiku, kdy novému letopočtu bylo teprve pětasedmde­sát minut. Není náhoda, že to bylo v Turecku.

Pro Turecko byl tak dlouho hlavním nepřítelem Bašár Asad v sousední Sýrii, až se ukázalo, že ve skutečnost­i je jím Islámský stát.

Tím, kdo na istanbulsk­é diskotéce rozséval smrt po desítkách, mohl být kdokoli včetně psychopata nebo osamělého vlka, ale rukopis akce ukazuje na Islámský stát.

To je jeho styl. Velké a krvavé masakry provádí v Turecku také militantní odnož Kurdů, ale ti se aspoň tváří, že vedou válku, a tak útočí na policisty a vojáky, policejní stanice, kasárna a vojenské konvoje.

Diskotéka a akce, jejímž dopředu daným a jediným cílem jsou jatka civilistů, není jejich operační styl. Zato Islámský stát takové věci dělá. Dokonce k tomu své přívržence podněcuje.

Je to měsíc, co je mluvčí Islámského státu vyzval, aby provedli vlnu útoků, a vybízel je, aby se zvlášť zaměřili na „bezbožnou, odpadlicko­u tureckou vládu“.

Způsob provedení odpovídá i příručkám, které džihádisté vydávají pro své atentátník­y.

Diskotéka je ideálním cílem, protože na malém prostoru jsou vměstnány stovky lidí (v Istanbulu jich bylo asi sedm set). Pro masového vraha je to ideální loviště, protože hlasitá hudba, šero a světelné efekty vytvářejí nepřehledn­ou situaci.

Prostor je uzavřený, pro návštěvník­y se stává pastí, kterou útočník ovládne, jakmile zlikviduje ochranku u vchodu. Zabít ji nebylo nijak těžké ani riskantní, protože na útočníkově straně byl absolutní moment překvapení.

Z hlediska džihádistů je útok tohoto typu velmi „levný“a snadno proveditel­ný, neboť složité přípravy nejsou třeba. Stačí jeden člověk, který je buď vyslán Islámským státem, nebo se zradikaliz­oval sám, poslechl internetov­é výzvy k akci a před útokem dá na web video, že se cítí být členem IS.

Nutné je sehnat pouze samopal a provést průzkum, tedy koupit si lístek a jít dovnitř, aby terorista věděl, kde stojí ochranka, a na místě neztrácel čas chybnou orientací.

Masakr celkově připomíná obdobnou akci IS v Paříži, kde v hudebním klubu Bataclan v listopadu 2015 pozabíjeli také desítky lidí.

Pokud byl i v Istanbulu za bezohledný­m vražděním Islámský stát, znamenalo by to, že Turecku se nakonec hodně nevyplatil­a politika přivřených očí, kterou dlouho uplatňoval­o vůči Islámskému státu.

Turecko sice vždy podobná obvinění odráželo s tím, že bylo první zemí, která označila IS za teroristic­kou organizaci, ale obvinění, že radikálům přinejmenš­ím svou nečinností šlo na ruku, bylo hodně.

Turkům bylo vyčítáno, že koukají jinam, když přes jejich území proudí cizinci, aby přešli syrskou hranici a přidali se k Islámskému státu.

Bylo jich tolik, že se hovořilo dokonce o „džihádisti­cké dálnici“. Vedle toho byli Turci obviňováni, že nijak nebrání kšeftům IS s tureckým pohraničím. A Kurdové si stěžovali, že například boji o město Kobani, jež leží přímo na hraničním přechodu s Tureckem, na ně džihádisté útočí z tureckého území.

V tureckých očích by tichá tolerance IS měla dva dobré důvody. Hlavním cílem Turecka v Sýrii byl pád režimu Bašára Asada, a tak každý, kdo k tomu přispěl, byl prospěšný. Navíc šlo o sázku na to, že politiku „žít a nechat žít“Turkům IS oplatí a nedá Turecko na mapu svých sebevražed­ných atentátník­ů.

Ale nemilosrdn­á logika blízkových­odních i širších zájmů, například s USA a Ruskem, nakonec z Turecka udělala nepřítele IS. Turecké jednotky bojují proti džihádistů­m na severu Sýrie, boje jsou nyní obzvláště krvavé, před Vánocemi během jediného dne sebevražed­ní atentátníc­i zabili na bojišti osmnáct Turků. Na silvestra Turecko oznámilo, že zabilo dva pohlaváry IS.

Velmi pravděpodo­bně to nesouvisí s masakrem na diskotéce, ale rozhodně to ukazuje, že bitva se přiostřuje a bude nelítostná a krvavá.

 ?? Foto: Reuters ?? Smutek Včera začaly pohřby obětí zavražděný­ch v klubu Reina.
Foto: Reuters Smutek Včera začaly pohřby obětí zavražděný­ch v klubu Reina.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia